Sari direct la conținut

Ce prevede aşa-numita "formulă Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas

HotNews.ro
Frank-Walter Steinmeier, Foto: Photothek - Thomas Kohler
Frank-Walter Steinmeier, Foto: Photothek - Thomas Kohler

Presa din Ucraina a publicat textul complet al documentului care conţine aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru soluţionarea conflictului din Donbas, semnat pe 1 octombrie, la Minsk, de către reprezentanţii trimişi de Kiev, Moscova, republicile separatiste şi OSCE. Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR, citează Rador.

În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special. Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfăşurat cu respectarea cerințelor democratice. Presa ucraineană atrage atenţia că documentul apărut în spaţiul public nu prevede şi retragerea trupelor de pe linia frontului sau transferul către Ucraina a controlului asupra frontierei cu Rusia, deşi, marţi seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că „formula Steinmeier” aprobată de toate părţile include şi aceste aspecte.

Amintim că, potrivit unor informaţii anterioare publicate de presa din Ucraina, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit, marţi, asupra așa-numitei „formule Steinmeier”, propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă.

Decizia Kievului de a accepta „formula Steinmeier” a generat proteste la Kiev, unde câteva sute de ucraineni s-au adunat, marţi seară, pentru a manifesta în Piaţa Independenţei, condamnând „capitularea ţării în faţa Rusiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro