Sari direct la conținut

Celule stem embrionare umane, obtinute in premiera prin clonare

HotNews.ro

Cercetatorii americani au creat celule stem embrionare umane, plecand de la celule somatice, cu ajutorul tehnicilor de clonare similare celor prin care a fost creata oaia Dolly. Experimentul este o prima tentativa reusita dupa ani de zile de incercari esuate, informeaza AFP. Celulele astfel obtinute ar putea fi folosite la crearea oricarui tesut din corp.

Oamenii de stiinta au demonstrat pentru prima oara, prin cercetarile prezentate miercuri, ca este posibil sa creezi celule stem embrionare identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care a fost prelevat materialul de baza.

Celulele stem embrionare sunt singurele celule capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule ale corpului, care se ridica la un numar de circa 200, si de a se multiplica nelimitat, avand, astfel, un potential terapeutic enorm.

Aceste celule ar reprezenta o solutie deosebit de promitatoare pentru tratarea bolii Parkinson, a sclerozei multiple, a bolilor de inima si a leziunilor maduvei spinarii.

Descoperirea prezentata de Shoukhrat Mitalipov, de la Universitatea de Sanatate si Stiinte din Oregon (Oregon Health Science University, SUA), intervine dupa un succes anterior, in 2007, in transformarea celulelor somatice prelevate de la o maimuta in celule celule stem embrionare.

Pentru a obtine celulele stem embrionare, cercetatorii au folosit tehnica clonarii ce consta in transferarea nucleulului celulelor somatice – in cazul de fata a fost vorba despre ADN-ul unui bebelus in varsta de opt luni – in ovule umane provenind de la donatori din care s-a scos ADN-ul propriu. Din ovule au putut fi ulterior prelevate celulele stem embrionare.

„Celulele stem obtinute prin aceasta tehnica si-au demonstrat capacitatea de a se diferentia, ca celulele stem embrionare normale, in diferite tipuri de celule: nervoase, hepatice si cardiace”, a explicat dr. Mitalipov, citat de AFP.

Studiu a fost publicat in editia online a revistei stiintifice americane Cell.

„Mai mult decat atat, cum aceste celule stem reprogramate pot fi obtinute din materialul genetic al pacientului, nu exista niciun risc de respingere a celulelor implantate”, a adaugat cercetatorul.

Dr. Mitalipov a precizat ca „ramane inca un drum lung de parcurs inainte de a dezvolta tratamente (…) sigure si eficiente”, insa „aceasta realizarea reprezinta un pas important in crearea de celule stem embrionare ce pot fi utilizate in medicina regenerativa”.

Un alt avantaj al acestei abordari este faptul ca nu utilizeaza embrioni fertilizati pentru a obtine celulele stem, o tehnica care ridica probleme etice importante pentru ca embrionul este distrus, informeaza cercetatorii.

De la nasterea oii Dolly, prima fiinta clonata, in 1996 in Marea Britanie, cercetatorii au clonat aproximativ 20 de specii de capre si iepuri, dar nu si maimute sau primate a caror biologie de reproducere este mai complexa, scrie AFP.

Ultimele progrese nu deschid drumul catre o posibila clonarea umana, insista Dan Dorsa, director de cercetare la universitatea din Oregon.

Desi tehnica poate fi utilizata pentru a clona celule stem („clonare terapeutica”), aceeasi metoda nu permite a priori producerea cu succes a clonelor umane („clonare reproductiva”), sustine cercetatorii.

Anii de cercetari pe maimute, folosind aceasta tehnica, nu au permis clonarea primatelor iar „asta ar fi, probabil, cazul cu oamenii”, precizeaza Dan Dorsa.

„Fragilitatea celulelor umane, asa cum rezulta din cele mai recente cercetari, reprezinta un obstacol major de natura sa impiedice crearea clonelor”, arata cercetatorul

In pofida asigurarilor date de oamenii de stiinta, cercetarile prezentate miercuri au starnit un val de critici.

Potrivit Conferintei Episcopilor Catolici din SUA (U.S. Conference of Catholic Bishops), rezultatele „vor fi folosit de alti cercetatori care doresc sa produca copii clonati, copii ale altor persoane”, se arata intr-un comunicat de presa Cardinalul din Boston, Sean O’Malley.

„Indiferent de obiectivul clonarii, clonarea umana trateaza oamenii ca produse fabricate in conformitate cu dorintele altor persoane”, adauga el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro