Sari direct la conținut

Ce proiecte de producere a energiei regenerabile se pot finanta?

HotNews.ro, EurActiv.ro

Intrebare: O organizatie non-guvernamentala desfasoara activitati de binefacere pentru copii orfani sau abandonati la nastere. In prezent, are in ingrijire zece copii intre 2 si 5 ani. Starea lor actuala de sanatate fizica si mentala este buna, au fost inscrisi la gradinita, dar cheltuielile sunt din ce in ce mai mari pe masura ce nevoile lor cresc.

Este posibila accesarea fondurilor structurale pt achizitionarea/instalarea unor turbine eoliane de producere a curentului electric si pompare a apei, respectiv a unor panouri solare pentru energie termica? Acest lucru le-ar reduce cheltuielile (deja mari) aferente consumului de energie electrica. Locatia este pe culmea unui deal.

Este posibila (din punct de vedere juridic) furnizarea energiei electrice si unui sat din apropiere (la 1 km distanta)?

Raspunsul consultantilor ConsTrain:

Proiecte prin care sa se asigure utilizarea energiei regenerabile (eoliana, solara, geotermala etc.) pot fi finantate, din Fonduri Structurale si de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), axa prioritara 4 “Cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic”, domeniul de interventie

4.2 “Valorificarea resurselor regenerabile de energie”.

Pentru astfel de proiecte, protrivit prevederilor Programului Complement aferent POS CCE, sunt eligibili doar administratia publica si operatorii economici. Drept urmare, nu poate primi finantare o asociatie.

O solutie in cazul dumneavoastra ar putea fi ca, fie autoritatea locala din zona, fie un operator economic, sa faca un proiect de energie eoliana/solara si, prin includerea energiei obtinute in sistemul de distributie, sa beneficiati de ea, eventual chiar la un pret mai mic decat pretul mediu de pe piata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro