Cea mai mare zburatoare din istorie a avut o anvergura a aripilor de peste 7 metri, indica cele mai noi cercetari
Fosila unei creaturi de mari dimensiuni care a trait acum 25 de milioane de ani pare sa indice faptul ca e vorba de cea mai mare zburatoare care a trait vreodata, anvergura aripilor fiind de maxim 7,4 metri. Relatand subiectul, The Guardian noteaza ca anvergura aripilor este de dubla fata de cea mai mare pasare ce traieste in prezent: albatrosul regal.
Concluziile publicate in respectata revista Proceedings of the National Academy of Sciences se refera la cateva oase descoperite in 1983 cand se faceau lucrari de extindere a aeroportului din Charleston (SUA).
S-a gasit craniul, oase din zona umerilor si oase de la picioare, iar cele mai noi cercetari si calcule indica faptul ca anvergura aripilor este intre 6,1 si 7,4 metri, o estimare mai rezervata fiind de 6,4 metri.
Vorbim de o anvergura dubla decat cea a albastrosului regal, cea mai mare pasare din prezent. Pana acum, fosila celei mai mari zburatoare apartinea Argentavis magnificens, o pasare preistorica ce a trait acum sase milioane de ani si ale carei aripi aveau intre 5,5 si 7 metri lungime.
Pasarea analizata acum a fost denumita Pelagornis sandersi si se crede ca, avand picioare de mici dimensiuni, putea sa se lanseze in zbor doar de pe marginea unor stanci sau alergand purtata de vant. Apoi, plana, putand atinge viteze de 60 km/h in zbor.
„Este o fosila remarcabila, ceva in stilul Game of Thrones. In gura avea tepi ososi care-i dadeau infatisarea infricosatoare, precum un dragon”, spune Daniel Ksepka de la North Carolina State University.
Ksepka mai spune ca e foarte posibil ca pasarea sa fi murit inecata in mare si isi exprima speranta ca vor fi gasite si fosile apartinand unor specimene cu amvergura mai mare a aripilor.