Sari direct la conținut

Cearta guvernului cu prefectii codului rosu: Cum l-a transformat USL pe un politist local din Tarlungeni in prefect de Braila, inzapezit de doua zile

HotNews.ro
Gheorghi Obreja, Foto: Obiectiv Vocea Brailei
Gheorghi Obreja, Foto: Obiectiv Vocea Brailei

Gheorghi Obreja, prefect al judetului Braila si coordonator al interventiilor pentru situatii de urgenta din judet, este inzapezit de miercuri dimineata in localitatea Gemenele. „Dupa cum stiti, de o jumatate de zi ne straduim sa il scoatem pe domnul prefect de la…”, declara in cadrul comandamentului de iarna de miercuri subprefectul de Braila, Ionut Grosu. Imediat, vicepremierul Liviu Dragnea i-a cerut sa nu concentreze toate utilajele pentru acest lucru, dupa care a anuntat ca astazi ii va propune premierului Victor Ponta si ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea, eliberarea din functie a doi prefecti, spunand ca este nemultumit de prefectul din Braila, care „s-a lasat inzapezit”.

  • Fost presedinte al filialei PC Braila, Gheorghi Obreja a fost numit in iulie 2013 prefect al judetului, printr-o hotarare a Guvernului. „Numirea vine dupa un amplu scandal mediatic care l-a avut in centru pe Obreja, cel care a incercat sa isi obtina statutul de functionar public angajandu-se ca politist comunitar in comuna brasoveana Tarlungeni”, scria atunci InfoBraila.

Gheorghi Obreja, prefectul judetului Braila si coordonator al interventiilor pentru situatii de urgenta din judet, este in continuare inzapezit in localitatea Gemenele, in timp ce in judet sunt izolate 53 de sate din 16 comune cu peste 15.400 de gospodarii, scrie Mediafax. Toate drumurile nationale, cu exceptia DN 22 B Dig Braila-Galati, dar si toate drumurile judetene sunt inchise.

Prefectul a ramas inzapezit miercuri dimineata, intre localitatile Ramnicelu si Gemenele, la 70 km de municipiul Braila. „Am plecat de la ora 4.30 dimineata sa verific situatia din teren. Cand am plecat, drumurile erau bune, deschise, dar a inceput viscolul, ninge, in spate se blocheaza drumuri, in fata se blocheaza drumuri. Am plecat cu o masina de teren pentru ca stiam ca traseele erau circulabile si nu era nicio problema. In fata mea, acum o ora a trecut o freza, dar acum drumul nu mai poate fi circulat, pentru ca sufla vantul si aduce foarte multa zapada pe sosea. Fac eforturi supraomenesti ca sa tinem totul sub control„, a declarat Obreja, citat de Agerpres.

Joi, 30 ianuarie, primarul din comuna Gemenele, Petrica Calu, declara pentru Agerpres ca Gheorghi Obreja a fost cazat pe timpul noptii in dispensar, iar o asistenta a stat permanent langa el deoarece prezenta mai multe afectiuni medicale.

L-am cazat asta-noapte in dispensar, iar o asistenta a stat permanent langa dansul. A primit mancare de regim, pentru ca are diabet, i s-a facut insulina. Este si cardiac, are mai multe probleme medicale. Dimineata si-a mai revenit. Eu nu sunt specialist ca sa va pot spune, dar fata de starea fizica pe care o avea ieri, acum arata mai bine. Acum se afla in sediul Primariei Gemenele, este in biroul primarului si discuta tot timpul cu Comandamentul pentru Situatii de Urgenta„, a declarat primarul din Gemenele.

Primarul Petrica Calu a precizat ca drumul judetean care face legatura cu municipiul Braila, in lungime de 26 km, este in continuare blocat de zapada si se lucreaza din ambele sensuri pentru deblocarea lui. Primarul din Gemenele a precizat ca prefectul „este foarte suparat ca nu poate ajunge la Braila”.

„Am inteles, din discutia purtata cu dansul, ca a plecat in judet ieri la 4 dimineata sa verifice toate drumurile judetene. In jur de ora 9 a ajuns la Gemenele, a venit valul de ninsoare si vant peste noi, s-a astupat drumul judetean si a ramas blocat aici”, a mai spus primarul din Gemenele.

Liviu Dragnea: Prefectul judetului Braila „s-a lasat inzapezit”

Miercuri, 29 ianuarie, subprefectul de Braila, Ionut Grosu, a transmis Guvernului in cadrul comandamentului de iarna ca de o jumatate de zi incearca sa-l scoata pe prefectul judetului din localitatea Gemenele, unde a ramas inzapezit. „Dupa cum stiti, de o jumatate de zi ne straduim sa il scoatem pe domnul prefect de la…Este foarte, foarte greu de ajuns la ei„, a declarat subprefectul, moment in care cei prezenti in sala de sedinta au izbucnit in ras, transmite Mediafax.

Vicepremierul Liviu Dragnea i-a raspuns acestuia: „Domnul subprefect, nu vreau sa tin toata tara pentru aceasta discutie. Stiu ca domnul prefect este o persoana foarte importanta, dar mai avem vreo 6.900 de persoane care au nevoi foarte serioase. Nu concentrati toate utilajele acolo. Vreau, imediat dupa videoconferinta, ca nu va intreb acum, ca nu stiti, sa-mi transmiteti care e necesarul de paine”.

Tot miercuri seara, premierul Victor Ponta a anuntat, dupa ce subprefectul judetului a afirmat ca de o jumatate de zi este axat pe deszapezirea prefectului, ca unul dintre vicepremieri sau ministrul Apararii va merge la Braila, iar daca se va constata ca acolo sunt persoane fara autoritate ori competenta, acestea vor fi inlocuite.

Ulterior, ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a anuntat ca joi ii va propune premierului Victor Ponta si ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea, eliberarea din functie a doi prefecti si a unui subprefect, pentru deficiente in operatiunile de deszapezire, spunand ca este nemultumit de prefectul din Braila, care „s-a lasat inzapezit”. Ulterior, la Digi 24, Dragnea a aratat ca este nemultumit de prefectul judetului Braila, deoarece nu este normal sa ramana blocat undeva, in zapada, ca si conducator al unui comandament de iarna.

Gheorghi Obreja, fost presedinte al PC Braila, numire controversata in functia de prefect al judetului

Gheorghi Obreja a fost presedinte al filialei PC Braila, iar in 24 iulie a fost numit temporar prefect al judetului, printr-o hotarare a Guvernului publicata in Monitorul Oficial: „Hotarare privind exercitarea, cu caracter temporar, in conditiile legii, a functiei publice de prefect al judetului Braila de catre domnul Obreja Gheorghi.”

Numirea vine dupa un amplu scandal mediatic care l-a avut in centru pe Obreja, cel care a incercat sa isi obtina statutul de functionar public angajandu-se ca politist comunitar in comuna brasoveana Tarlungeni„, scria la acea vreme Info Braila.

In aprilie 2013, Obiectiv Vocea Brailei semnala faptul ca dosarul lui Gheorghi Obreja pentru functia de prefect avea lacune pe partea de indeplinire a conditiilor minime cerute de lege. Statutul functionarilor publici spune ca de pe un post de debutant (asa cum este cel de politist local clasa I), Obreja nu poate fi propulsat direct pe fotoliul de prefect pentru ca ar trebui sa aiba o vechime de cel putin 5 ani in specialitatea studiilor.

De asemenea, Obreja nu detinea un certificat special care sa-i permita accesul la informatii clasificate, iar ca prefect lucreaza si cu astfel de informatii, scria Obiectiv Vocea Brailei.

De asemenea, intr-o interpelare adresata in septembrie 2013 de catre deputatul PDL Alexandru Nazare catre premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, Nazare atragea atentia ca numirea lui Gheorghi Obreja in functia de prefect al judetului Braila „ridica numeroase semne de intrebare care pun la indoiala legalitatea exercitarii functiei de prefect”.

Deputatul democrat-liberal mentiona ca pe 10 mai 2012 a fost numita prefect al Brailei Mihaela Marcu, iar pe 3 octombrie 2012 aceasta a fost demisa, pentru ca pe 6 noiembrie 2012 Mihaela Marcu sa fie din nou numita prefect, cu caracter temporar, prin detasare. Ulterior, pe aceasta functie a fost numit Gheorghi Obreja.

Fost presedinte al Organizatiei Judetene Braila a Partidului Conservator, domnul Obreja nu indeplineste conditia privind vechimea de 5 ani in specialitatea studiilor, conform statutului functionarilor publici. Singura legatura cu administratia publica a domnului prefect este functia de politist local clasa I (functionar public debutant) in comuna Tarlungeni din judetul Brasov, functie exercitata pe o perioada determinata de 3 luni, din aprilie pana in luna iulie a acestui an [2013 – n.red.], cand a fost numit in functia de inalt functionar public„, arata Nazare in interpelarea depusa anul trecut la Parlament.

Radu Stroe, atunci ministru al Afacerilor Interne, a raspuns acestei interpelari facand trimitere la Constitutie: „numirea in functia publica de prefect constituie atributul constitutional al Guvernului, care are rolul de a pune in aplicare programul sau de guvernare acceptat de Parlament”.

„Desemnarea domnului Obreja Gheorghi pentru a exercita cu caracter temporar aceasta functie publica s-a realizat cu respectarea reglementarilor in vigoare”, iar „Agentia Nationala a Functionarilor Publici a acordat avizul sau, in temeiul art. 92 alin. (1 1) din Legea nr. 188/1999, privind exercitarea cu caracter temporar, prin detasare, a functiei publice vacante din categoria inaltilor functionari publici de prefect al judetului Braila de catre domnul Obreja Gheorghi”, se arata in raspuns.

Fostul ministru de Interne preciza ca „acordarea avizului are semnificatia intrunirii conditiilor cerute de lege pentru exercitarea acestei functii publice, inclusiv in ceea ce priveste vechimea de cinci ani in specialitatea studiilor, iar in lipsa avizului nu putea fi promovat proiectul de hotarare a Guvernului privind exercitarea functiei publice”.

In aprilie 2013, Romania Libera scria ca la negocierile din cadrul USL, postul de prefect i-a revenit Aliantei de Centru Dreapta (ACD) PNL-PC, in conditiile in care PSD-ului i-a revenit candidatura USL la presedintia CJ Braila, pentru liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu. „La negocierile din cadrul ACD, postul de prefect a revenit PC Braila, dar cum nu aveau un om potrivit pentru a ocupa aceasta functie, conservatorii au renuntat la numirea prefectului in favoarea liberalilor. Astfel, pe 10 mai 2012, conducerea PNL Braila a numit-o prefect pe Mihaela Marcu, directoarea adjuncta a DGFP Braila, care mai fusese prefect al judetului si in Guvernul Tariceanu”, scria cotidianul citat.

Numele lui Obreja era in aprilie 2013 vehiculat pentru postul de prefect, dupa ce senatorul Danut Mihai a trecut de la PP-DD la PC, unde a devenit presedintele Organizatiei Judetene a PC Braila in locul lui Gheorghi Obreja, relata Romania Libera. Potrivit sursei citate, deputatul PNL Vasile Varga a declarat atunci ca „despre Gheorghi Obreja nu cred ca se poate ridica la nivelul actualului prefect ca sa poata sa gestioneze toate problemele ce sunt legate de judetul Braila”, iar deputatul PSD Mihai Tudose a sustinut: „Eu respect dreptul ACD-ului de a numi oameni acolo, dar asta nu inseamna ca pot sa faca orice tampenie!”

Exista un protocol la nivel national si s-a hotarat ca dupa 8 ani in care domnul Obreja a fost presedinte al partidului este normal, fiind si in prag de pensionare, activitatea lui sa fie incununata de o pozitionare ca prefect„, a declarat in mai 2013 senatorul Mihai Danut, pe atunci proaspat conservator, potrivit Arcasu.ro.

Potrivit CV-ului sau, Gheorghi Obreja a fost din luna mai si pana in luna iulie 2013 – inainte de a fi numit prefect – politist local la Serviciul Politiei Locale din comuna Tarlungeni, judetul Brasov. Anterior a fost director al unor firme de constructii si administrator in acelasi sector. In 1983 a absolvit Institutul Politehnic Traian Vuia din Timisoara, Facultatea de Constructii – Sectia instalatia in constructii.

Descarca de aici CV-ul lui Gheorghi Obreja

Amintim ca premierul Victor Ponta a anuntat ca si prefectul judetului Buzau, Gabriel Balta, va fi demis. Prefectul judetului Buzau, Gabriel Balta, nu a stiut sa raspunda marti ziaristilor care l-au intrebat ce localitati din judetul sau sunt izolate din cauza caderilor de zapada. Ulterior, vicepremierul Liviu Dragnea, aflat in teritoriu impreuna cu prefectul, a declarat ca prefectul „le stie, mi le-a spus mie in prefectura”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro