Ce facilitati cer investitorii chinezi care vor sa construiasca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Ce rol joaca Bruxelles-ul in aprobarea afacerii
Pentru a participa la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, investitorii chinezii cer o serie de masuri de sprijin care sunt susceptibile de a reprezenta ajutor de stat. Este acest ajutor legal sau nu? Raspunsul va fi dat intr-o speta similara de catre Comisia Europeana: autoritatile romane asteapta decizia Bruxelles-ului in investigatia privind sprijinul pe care vrea sa il acorde guvernul britanic construirii centralei nucleare de la Hinkley Point de catre un consortiu franco-chinez, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
- „Decizia va fi un model si pentru noi in a afla ce tipuri de masuri de sprijin sunt acceptate pentru Comisia Europeana si vom putea sfatui mai bine Guvernul Romaniei in negocierile cu investitorii chinezi. Investigatia Comisiei este pornita in iarna, le-a luat 7-8 luni sa analizeze contractul britanicilor. Elementul cheie il reprezinta asa numitul contract pentru diferenta. Acesta presupune stabilirea unui pret de referinta. Daca peste 15 ani cand va fi gata centrala pretul electricitatii este mai mic decat pretul de referinta, statul plateste investitorului diferenta – si invers. Comisia Europeana se pare ca a acceptat acest concept de a folosi pretul de referinta. In plus, pot sa apara o serie de alte masuri de natura ajutorului de stat, precum: garantii de stat, scutiri de taxe, gen taxa pe stalp, si asa mai departe”, a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Intrebat de HotNews.ro cand este asteptata aceasta decizie a Comisiei Europene, Chiritoiu a declarat:
- „Comisia Europeana va termina cazul in saptamanile urmatoare. Stim ca s-a ajuns la un acord, va fi in curand public, urmeaza apoi sa fie ratificat de Colegiul Comisarilor. Cum actuala Comisie nu mai are viata foarte lunga, ne asteptam sa fie finalizat cazul saptamanile urmatoare”.
Cazul din Marea Britanie care este asteptat cu inima la gura de autoritatile romane
Comisia Europeana a deschis in luna decembrie 2013 o investigatie pentru a stabili daca planurile Guvernului Marii Britanii de a sprijini construirea unei centrale nucleare Hinkley Point nu incalca legislatia europeana privind ajutorul de stat.
Conform informatiilor Comisiei Europene, „Marea Britanie a notificat Executivul European privind intentia de a stabili un pret de referinta care va asigura operatorului care construieste centrala nucleara de la Hinkley un venit stabil pentru o perioada de 35 de ani, in ciuda volatilitatii pretului la energia electrica. In cazul in care pretul de piata la care energia electrica este vanduta este mai mic decat pretul de referinta, Guvernul britanic va plati diferenta dintre pretul de referinta si pretul pietei. In schimb, in cazul in care pretul de piata va fi mai mare decat pretul de referinta, operatorul va fi obligat sa plateasca diferenta catre Guvern (in conformitate cu asa – numitul ” contract pe diferenta „).
In ambele cazuri, operatorul centralei nucleare va primi in cele din urma un nivel fix de venituri si , prin urmare, nu va fi expus la riscurile de piata pe durata a sistemului. Operatorul va beneficia si de o garantie de stat care acopera orice datorie pe care operatorul va incerca sa obtina de pe pietele financiare pentru a finanta constructia centralei”.
Potrivit BBC, gigantul energetic francez EDF este liderul unui consortiu care va construi centrala nucleara de la Hinkley Point din Somerset (Marea Britanie), proiect in valoare de 16 miliarde lire sterline. In consortiu mai sunt si doua companii chinezesti – China General Nuclear Power Group si China National Nuclear Corporation, a caror participatie in consortiu se va ridica la 30-40%.
- Si Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica a spus ca se vor incheia „contracte pentru diferenta”
Nuclearelectrica a anuntat luna trecuta ca a selectat compania chinezaGeneral Nuclear Power Corporation sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, aceasta companie va avea acces la informatii legate de cele doua reactoare.
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a precizat ca posibilitatea incheierii unor contracte pentru diferenta prin care statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate este stipulata si in strategia privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
- „A pornit de la nevoia mare de investitii, durata mare de constructie care te pune in situatia de a nu avea predictibilitate asupra preturilor. Va fi stabilit un pret de referinta. Insa, in cazul in care acesta va ajunge la un moment dat sa fie mai mic decat cel de pe piata, statul roman va veni cu o contributie care sa acopere diferenta. Alte facilitati se refera la posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM. In plus, ar putea fi acordate si garantii de stat. Toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeana”, a precizat pentru HotNews.ro Daniela Lulache.