Sari direct la conținut

Ce vine pe nesimțite? Cifoza! Fizioterapeut: Ajungi să te simți bine în disfuncție

HotNews.ro
La cafea cu Alexandru Ilie - fizioterapeut , Foto: Hotnews
La cafea cu Alexandru Ilie - fizioterapeut , Foto: Hotnews

Ce cuvinte avem noi: pe nesimțite. Când îi spui unui om: ești nesimțit? Ce vrei să spui prin aceste cuvinte? Că nu simți în timp ce se întâmplă niște lucruri. Cifoza așa apare, pe nesimțite. Nu îți dai seama când apare, a declarat fizioterapeutul Alexandru Ilie, în cadrul unei discuții “La cafea” de la HotNews.ro.

“Este o deficiență posturală extrem de perversă care se instalează ca soluție de optimizare a funcționalității tale. Noi avem o cifoză normală, nu trebuie să stăm cu coloana perfect dreaptă”, a spus el.

  • Deci avem o discretă cocoașă care trebuie să existe. În momentul în care noi nu avem un echilibru muscular între loja anterioară, adică musculatura pieptului și cea a spatelui, atunci de cele mai multe ori se va întâmpla această prăbușire a trunchiului. Această prăbușire, aplecare spre înainte, este o reacție a sistemului nervos central care spune: n-am suficientă resursă să păstrez poziția asta normală.

Potrivit acestuia, în momentul în care nu ai suficientă forță atât din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ, mă refer la rapoartele musculare, se instalează această deficiență posturală pe nesimțite pentru că tu te simți confortabil acolo.

Stai ore întregi cocoșat și spui: Mi-e bine, iar dacă mă pui să stau prea drept simt că mă doare.

“Durerea aia apare când ai o serie întreagă de muschi care nu sunt încă la capacitatea lor optimă și se inflamează foarte rapid. Îți dă acest semnal în care tu simți că te duci mai bine în disfuncție”, a spus el.

Dezvolți o problemă și devii funcțional în acea problemă

Este o literatură interesantă care vorbește despre disfuncția funcțională. Ce probleme generează cifoza

„Dezvolți o problemă și începi să fii funcțional în acea problemă. Creierul găsește resursele și nu generează mari probleme”, a afirmat fizioterapeutul.

Atitudinea cifotică, adică când stăm cocoșați, spune el, generează o presiune destul de mare la nivel toracal pe structurile acestea paravertebrale.

  • Deci ligamentele și tendoanele sunt supraîntinse și se vor inflama. Va apărea o durere la nivelul benzii sutienului – bărbații își pot imagina, iar femeile știu despre ce este vorba – sau între omoplați.

„Problema secundară care nu este luată în considerare de cele mai multe ori este că în cifoză nu mai poți respira la fel de bine. Diafragma nu mai are mecanica, nu mai are spațiul în care trebuie să culiseze cursa lui completă”, explică Alexandru Ilie.

Plămânul, spune el, ca să capteze oxigen, are nevoie de spațiu.

  • Majoritatea cifoticilor au o disfuncție de volum respirator. Capacitatea lor de a înmagazina oxigen este mult mai redusă decât un om care are o postură optimă.

“Capacitatea ta de a te concentra este în strânsă legătură cu nivelul de oxigen pe care tu îl aduci creierului. Am același număr de respirații, dar volumul pe care îl duc în plămân este mai mic din cauză mecanică. În timp pot avea dureri de cap, migrenă”, a mai afirmat fizioterapeutul.

Ce conține înregistrarea:

0:00 Intro

0:24 Cum se stă normal pe un scaun?

1:24 Ce probleme poate să creeze statul prelungit pe scaun

1:57 Ce crede creierul când stăm pe scaun

2:25 Cum apar varicele

4:00 Dacă muncești 10 minute pe oră în picioare poți slăbi?

5:28 O aplicație îți poate reaminti să te ridici de pe scaun

6:00 Ce este educația prin entertainment

7:00 De ce avem dureri mari pe coloană și picioare când mergem în city break

11:30 Ca să pot alerga, trebuie să-mi dea cineva acceptul?

14:00 Care este cea mai bună poziție? Următoarea!

14:20 Cât de mult ajută un gym ball dacă lucrezi mult la birou și cât timp

18:30 Nu este bine să stai pe scaun la un unghi de 90 de grade. De ce? Ce unghi este bun? 100-105 grade pe spate.

19:50 De ce au cifoză așa de multe persoane? Ea așa apare, pe nesimțite, fiind o deficiență posturală extrem de perversă.

22:16 Ce probleme generează cifoza

26:00 Cum este mai bine să porți un rucsac care are o greutate mare

26:50 Se mai poate face ceva dacă ai cifoză?

31:00 Ce să faci dacă ai semne de hernie de disc, cum ne afectează scrollingul (pe telefon) sănătatea și ce e de făcut. Câteva lucruri simple

38:00 Atenție la unele sfaturi cu privire la modul în care poți evita hernia de disc purtând un brâu țărănesc. Poate produce slăbiciune musculară.

41:30 Ce ar trebui să facă oamenii să nu ajugă la hernie de disc și alte afecțiuni. Ce fel de exerciții – câteva exemple

43:30 Atenție la sindromul de tunel carpian pentru cei care lucrează mult în fața calculatorului. Câteva exerciții simple de făcut oricând, fără efort.

45:40 Ce este prezenteismul și cum afectează asta companiile

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro