Cel mai mare mormant antic explorat vreodata in Grecia creeaza asteptari enorme in randul publicului si politicienilor
Arheologi exploreaza in nordul Greciei cel mai mare mormant antic descoperit vreodata in tara, publicul si politicienii sperand sa iasa la lumina comori nebanuite si sarcofagele unor personalitati de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Totusi, arheologii roaga politicienii si publicul sa ii lase sa-si faca treaba pana la final si sa inceteze presiunea mediatica si speculatiile.
Excavatiile au loc in zona Amphipolis din regiunea nodica Macedonia, arheologii spunand ca e vorba de cel mai mare mormant antic gasit in tara. A fost construit pe vremea lui Alexandru cel Mare, in secolul IV i Hr, iar publicul spera ca vor fi descoperite comori incredibile sau macar sarcofagele unor personalitati din acele vremuri de glorie.
Totusi, specialistii spun ca e aproape sigur ca mormantul a fost pradat cu multe secole in urma, cum s-a intamplat cu foarte multe locuri de acest gen. Sunt semne ca hotii au intrat in trecut in mormant fiindca o parte din zidul ce bloca intrarea in subteran lipseste, iar sfincsii care aveau doi metri in inaltime cand au fost edificati, nu mai au nici cap si nici aripi.
Langa sfincsi, arheologii au gasit fragmente dintr-un leu de marmura de mari dimensiuni care probabil „trona” pe mauosoleu, semn ca locul a fost scena unor devastari in trecut.
Alexandru cel Mare, creatorul celui mai intins imperiu din Antichitate, a fost inmormantat in Egipt. dar locul nu a fost gasit. Rudele lui au fost omorate in atacuri separate in zona Amphipolis, insa membrii familiei regale, inclusiv regele Filip al II-lea, au fost ingropati spre est, la Aegae, unde o serie de morminte intacte au fost descoperite in anii 70′.
In orice caz, mormantul la care se lucreaza este o dovada a bogatiei deosebite a imperiului creat de Alexandru cel Mare, fiindca astfel de lucrari erau fantastic de scumpe, mai ales din cauza numarului mare de oameni care trebuiau sa participe.
Si premierul grec Antonis Samaras a vizitat situl, iar stiri despre lucrari apar zi de zi la TV. Ministerul elen al culturii si arheologii au facut insa un apel la decenta, rugand publicul si politicienii sa-i lase sa-si faca treaba in liniste.