Sari direct la conținut

Chicoteli cu si fara Turcescu

Contributors.ro
Brindusa Armanca, Foto: Arhiva personala
Brindusa Armanca, Foto: Arhiva personala

Deși dezavantajos așezat în grila canalului B1TV, talk-show-ul lui Robert Turcescu rebotezat după aruncarea lestului ”Sub semnul întrebării”, încă dă semne că rostul acestui gen atât de frecventat de telespectatorul român n-a fost abandonat. Subiectele sunt de actualitate, întrebările adesea pertinente și sentimentul final este că afli câte ceva nou sau pricepi ceva despre îmbârligatele situații de pe la noi. Fiind un gen auto-referențial, contează în talk-show charisma moderatorului, notorietatea invitaților care produc un ”eveniment” mediatic din vorbe, un spectacol al discursului intim, inteligibil pentru o mare majoritate. Asta a și asigurat reușita unei ediții despre imaginea românilor în mass-media din Franța, un subiect la fel de delicat ca și cel al mahalalei mediatice a lui Mircea Badea.

Eva Illouz se întreabă într-o cercetare dedicată talk-show-ului de tip american ce anume îl face atât de popular, ce segment al imaginarului contemporan captează și ce valori culturale implică. Răspunsul este că audiența talk-show-ului la televiziune are legătură cu profunda schimbare a relațiilor de familie din modernitatea târzie, cu dezbaterea informală de care membrii familiei și, prin extensie, membrii societății au nevoie pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul lor cu mijlocirea televiziunii, un mediu ”parasocial”, cum îl numeste Livingstone. Naturalețea dialogului, colocvialitatea dau impresia accesibilității și, într-o oarecare măsură, a posibilei participări.

Place unui anumit public confruntarea aprinsă, bășcălia, datul din gură, înjurătura, adică acele ingrediente refuzate de rațiune care fac ca OTV să existe și să tropăie acum și în politică, care explică inexplicabila invitare a lui Becali sau a lui Vadim în emisiuni care se termină cu împroșcarea, la propriu și la figurat, a jurnaliștilor. Publicului alfabetizat, sătul de abordările mahalagești și deopotrivă de abordările partizane ale unor canale, nu-i rămâne decât să se refugieze către dezbaterile mai serioase, printre care și emisiunea lui Turcescu. Când, ce să vezi? Pe un subiect complex, cum este războiul aflat în toi dintre cei doi ”manageri” recenți ai Realității TV, Sebastian Ghiță și Elan Schwartzenberg, care spune multe despre căile obscure ale presei românești, emisiunea cade în anecdotic și se termină într-o hăhăială generală. Invitați în studio, Andrei Gheorghe și Liviu Mihaiu fac bășcău de Sebastian Ghiță prezent pe telefon ca să dea explicații, se distrează contagios molipsindu-l și pe Cosmin Gușă aflat pe fir (el nu uită totuși să îi aducă un elogiu prietenului său, Sorin OvidiuVântu), dar se molipsește și moderatorul, fără șansă ca telespectatorul să priceapă de ce este Ghiță ciuca bătăilor, cine are dreptate și cum se va rezolva legal situația celor de la Realitatea TV disputați acum între doi presupuși stăpâni, însă rămași fără salarii. Despre conflictul etic al participanților la chicoteală, cândva combatanți în oastea de strânsura a lui SOV, nici nu mai amintim.

citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro