Sari direct la conținut

Ce nu pricep…(despre iresponsabilitatea in forma de V)

Dan Popa's Weblog

.. este ca, la fel ca pe vremea lui Ceausescu (scuze pentru comparatie, dar in cazul asta opereaza acelasi concept), in acte stateam bine, dar in realitate crapam incet. Cei care au apucat vremurile acelea stiu ca lui Ceausescu i se prezentau documente din care reiesea cat de prosperi sunt romanii, in vreme ce ei saracii nu aveau de niciunele, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Iar Ceausescu iesea la televizor si anunta ca, din moment ce ne merge atat de bine, sa ne mai dramuim consumul. Guvernantii actuali pun ca indicatorii economici pe care-i au ei in fata arata ca inflexiunea aceea a „V”-ului e depasita si ca luminita de la capatul tunelului e chiar langa noi. Ca au aparut semne de redresare (pe care le vad doar ei) si ca, hai sa fim seriosi, criza a cam trecut.

Rezervele mele sunt mai multe:

  1. Doar guvernantii spun asta, incercand probabil sa dea un aer de optimism asupra situatiei. Reprezentantii FMI, economisti laureati cu Nobel sau chiar antreprenori si oameni simpli sustin contrariul. Voi pe cine ati crede?
  2. De cate ori au facut prognoze, aceiasi guvernanti care ne spun acum ca economia isi revine spuneau ca la noi nu va fi criza sau ca ea va avea efecte pozitive. Au negat pana cand hardaul li s-a rasturnat in cap si parca si in acele momente numai cu jumatate de gura acceptau adevarul. Asadar, in materie de tintire a inflatiei, au demonstrat ca sunt mult pe langa tintele asumate chiar de ei. Ca pur si simplu nu nimeresc. In materie de fiscalitate, prognozeaza venituri imposibil de recoltat la buget si impozite sinucigase. Cum sa-i cred cand vin iar cu prognoze roz, daca pana acum au dat-o mereu in bara?
  3. Vin campaniile electorale. Europarlamentare si prezidentiale. Evident ca acestea vor influenta perspectiva din care criza va fi „servita” populatiei. Nu vreau sa zic mai mult.
  4. Sunt iresponsabili. Nimeni nu isi asuma consecintele unui esec. Ni se spune ca vom incheia anul pe plus. Sa dea Dumnezeu sa fie asa! Dar daca nu va fi? Isi pun functiile la bataie? Ar fi putin mai credibili daca ar face-o. Sa iasa Guvernatorul sau premierul si sa spune „Domnule, stim chestiuni pe care ceilalti nu le stiu si pe care nu le putem spune public. Dar va asiguram noi ca vom fi pe plus la finele anului. Daca nu va fi cum spunem, ne dam a doua zi demisiile!” O face careva? Nici vorba! In cel mai rau caz, vor da vina unii pe altii. BNR, pe Finante ca nu a fost suficient de restrictive, iar Finantele …ei bine pe Finante chiar le doare undeva de ce se va intampla dupa potop. Cum sa pariez pe iresponsabilitate?
  5. Accept ca trebuie sa induci optimism. Dar optimismul ala trebuie asezonat cu niste cifre. Poti sa exersezi putina inteligenta si, bazandu-te pe datele reale, sa induci un usor optimism. Dar e la limita debilitatii ca, din cele mai inalte functii de stat, sa vii sa spui ca va fi bine si atat. E ca si cum ar veni cineva sa va spuna ca are o veste buna, dar n-o spune. Vom creste economic in urmatoarele trimestre, cum zic ei. Foarte bine, asa sa fie! Dar de unde va veni cresterea? Ce sectoare ar putea creste atat de mult incat pe ansamblu sa decimam scaderea de 6,4 %? Industria, turismul, agricultura? Teama mi-e ca….

Citeste restul articolului si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro