Sari direct la conținut

Ceasul crizei ticaie pentru Romania

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Guvernul este in corzi dupa decizia Curtii Constitutionale privind angajarea raspunderii pe Legea Educatiei. Nu stiu ce asigurari primise cand s-a lansat intr-o astfel de aventura. Doar CCR nu putea zice anul acesta altceva decat anul trecut. Fara sa se faca de ras. Presedintele este si domnia sa in fibrilatii. Chiar in ziua in care implineste 59 de ani. La multi ani! Intalniri peste intalniri, declaratii la Radio, diseara interviu la TV. Are si de ce.

Conditiile pentru ramanerea in acordul cu FMI sunt clare si trei: Legea pensiilor, Legea salarizarii unice si Legea bugetului de stat pe 2011. Toate intr-o luna, ca vin sarbatorile, ianuarie este vacanta parlamentara si in februarie se intruneste boardul FMI sa decida daca ne mai da sau nu ultima transa. De decizia FMI depind 1,2 miliarde euro de la UE, care merg direct la finante, pentru plata salariilor si pensiilor. Fara acord cu FMI, adio imprumuturi la dobanzi cat de cat rezonabile. Iar in contextul crizei datoriilor suverane ale statelor, in special din UE, s-ar putea ca accesul la imprumuturi externe sa devina imposibil.

In plus, Uniunea Europeana, care s-a fript deja cu Grecia, cere tarilor membre sa prezinte bugetele la control si este pe cale sa adopte mecanisme de verificare si sanctiune drastice, pentru cei care nu respecta disciplina economica si financiara.

Coalitia sta sa se rupa, acum ca UDMR si-a vazut spulberate sperantele legate de invatamantul pentru minoritari, premierul Boc e gata sa cedeze nervos, miercuri era cat pe ce sa demisioneze dupa anuntarea deciziei Curtii. Colac peste pupaza, senatorul Mihail Hardau aplauda decizia Curtii, cot la cot cu Andronescu. Iar Cezar Preda anunta ca 50 de parlamentari PD-L nu vor vota bugetul daca nu li se dau bani pentru colegiile proprii.

In plus vine iarna, care nu se stie cat de grea va fi.

Chiar si Victor Ponta a inmuiat tonul, dand-o la pace, in privinta Legii educatiei. Adica sa se faca o lege dupa principiile fostei ministre Andronescu, in care clanurile universitare sa faca tot ce vor, sa se imbogateasca in continuare pe seama bugetului si a cumulurilor de tot felul, la adapostul autonomiei universitare. In acest timp, jumatate din elevii claselor a XII-a de la liceele mai rasarite decid sa aplice la universitati straine, de bun ce este invatamantul nostru. Cei mai capabili vor sa plece, isi vor gasi acolo joburi, isi vor intemeia familii si uite asa ne pierdem in continuare elitele.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro