Sari direct la conținut

Ce știm despre obiectul neidentificat doborât de SUA deasupra Canadei: Acesta avea o formă cilindrică / Ce au raportat unii dintre piloții care s-au apropiat

HotNews.ro
Avion de luptă F-22, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Avion de luptă F-22, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Un avion de vânătoare american F-22 a doborât sâmbătă un obiect cilindric neidentificat deasupra Canadei, al doilea incident de acest fel în doar două zile, iar America de Nord pare tot mai nervoasă după o săptămână dominată de chestiunea baloanelor de spionaj chinezești, transmite Reuters.

  • Pe lângă cazul din Canada, armata americană a mobilizat, de asemenea, avioane de vânătoare în Montana pentru a investiga o anomalie radar care a declanșat o scurtă închidere federală a spațiului aerian. „Aceste avioane nu au identificat niciun obiect care să coreleze loviturile radar”, a precizat însă Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD).

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat pentru primul rând obiectul doborât sâmbătă deasupra teritoriului nordic Yukon, precizând că forțele canadiene vor recupera și analiza rămășițele avionului.

Ministrul canadian al apărării: „Avea o formă cilindrică”

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a refuzat să speculeze cu privire la originea obiectului, despre care a spus că are o formă cilindrică.

Ea s-a ferit să îl numească balon, dar a spus că este mai mic decât balonul chinezesc doborât în urmă cu o săptămână în largul coastei Carolinei de Sud.

Ea a precizat că acesta era aflat la o înălțime de 12.200 m, reprezenta un risc pentru traficul aerian civil și a fost doborât la ora 20:41 GMT (22:41, sâmbătă, în România).

„Nu există niciun motiv pentru a crede că impactul obiectului pe teritoriul canadian poate să provoace îngrijorare publică”, a declarat Anand într-o conferință de presă.

Ce au raportat unii dintre piloții care s-au apropiat

Piloții trimiși de armată au relatat în mod diferit ceea ce au observat după ce s-au apropiat de obiect, a declarat o sursă CNN. Unii piloți au spus că acesta „a interferat cu senzorii lor”, dar alți piloți au spus că nu au avut această problemă.

Pentagonul a precizat că NORAD a detectat obiectul deasupra Alaskăi vineri seara târziu. Avioanele de luptă americane de la Baza comună Elmendorf-Richardson, Alaska, au monitorizat obiectul în timp ce acesta traversa spațiul aerian canadian, unde avioanele canadiene CF-18 și CP-140 s-au alăturat formației.

„Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian, folosind o rachetă AIM 9X, în urma unei coordonări strânse între autoritățile americane și canadiene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un comunicat.

Președintele american Joe Biden a autorizat armata americană să colaboreze cu Canada pentru a doborî aparatul de mare altitudine, după o convorbire telefonică între Biden și Trudeau, a precizat Pentagonul.

Casa Albă a precizat că Biden și Trudeau au convenit să continue coordonarea strânsă pentru „apărarea spațiului nostru aerian. ei doi președinți au discutat despre importanța recuperării obiectului pentru a determina mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Incidentul, la doar o zi după ce un altul fusese doborât deasupra Alaskăi

Cu o zi mai devreme, Biden ordonase o altă doborâre a unui obiect zburător neidentificat în Alaska.

Armata americană nu spune deocamdată ce știe despre obiect (dacă știe ceva nou), în timp ce eforturile de recuperare sunt încă în curs de desfășurare în înghețata Alaskă.

Vineri, Pentagonul a oferit doar câteva detalii, cum ar fi faptul că obiectul avea dimensiunea unei mașini mici, zbura la aproximativ 12.000 m, nu putea manevra și părea să fie fără pilot.

Oficialii americani au încercat să afle informații despre obiect încă de când a fost observat joi. „Nu avem alte detalii în acest moment despre obiect, inclusiv despre capacitățile, scopul sau originea acestuia”, a declarat sâmbătă Comandamentul.

Acesta a invocat condițiile meteorologice dificile din Arctica, inclusiv vântul rece, zăpada și scurta durată a zilei-lumină, care pot îngreuna căutarea și recuperarea: „Personalul va ajusta operațiunile de recuperare pentru a se menține în siguranță”, a adăugat acesta.

Americanii au recuperat mare parte din balonul doborât sâmbăta trecută

La 4 februarie, un avion de vânătoare american F-22 a doborât ceea ce guvernul american a numit un balon de supraveghere chinezesc în largul coastei Carolinei de Sud, după o călătorie de o săptămână prin Statele Unite și părți din Canada. China a susținut că era o navă civilă de cercetare.

Unii legislatori americani l-au criticat pe Biden pentru că nu a doborât balonul chinezesc mai devreme. Armata americană recomandase să aștepte până când acesta se afla deasupra oceanului, de teama producerii unor victime la sol din cauza căderii de resturi ale balonului.

De la doborârea balonului chinezesc de supraveghere de mare altitudine, cu o dimensiune de 60 de metri, militarii americani au cercetat oceanul pentru a recupera atatâr resturile balonului, cât și partea inferioară unde se aflau dispozitivele electronice.

Pentagonul a spus că o parte semnificativă a balonului a fost deja recuperată sau localizată, sugerând că oficialii americani ar putea avea în curând mai multe informații despre eventualele capacități de spionaj ale aparatului chinezesc.

Condițiile de pe mare de vineri „au permis scufundări și activitatea unor vehicule subacvatice fără pilot și recuperarea unor resturi suplimentare de pe fundul mării”, a transmis Comandamentul de Nord.

În operaţiunea de survol cu balonul a fost implicată unitatea militară chineză pentru spaţiu şi războiul informatic, au afirmat joi mai multe surse ale agenţiei Kyodo.

Beijingul a criticat decizia SUA de a doborî balonul chinez care zbura de câteva zile deasupra Statelor Unite, acuzând Washingtonul că „reacţionează într-o manieră vădit excesivă şi că încalcă grav practicile internaţionale”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro