Sari direct la conținut

Ce spun fostii proprietari despre proiectul noii legi a retrocedarilor: licitatiile cu puncte vor genera coruptie, iar sistemul de despagubiri este discriminatoriu

HotNews.ro
Case nationalizate, Foto: Hotnews
Case nationalizate, Foto: Hotnews

Reprezentantii fostilor proprietari au explicat pentru HotNews.ro ca draftul noii legi a retrocedarilor are multe minusuri si va genera discriminare prin modul in care se vor acorda despagubirile. Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) sustine ca licitatiile cu puncte – organizate pentru fostii proprietari care nu au putut fi despagubiti in natura – vor fi de fapt generatoare de coruptie. APP reclama si faptul ca evaluarea imobilelor va fi realizata conform grilei notariale din momentul intrarii in vigoare a legii si nu va fi actualizate anual sau conform inflatiei, desi procedurile de despagubire se intind pe o perioada de 18 ani.

Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) sustine ca licitatiile cu puncte prin care fostii proprietari care nu au putut fi despagubiti in natura vor fi de fapt generatoare de coruptie si ca, in fapt, vor duce la cresterea valorii unor imobile, in dauna fostilor proprietari care vor putea cumpara mai putin cu punctele compensatoare primite.

Proprietari: Licitatiile cu puncte vor genera coruptie

„Nu se compenseaza terenul la paritate valorica reala, ci se liciteaza, astfel consecinta va fi ca pentru terenurile valoroase se va plati mai mult decat valaorea lor reala, iar terenurile nevaloroase vor ramane nelicitate. Se vor cumpara ‘punctele’ la sfert de pret de catre persoanele avizate cu privire la licitatii. Este cel mai mare ‘rau’ al legii – genereaza coruptie si cumpararea/cedarea drepturilor proprietarilor la valori foarte scazute”, sustine asociatia.

Fostii proprietari au declarat pentru HotNews.ro ca „masurile reparatorii trebuie sa fie ori bani (esalonati), ori actiuni la societatile tranzactionate pe BVB (pentru a fi clare, transparente, predictibile, neechivoce, in favoarea proprietarilor de drept si nu a speculatorilor)”.

„Evaluarea imobilelor este facuta conform grilei de notari din 2013, dar implementarea legii va dura 18 ani”

O alta mare nedreptate reclamata de fostii proprietari este faptul ca, potrivit draftului de lege prezentat in sedinta de guvern de miercuri 6 martie, „evaluarea imobilelor ce nu pot fi retrocedate in natura se va face conform grilei notarilor la data intrarii in vigoare a legii (2013) pe toata durata de implementare a legii (18 ani)”.

„Pe de o parte se stie ca grila notarilor reprezinta mai putin de jumatate din pretul real al imobilelor. (…) S-ar crea o discriminare evidenta (prin injumatatirea valorii) intre persoanele carora li se reconstituie dreptul de proprietate in natura (care primesc bunul la valoarea prezenta) si cele carora li se reconstituie dreptul de proprietate prin grila notarilor.

In plus, toate legile cu privire la restituirea imobilelor in Romania au prevazut o despagubire care a asigurat acoperirea justa si integrala a prejudiciului „dupa standardul international de evaluare”. Prin folosirea grilei notarilor se va crea o discriminare semnificativa de peste 50% intre cei carora li s-au solutionat dosarele si cei carora le vor fi solutionate prin noua lege”, sustin fostii proprietari.

Potrivit acestora, „singura varianta acceptabila pentru a se folosi grila notarilor ar fi ca aceasta sa fie ajustata prin dublarea ei si jumatate (minim) pentru a se ajunge macar aproape de valoarea reala a imobilelor, sau se fac evaluari la valoarea reala de pata a imobilelor (terenurilor)”.

Proprietarii reclama discriminare: „Punctele acordate pentru un teren de 10 Ha se vor putea cumpara 5 Ha sau poate 3 Ha”

Asociatia pentru Proprietate Privata sustine ca, in conditiile enumerate mai sus, „cu punctele acordate pentru un teren de 10 Ha se vor putea cumpara 5 Ha sau poate 3 Ha (daca se liciteaza. Practic, prin aplicarea grilei notarilor se renationalizeaza jumatate din proprietati in favoarea statului. Este discriminatoriu, nelegal si impotriva justului echilibru impus de CEDO”.

APP mai atrage atentia ca proiectul de lege presupune aplicarea ei intr-un termen maxim de 18 ani ( 5 ani – termenul maxim de rezolvare a dosarelor de catre Autoritati locale / ANRP / CN + 3 ani – de participare la licitatii + 10 ani – plata numerar esalonata dupa expirarea termenelor precedente), dar ca valoarea imobilelor nu se actualizeaza nici cu inflatia si nici cu cursul valutar, ci ramane la valoarea grilei notarilor la data intrarii in vigoare a legii (2013).

„Cu o inflatie de 5% anuala inmultita cu 18 ani, valoarea despagubirilor platite se va diminua cu 5 x 18 = 90%. Este imperios necesar ca valoarea de despagubire sa se stabileasca la valoarea de piata in momentul acordarii dreptului de despagubire si nu la data intrarii in vigoare a legii, iar ulterior aceasta sa fie indexata cu indicele de inflatie si diferenta de curs-valutar leu/euro (pana la intrarea Romaniei in zona EURO)”, sustine APP.

„Forma actuala a proiectului de lege este ambiguua, interpretabila si foloseste formulari neclare”

Pe langa aceste aspecte, reprezentantii fostilor proprietari sustin ca si prevederea prin care se impune un „termen de decadere” de 90 de zile pentru ca proprietarii sa prezinte documente suplimentare actelor de proprietate prevazute prin lege. „Aceste documente se afla in evidenta Statului Roman care fie refuza sa le comunice fie nu le mai detine”, sustine APP.

Mai mult, asociatia considera ca „legalizarea dreptului ANRP / Cimisia Nationala la dublarea controlului de legalitate si posibilitatea de anulare pe cale administrativa a actelor deja emise de entitatile investite de lege cu solutionarea cererilor persoanelor indreptatite (Decizii de Primar, Hotarari Prefect / Comisie Judeteana de Fond Funciar, Decizii AVAS, etc.)” este neconstitutionala si impotriva principiilor generale de drept pentru ca vizeaza „acte intrate in circuitul civil si care produc efecte juridice deja de ani de zile”.

In plus, reprezentantii fostilor proprietari acuza ca draftul proiectului noii legi a retrocedarilor, in forma actuala, este „inadecvat”, „ambiguu si foarte interpretabil” si „sunt folosite formulari neclare. „Nu se poate incadra pe el cu certitudine si in mod ne-echivoc o speta reala”, sunt de parere fostii prorpietari.

„Se fac trimiteri la viitoare norme metodologice ce vor trebui emise de Guvern pentru elemente extreme de importante ce trebuie cuprinse in lege si nicidecum nu pot face obiectul Normelor Metodologice ulterioare, (Normele Metodologice pot aparea si dupa 3 ani)”, sustine APP.

„Angajarea raspunderii reprezinta o modalitate de fortare in extremis, care elimina etapele dezbaterii publice”

„Asociatiile de Proprietari din Romania nu au fost cooptate in procesul de redactare a legii de catre Comitetul Interministerial, desi acest fapt a fost solicitat in nenumarate randuri prin memorii oficiale. In acest context legea care va fi emisa de Guvern va reprezenta exclusiv punctul de vedere al Guvernului si nu va putea produce „justul echilibru intre interesele proprietarilor si interesul general al comunitatii – asa cum impune Decizia Pilot [n.r. a CEDO]. Asociatiile de proprietari si societatea civila trebuiau consultate inainte de propunerea proiectului de catre Comitetul Interministerial / Guvern, o eventuala consultare / dezbatere publica in momentul de fata risca sa ramana fara efect”, se arata in pozitia APP transmisa HotNews.ro.

„Asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, dupa ce a avut ragazul arhi-suficient acordat de CEDO prin prelungirea reinoita de 9 luni, in care se putea elabora legea in procedura normala si in colaborare cu reprezentantii profesionisti (avocati, economisti, ingineri) ai Asociatiilor de Proprietari reprezinta o modalitate de fortare in extremis, care elimina etapele dezbaterii publice si deci sansele ca noua lege sa intruneasca acordul partilor”, mai considera Asociatia pentru Proprietate Privata.

Proprietarii propun alt proiect de lege: despagubiri in natura, obligatiuni de stat, actiuni la companii de stat sau plati esalonate si cu transe anuale

documente

Proiect alternativ de Lege a Retrocedarilor – Prezentat de Asoc. Prop

(7 Mar 2013) PDF, 152KB

In replica fata de proiectul de lege intocmit de guvern, asociatiile de proprietari si Forta Civica propun un alt proiect pentru Legea retrocedarilor despre care zic ca asigura „justul echilibru intre interesele priprietarilor si interesele statului asa cum impune decizia CEDO”. (vezi documentul atasat)

Proiectul de lege propus de asociatiile de proprietari prevede ca despagubirile sa aiba loc in natura sau cu imobile echivalent valoric, dar pastreaza si dreptul persoanei indreptatite sa opteze pentru despagubirea in natura daca mai este posibil sau acordarea unor despagubiri.

Potrivit acestui proiect, in situatia in care restituirea in natura nu este posibila, exista posibilitatea acordarii, drept despagubire:

  • a unor obligatiuni de stat cu scadenta la 10 ani
  • de actiuni la companiile de stat in cuantum de maxim 10% din actiunile pe care le mai detine statul la societatea respectiva
  • de despagubiri in numerar, in mod esalonat si in transe anuale – in 3 ani pentru despagubiri in valoare de pana la 300.000 de euro, de 5 ani pentru despagubiri in valoare cuprinsa intre 300.000 si 1.000.000 de euro si de 10 ani pentru despagubiri ce depasesc 1 milion de euro.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro