Sari direct la conținut

Cel mai puternic partid din Parlamentul European, ofensivă la Viena pentru susținerea aderării României la Schengen. Weber: „Înțeleg frustrarea Austriei, dar nu o poți rezolva creând o altă frustrare”

HotNews.ro
Manfred Weber, președinte PPE, Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia
Manfred Weber, președinte PPE, Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

​Cu mai puțin de 24 de ore de reuniunea Consiliului JAI în care se decide dacă România va fi primită în Schengen, liderii PPE, cel mai puternic partid din Parlamentul European, au la Viena o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficialii austrieci în care transmit un mesaj de susținere pentru țara noastră.

Președintele PPE, Manfred Weber, s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în care i-a transmis, fără echivoc, că nu există niciun motiv pentru opoziția Vienei în privința aderării României la Schengen.

„Este un moment în care trebuie sa fim sinceri: întelegem problemele Austriei cu imigranții ilegali, dar până acum Austria nu a spus nimic despre asta. Nu se va rezolva nimic în privința migranților dacă tinem România în afara spațiului Schengen. (…) E o situație foarte specială în Austria, pentru că partidul socialiștilor este împotriva extinderii Schengen. Trebuie să întelegem că e o țară mică, cu 100.000 de migranți. Văd si înteleg frustrarea lor, dar nu poti rezolva o frustrare creând o alta frustrare prin tinerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen”, a declarat Weber după întânirea cu cancelarul Austriei.

Întrebat dacă mai sunt șanse pentru un vot pozitiv pentru România, liderul PPE a răspuns: „În politică nimic nu e decis până când totul e decis”.

El a insistat că România și Bulgaria au făcut eforturi enorme pentru a îndeplini criteriile de aderare și au implementat regulile Schengen de mulți ani.

Weber a comentat că este nevoie unitate la nivel european, Rusia „fiind interesată să divizeze UE” .

Mureșan: „Nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria”

Eurodeputaţii români din grupul Partidului Popular European (PPE) vor sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei care ajută Austria, dar vor fi foarte fermi în a spune că nu acceptă ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria, a declarat miercuri, pentru Agerpres, eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele acestui grup politic.

Siegfried Mureşan se află printre eurodeputaţii români care participă, de miercuri până vineri, la o reuniune a PPE la nivel înalt de la Viena, prezidată de liderul grupului, Manfred Weber, şi la care participă cancelarul austriac Karl Nehammer, precum şi omologii săi din Slovacia şi Croaţia, Andrej Plenkovic şi Eduard Heger.

„Ce le vom spune? Le vom repeta faptul că România îndeplineşte toate condiţiile de aderare, că aderarea noastră este în interesul întregii UE, le vom asculta de asemenea doleanţele şi argumentele pe care eventual le au şi care să-i ducă la anumite reţineri”, a declarat eurodeputatul român.

El susţine că România nu are nicio legătură cu problema legată de migraţie ridicată de Austria. „Tocmai de aceea vom sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei, toate soluţiile care ajută Austria, dar vom fi foarte clari, foarte fermi, în a spune că nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria. Colegii din PPE au fost uniţi alături de noi în ultimele săptămâni şi sunt convins că PPE va fi unit de partea României şi împreună vom încerca să convingem şi acest ultim stat să susţină aderarea noastră la spaţiul Schengen”, a mai afirmat el.

Pe ordinea de zi definitivă a Consiliului JAI de joi figurează „implementarea deplină a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România”, iar premierul român Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că aderarea României va fi supusă la vot în Consiliul JAI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro