Sari direct la conținut

Certificate de producator agricol contra voturi

Adevarul

Dupa numai cateva zile de controale serioase prin piete, targuri si oboare, politistii au inceput sa descopere nereguli in serie. Zeci de certificate de producator false, eliberate pe spagi sau chiar, in unele cazuri, pe voturile taranilor, chiar de primarii, au fost ridicate de la cei care pusesera stapanire pe tarabele din piete.

Valoarea totala a amenzilor date intr-o singura zi, in Bucuresti, depaseste suma de 700 de milioane de lei, politistii constatand peste 50 de infractiuni. Cele mai multe nereguli au fost constatate in randul „producatorilor” din comuna Curcani, judetul Calarasi, si localitatile Comana, Calugareni si Singureni din judetul Giurgiu.

In comuna Curcani, spre exemplu, primarul a eliberat sase certificate de producator fara respectarea conditiilor legale. El le-a trecut in fals, unor localnici, diverse produse agricole, legume si fructe, desi cunostea faptul ca acestia nu aveau culturi agricole pe terenurile detinute.

Surse judiciare ne-au declarat ca primarul si-a motivat actiunea prin „obligatiile” pe care si le crease dupa ce fusese votat de tarani, la alegerile locale din acest an. Primarul a incheiat procese-verbale, impreuna cu un agent agricol, trecand, in mod nereal, culturi inexistente.

Certificatele de producator eliberate in fals, inregistrate cu numerele 0000280, 0000318, 0000291, 0000311, 0000279 si 0000309, au fost emise la inceputul lunii trecute. Politistii din Sectorul 4, cei care au depistat aceste nereguli, vor trimite constatarile catre IPJ Calarasi, in vederea continuarii cercetarilor, pentru comiterea infractiunilor de fals si uz de fals.

Anchetatorii vor extinde investigatiile si asupra altor 142 de certificate de producator emise de Primaria Curcani, existand informatii ca majoritatea au fost date cu incalcarea legii.

Si primarul din comuna giurgiuveana Singureni a intrat in vizorul politiei, fiind banuit ca a eliberat certificate de producator agricol fara a verifica in teren culturile, anchetatorii stabilind ca, in cel putin un caz, acestea nu existau.

Ingrijorate de rezultatele alarmante obtinute dupa numai cateva zile de verificari in piete, autoritatile au decis sa adopte reguli mult mai stricte in domeniu. Astfel, certificatele de producator urmeaza a fi tiparite numai de Imprimeria Nationala, purtand insemne de securizare obligatorii, pentru a preveni aparitia cazurilor de contrafacere.

In piete, vor exista tabele la vedere, pe care vor fi inscrise numele producatorilor agricoli, numerele de inregistrare si locatiile acestora. Tot acolo vor fi trecute perioada de valabilitate a certificatului de producator si denumirile produselor expuse la vanzare.

Intre timp, infiintarea Politiei Pietelor da mari batai de cap la sectii, unde comandantii se dau de ceasul mortii pentru a strange politistii necesari la noile birouri. Cu efectivele si asa rarite de pensionari si demisii, sefii sunt nevoiti sa scoata agenti de ordine din sistemele de patrulare, pentru transferarea lor la birourile de Politie a Pietelor.

Politistii spun ca, in aceste conditii, era mai bine ca administratiile pietelor sa-si ia propriile masuri de asigurare a ordinii si a respectarii legii in zona de competenta, urmand a apela la ajutorul oamenilor in uniforma doar in cazul in care au probleme deosebite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro