Ce vreti de la sistemul de educatie? Ce credeti despre Pactul pentru Educatie?
Pactul pentru Educatie stabileste citeva directii si obiective importante pentru urmatorii citiva ani in ce priveste evolutia sistemului de invatamint. Ideea esentiala este semnarea unei intelegeri politice, asa incit reforma in educatie sa devina coerenta si sa nu se mai schimbe in functie de ministri si guverne. In urmatoarele zile, partidele politice, societatea civila, ONG-urile, parintii si, nu in ultimul rind, elevii si studentii, pot veni cu noi idei si popuneri. Cititorii HotNews.ro sint invitati sa participe la dezbaterea Pactului pentru Educatie si sa ne trimita sugestiile lor. Cine credeti ca ar trebui sa fie ministru al Educatiei?
Atasat gasiti Pactul National pentru Educatie.
Reprezentantii partidelor politice ar trebui sa se angajeze prin semnarea Pactului sa atinga o serie de obiective, dar mai ales sa refuze „improvizatiile determinate de motive politicianiste si sa modernizeze sistemul de educatie cu migala si moderatie, pentru a da coerenta parcursurilor si optiunilor individuale, in particular printr-o revizuire curriculara substantiala, care sa fie orientata de competentele cheie ce trebuie dobindite in scoala”.
Plecind de la acest angajament de principiu, obiectivele care ar trebui atinse sint:
1. Modernizarea educatiei in perioada 2008-2013.
Scopul: sincronizarea scolii romanesti la realitatile europene pina in 2014 cind intra in vigoare noul buget al Uniunii Europene.
2. Asigurarea unui minim de 6% din PIB pentru educatie.
Scopul: finanatarea constanta in functie de obiective clare. Regulile sistemului de educatie nu se vor schimba in functie de guvern.
3. Transformarea educatiei timpurii intr-un bun public, garantarea educatiei scolare obligatorii de 10 ani si a unui acces neingradit la educatie gratuita de 13 ani.
Scopul: pregatirea generatiilor din scoli si licee in asa fel incit sa beneficieze din plin de reforma de la Bologna.
4. Descentralizare curriculara, definirea politicii de resurse umane si adaptarea curriculumului in functie de nevoile specifice fiecarei comunitati.
Scopul: Autoritatile locale, societatea civila si parintii devin parteneri in educarea viitoarelor generatii de elevi, iar scoala va fi plasata in centrul vietii comunitatii.
5. Adoptarea principiului ” finantarea urmeaza elevul”.
Scopul:diferentierea formulelor de finantare pentru invatamintul preuniversitar/ universitar, introducerea competitivitatii si a performantei.
6. Adoptarea unei carte a drepturilor si libertatile educatiei.
Scopul:adoptarea unui statut al elevului si studentului si a unui statut al personalului didactic.
7. Definirea unor zone de educatie prioritare, pentru a depasi decalajul care separa mediul rural de cel urban.
Scopul: aplicarea principiului egalitatii civice si de sanse egale in toate comunitatile, inclusiv in cele dominate numeric de minoritati etnice.
In urmatoarele sapte zile, partidele politice vor trebui sa faca completari, sa aduca sugestii si sa vina cu detalii. Intrati si voi, cititorii HotNews.ro, in aceasta ampla dezbatere.