Sari direct la conținut

Ce s-a intamplat de fapt la Vatican

Deutsche Welle

Unul dintre cele mai importante cotidiene centrale de la Bucuresti si-a deschis prima pagina a editiei de joi cu un titlu cel putin uimitor: Papa de la Roma l-a decorat pe Vadim Tudor. Cunoscuta fiind personalitatea controversata a liderului PRM, o atare inalta onoare acordata de Sfantul Scaun nu putea decat sa impresioneze.

De altfel comentariile de felicitare sau de revolta nu au intarziat sa apara in numar mare in editia electronica a cotidianului respectiv.

DOAR FAPTELE

Iata derularea faptelor denudate de orice cautare voita a senzationalului: vicepresedintele Senatului Corneliu Vadim Tudor s-a deplasat in aceste zile la Roma ca lider al grupului parlamentar de prietenie romano-italiana. Scopul deplasarii sale a vizat intarirea relatiilor cu oficialii de la Roma serios zdruncinate de evenimentele ultimei luni.

In programul sau, Corneliu Vadim Tudor a inclus si participarea la traditionala audienta generala acordata de catre Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea in spatiul deschis al pietei San Pietro.

Liderul PRM a fost insotit de ambasadorul Romaniei la Vatican, Excelenta Sa domnul Marius Lazurca care a oferit in exclusivitate pentru radio Deutsche Welle amanunte referitoare la acest eveniment: „ Intalnirea a avut loc in contextul audientei generale de miercuri pe care Suveranul Pontif o acorda pelerinilor veniti din intreaga lume.

Spre sfarsitul audientei generale, Suveranul Pontif a avut o discutie de cateva minute cu seful delegatiei senatorul Corneliu Vadim Tudor si cu ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, o discutie pe care o apreciez extrem de utila si extrem de cordiala.

As vrea sa-mi ingaduiti sa-l citez in acest context pe Sfantul Parinte care a spus „pentru noi Romania este o tara extrem de importanta. „

Rigorile politetii diplomatice pentru care este renumit Vaticanul, i-au impus Suveranului Pontif apropierea la finalul audientei de delegatia oficialilor romani.

A avut loc un schimb de cadouri obisnuit pentru ceremonialul pontifical, in timpul caruia Corneliu Vadim Tudor a inmanat Papei o carte de autor, Benedict al XVI-lea intorcand gestul prin oferirea unei medalii aniversare de bronz celebrand cel de-al treilea an de pontificat.

REALITATEA DE LA ROMA DIFERA DE CEA DE LA BUCURESTI

Din nefericire, una dintre metehnele dambovitene se refera la aplecarea predilecta catre hiperbolizarea unor gesturi normale a caror singura calitate este aceea de a se fi consumat in preajma unor personalitati marcante. Gestul curtoaziei pontificale fata de vicepresedintele Senatului a fost rapid convertit in mass-media din Romania intr-o importanta decoratie papala.

Din nou Excelenta Sa ambasadorul Romaniei la Vatican, domnul Marius Lazurca: ”Medalia la care face referire articolul pe care il mentionati nu este o decoratie, ea nu face parte din sistemul de ordine, distinctii si decoratii a Sfantului Scaun.

Oricine ar fi participat la aceasta intalnire publica cu Sfantul Parinte, ar fi beneficiat de aceeasi atentie, o atentie desigur destinata in primul rand Romaniei. „

Efectele nocive ale unei exagerari de acest gen nu au intarziat sa apara in declaratiile unor personalitati romane cazute victime aplombului gazetaresc. Mircea Dinescu isi declara uluirea fata de acest eveniment in cotidianul mentionat: „am crezut ca Vaticanul are servicii secrete mai bune, ca se stie despre Vadim Tudor ca este un mic Hitler nationalist.

Daca era decorat de Goebbels, mai intelegeam, dar sa-l decoreze un mic soldat al Wehrmachtului mi se pare jenant!“. In acelasi timp, analistul politic Stelian Tanase eticheteaza gestul pontifical ca fiind o prostie.

Vantul exagerarilor nefondate iata ca transfoma un act de politete cotidiana pentru Suveranul Pontif intr-un pseudo-scandal pe malurile Dambovitei.

Fie ca este vorba doar de o greseala jurnalistica fie ca este vorba de o clasica manipulare prin intoxicare, aparitia unui astfel de titlu in presa de la Bucuresti nu poate decat dauna relatiilor dintre Romania si unul dintre cei mai fideli sustinatori ai sai in timpul crizei italiene.

Atunci cand un pitic de la Roma se vede la Bucuresti ca un urias legendar rectificarile prompte ne readuc beneficiile realitatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro