Ce invocă PNL în sesizarea la CCR privind alegerea lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ
PNL a depus joi la Curtea Constituțională sesizarea privind alegerea controversatului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, invocând printre altele că acesta nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală. Liberalii aduc ca argument inclusiv definiția din DEX a cuvântului „reputație”, arătând că „părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu bunul renume sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale”.
Sesizarea este semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care arată că hotărârea Parlamentului prin care Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Este invocată Legea 73/1993 privind organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, potrivit căreia preşedintele acestui for şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite.
Liberalii spun că, în condițiile în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.
În sesizarea la CCR, PNL invocă și faptul că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu celebra Ordonanță 13 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. „Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, spune PNL în sesizarea de neconstituţionalitate. Liberalii fac referire și la definiţia cuvântului ”reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, arătând că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu „buna părere publică favorabilă”, ceea ce contravine legii.
Un alt motiv invocat este că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.
Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.
USR și PNL – care se acuză reciproc că au pus umărul la alegerea lui Iordache – au anunțat că vor sesiza la CCR numirile făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
Cu câte voturi a fost ales Iordache la șefia Consiliului Legislativ
Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.
Pentru Florin Iordache au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă”, Ionuţ Duli Mazâlu, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Votul a fost secret.
Potrivit listei de vot, la ședința au fost 36 de parlamentari PNL, 21 de la USR, 5 de la UDMR, 4 de la minorități, 2 de la PMP, iar restul de la PSD și ProRomânia.
PNL și USR, acuzații reciproce de blat cu PSD
Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean. „După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate”, a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR.
Partidul lui Dan Barna respinge însă acuzațiile și, prin vocea deputatului Cătălin Drulă, acuză PNL de „blat eșuat cu PSD”. Dan Barna spune și el că sunt absurde acuzațiile PNL și că, de fapt, o parte dintre parlamentarii liberali ar fi votat pentru Iordache.
Cine este Florin Iordache
Controversatul Florin Iordache – deputat din anul 2000 – a fost ministru al Justiției și artizanul celebrei Ordonanțe 13 adoptate de Guvernul Grindeanu la miez de noapte și care modifica legile justiției în favoarea lui Liviu Dragnea. Ordonanța 13 a scos românii în stradă în ianuarie 2017 și a determinat înlocuirea acestuia din fruntea ministerului. În Parlament, Iordache a continuat asaltul asupra legilor justiției, la cererea lui Dragnea.
Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină. De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Rolul Consiliului Legislativ
Consiliul Legislativ are ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor.
De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nicio procedură prin care să poată fi revocaţi.
Parlamentul trebuie să numească un nou președinte al Consiliului Legislativ după Dragoş Iliescu, fostul preşedinte al instituţiei, în vârstă de 77 de ani s-a pensionat în urmă cu două săptămâni.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit de două ori până acum termenul pentru depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ pentru că nu a fost depusă nicio candidatură.
Ana Birchall, fost ministru al Justiției, spune că cei care minimizează importanța avizelor date de Consiliul Legislativ greșesc, iar Florin Iordache, noul șef al instituției, ”poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui guvern și Parlament”.