Sari direct la conținut

​CheckNews COVID: Este adevărat că majoritatea persoanelor internate în spital în Israel sunt vaccinate?

HotNews.ro
Vaccinare cu Pfizer in Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images
Vaccinare cu Pfizer in Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

E​ste adevărat, dar asta nu dovedeşte ineficacitatea vaccinurilor. Vaccinaţii internaţi în spital sunt proporţional mult mai puţini decât proporţia de persoane cu risc vaccinate, demonstrând că vaccinarea reduce mult riscul de a ajunge la spital. Potrivit cifrelor recente ale Ministerului Sănătăţii israelian, preluate de presa naţională în prima săptămână a lunii august, vaccinarea ar scădea riscul de a ajunge la spital cu 93% pentru varianta Delta (faţă de 97,4% pentru varianta Alfa).

În acelaşi timp, diverse publicaţii au preluat date – aparent contradictorii – potrivit cărora majoritatea israelienilor internaţi în spital pentru Covid sunt complet vaccinaţi. La jumătatea lunii iulie, cifrele din presa naţională vorbeau de o proporţie de 3 vaccinaţi din 5 pacienţi internaţi în spital cu forme grave. Alte cifre, mai recente, vorbesc de proporţii de vaccinaţi şi mai ridicate în anumite spitale.

Iluzie statistică

Paradoxul (care nu e un paradox) se explică simplu. În populaţia cu risc să facă forme grave de Covid, imensa majoritate dintre persoane este vaccinată – 90% din cei de peste 60 de ani au primit deja două doze de vaccin. Deşi o proporţie foarte mică de vaccinaţi face o formă gravă a bolii dacă sunt expuşi la virus, numărul absolut de indivizi la care se referă cifrele este mare, deoarece numărul celor vaccinaţi este mare.

Nevaccinaţii sunt, proporţional, mai numeroşi în situaţia de a face forme grave ale bolii. Dar numărul de persoane cu risc nevaccinate (care nu au primit nicio doză sau o singură doză de vaccin) fiind foarte mic în Israel, numărul absolut de indivizi cu forme grave este de asemenea mic. La modul general, pentru a determina dacă un vaccin scade eficient un risc (de a dezvolta o formă simptomatică de Covid, de a fi internat în spital, de a deceda…), trebuie să comparăm proporţia de persoane afectate într-o populaţie vaccinată cu proporţia afectată într-o populaţie nevaccinată.

Pentru ca această comparaţie să fie pertinentă, aceste populaţii trebuie să fie de vârste comparabile şi nivelul lor de expunere la virus trebuie să fie similar. Mai ales, să compari în valoare absolută numărul de persoane afectate nu are sens decât dacă sunt tot atâţia vaccinaţi cât nevaccinaţi în cele două grupuri examinate, ceea ce nu mai este cazul în Israel de mai multe luni deja.

44 de decese în luna august

La jumătatea lunii iulie, canalul israelian Channel 12 News Israel nota că 61 de persoane erau internate în spital în stare gravă. Printre persoanele în vârstă de peste 60 de ani, aproape una din 5 (8/44) era nevaccinată, în vreme ce nevaccinaţii reprezintă mai puţin de o persoană din zece în populaţia din această categorie de vârstă. Pe de altă parte, printre cele 17 persoane sub 60 de ani internate în spital în stare gravă, numai una era vaccinată.

Potrivit ultimelor cifre comunicate de minister, 618 pacienţi sunt în prezent internaţi în spital în urma unei infectări cu Covid-19, printre care 360 „într-o stare gravă”, din care 57 ventilaţi. Pe toată luna iulie, au fost înregistrate 44 de decese.

Pe 9 august, Sharon Alroy-Preis, oficial al serviciilor de sănătate publică din Ministerul israelian al Sănătăţii, a declarat că „nu sunt [în prezent] persoane de sub 60 de ani vaccinate internate în spital”, dar că există „persoane sub 60 de ani nevaccinate”, fără a da detalii despre numărul de asemenea cazuri. Contactat de „Libération”, ministerul nu a transmis aceste informaţii până la ora publicării acestui articol.

De notat că săptămâna trecută, directorul spitalului Herzog de la Ierusalim a declarat pe un post naţional că „85 până la 90% din cei internaţi [în acest spital] sunt complet vaccinaţi”. Totuşi este greu să interpretezi această declaraţie fără să dispui de informaţii privind vârsta pacienţilor şi mai ales rata de vaccinare în aceeaşi categorie de vârstă în oraşul Ierusalim, zona urbană cea mai populată din ţară.

Un efect al variantei Delta?

Proporţia mare de persoane vaccinate din spitale nu este în sine deloc un indice al ineficacităţii vaccinului. Este doar traducerea logică a marii acoperiri vaccinale din ţară. Totuşi, dacă proporţia de vaccinaţi internaţi în spital creşte mai repede decât partea de persoane vaccinate din rândurile populaţiei, asta ar putea însemna că protecţia dată de vaccin scade în contextul epidemic actual.

Sensibilitatea mai mică a vaccinului la varianta Delta ar putea fi o explicaţie.

Totuşi, indiciile unei scăderi a eficacităţii vaccinului la mai multe luni după administrarea celei de-a doua doze sunt de asemenea luate în calcul. Autorităţile sanitare israeliene au început o campanie de administrare a unei a treia doze populaţiei vulnerabile – OMS cerând un moratoriu asupra unei asemenea „a treia doze”, considerând că numeroase ţări afectate de pandemie se chinuie să se aprovizioneze pentru prima şi a doua doză.

Surse: Liberation/ RADOR

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro