Ce poate si ce nu poate face noul Guvern
Logica presedintelui este impecabila. Nominalizarea lui Johannis ar fi fost o sinucidere politica; nici Lucian Croitoru nu e o propunere rea.
Se spune ca noul guvern va trebui sa rezolve criza. Eu spun ca noul guvern nu va putea lua mai multe masuri decat vechiul guvern. Munitia guvernului este limitata, cine dorea sa ia masuri anticriza trebuia sa o faca in 2007.
Noul guvern nu va putea decat sa continue politica de pana acum – reforme oarecum lente si suportabile, mentinerea la limita a deficitului bugetar (de aici si excesul de garantii) si obtinerea banilor de la FMI.
Cel mai important aspect este reducerea deficitului bugetar, pentru a reduce presiunile inflationiste de mai tarziu si pentru a opri spirala indatorarii publice. Reducerea cheltuielilor este o masura grea, mai ales inainte de alegeri.
Lucian Croitoru doreste largirea bazei de impozitare – adica sa ia impozite de la mai multi. Poate nu s-a inteles, dar Romania nu este o tara in care se declara profituri, din acest motiv impozitarea indirecta, forfetara sau pe venit are succes. Din acest motiv, cresterea taxelor, desi intarziate cu 2 ani, este inevitabila.
Citeste textul integral si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.