Celularul cu camera, acuzat de spionaj!
Mari companii si departamente guvernamentale au interzis angajatilor sa mai vina la serviciu cu telefoane mobile dotate cu camera video. Spionaj industrial si intruziune in viata privata, iata doua dintre acuzele aduse ultimelor generatii de celulare.
Telefoanele mobile dotate cu camera video, care pot face fotografii pe care sa le trimiti imediat catre o anume adresa reprezinta un adevarat boom in vanzari, multi intrebandu-se care este viitorul camerei digitale. Dar tocmai aceste facilitati au starnit un adevarat scandal in interiorul unor organizatii din lumea intreaga.
Astfel, Ministerul britanic de Externe, companiile Samsung si Intel au vazut in celularul cu camera o amenintare la securitatea institutiei, dupa cum se spune intr-un articol de pe site-ul bbc.co.uk.
Un oficial al operatorului de telefonie american Sprint declara chiar ca firmele din domeniul finantelor, producatorii hightech, institutii guvernamentale si laboratoarele de cercetari “sunt speriate de moarte“ din teama ca un angajat ar putea face o fotografie cu un asemenea aparat la locul de munca.
De altfel, pe lista organizatiilor din SUA care au interzis folosirea celularelor cu camera la serviciu, se afla si Lawrence Livermore National Laboratories, una dintre bazele cercetarilor in domeniul nuclear.
Viata privata
Posibilitatea spionajului industrial prin intermediul telefonului mobil cu camera nu este singura problema cu care se confrunta acest gen de celulare. Scoli, centre de fitness, consilii locale si chiar cluburi de striptease din SUA si Marea Britanie au interzis accesul persoanelor care au asupra lor celulare cu camera.
Mai mult, in SUA s-a pus problema unei masuri legislative impotriva telefoanelor cu camera care nu emit, in momentul “imortalizarii“ unei imagini, clasicul zgomot al aparatului de fotografiat.
Iar in Italia, Guvernul a emis un act care reglementeaza folosirea acestor aparate, in ideea ca fotografiile facute in acest mod sa fie doar in scop personal, iar imaginile trebuie pastrate “cu grija“.
Utilitate sau manie?
Reactiile la acest scandal international continua sa vina din mai multe parti. Analistii care monitorizeaza piata telefoniei mobile sunt de parere ca se poate vorbi de o paranoia provocata de dubla utilitate a acestui gadget.
“Sa poti sa faci o poza si sa o tramsmiti imediat reprezinta o combinatie de tehnologii care alimenteaza imaginatia multor oameni din lumea juridica“, spune un reprezentant al site-ului Textually.org, specializat in tendinte pe piata celularelor cu camera. Este o disputa la nivel planetar, care aminteste de o actiune din 1995 impotriva Internet-ului.
Pe vremea aceea, scandalul a fost declansat de un articol din revista Time, in care se evidentia usurinta cu care se poate accesa un site pentru adulti, ceea ce a dus la o campanie anti Internet.
STATISTICI
Vanzarile, la nivel mondial, de telefoane mobile echipate cu camera de luat vederi, se vor dubla in acest an, depasind 140 de milioane de unitati, potrivit estimarilor companiei Nokia. Cei de la Sony Ericsson estimeaza ca terminalele dotate cu camera video vor acoperi 30% din vanzarile totale pe care le va realiza in acest an.
Alte prognoze arata ca, pana in anul 2007, jumatate din celularele vandute pe piata mondiala vor fi cele cu camera video. Pe de alta parte, anul trecut, vanzarile de telefoane mobile cu camera au depasit vanzarile de camere digitale. (Cristian Ionita)
ENERVANTI
Dupa cum spune un publicist de la cotidianul britanic The Guardian, turistii care folosesc telefoane cu camera sunt cei mai enervanti.
“Sa te strecori printre o gramada de oameni cu telefonul in dreptul fetei, chinuindu-te sa captezi o imagine pe care sa o trimiti unui amic caruia nu-i pasa absolut deloc de ceea ce ai facut tu, iata portretul celui mai stresant turist echipat cu o camera de filmat“, dupa parerea gazetarului britanic Gwyn Topham.
Parerea acestuia este contrazisa insa de tot mai multi oameni care isi cumpara celular cu camera inclusa.