Sari direct la conținut

CEZ Romania a preluat TMK Hydroenergy Power pentru 20 de milioane de euro

HotNews.ro

Grupul CEZ in Romania a finalizat demersurile necesare preluarii operationale a companiei TMK Hydroenergy Power care detine sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, informeaza CEZ. Potrivit companiei, in luna decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% actiunile companieiTMH Hydroenergy Power, urmand o perioada de finalizare a tranzactiei si indeplinire a demersurilor legale de preluare. La inceputul lunii iunie, toate aceste conditii au fost indeplinite, TMK Hydroenergy Power devenind parte a Grupului CEZ. Valoarea tranzactiei a fost de 19,8 milioane euro.

Noua companie cumparata de CEZ detine patru lacuri cu baraje- Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu si patru micro hidocentrale- Crainicel I, Crainicel II, Grebla si Breazova. Capacitatea totala instalata este de aproximativ 18 MW. Capacitatea instalata a fiecarei unitati este sub 10 MW.

Pe termen scurt, Grupul CEZ va urmari stabilizarea afacerii si identificarea unor masuri pentru optimizarea productiei. Obiectivul de afaceri pe termen mediu al Grupului CEZ este retehnologizarea instalatiilor, proces deja demarat si care va continua in urmatorii aproximativ doi ani. Pe tot parcursul retehnologizarii, Grupul CEZ isi va respecta toate obligatiile legale privind operarea sistemului.

In urmatorii trei ani, Grupul CEZ are posibilitatea de a aplica pentru obtinerea unui Certificat Verde pentru fiecare jumatate de megawatti.

Consilierii legali ai Grupului CEZ in aceasta tranzactie au fost Casele de Avocatura Weil, Gotshal & Manges si Tuca Zbarcea & Asociatii.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea si Teleorman.

De asemenea, CEZ investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda si dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si a fost complet pusa in functiune la sfarsitul anului 2010.

Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, este preconizata sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2011.

La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro