Sari direct la conținut

China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume, depasind SUA

HotNews.ro

China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global, potrivit datelor pentru luna decembrie, dupa ce a depasit Statele Unite, care se afla in aceasta pozitie de la mijlocul anilor ’70, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Situatia SUA de cel mai mare importator de petrol din lume a determinat politica externa americana fata de statele bogate in hidrocarburi precum Arabia Saudita, Irak, Venezuela, Nigeria si tarile din regiunea Marii Caspice, potrivit Financial Times.

Schimbarea de pozitii intre cele doua mari economii este provizorie, pentru ca sunt asteptate noi date, care ar putea arata ca importurile din decembrie au fost influentate de calcule legate de taxe. Companiile americane obisnuiesc sa reduca in decembrie achizitiile de petrol pentru a-si diminua stocurile si, in consecinta, taxele pe care trebuie sa le plateasca.

Importurile nete de petrol ale SUA – titei si produse rafinate – au scazut la 5,98 milioane de barili pe zi in decembrie, minimul incepand cu februarie 1992, potrivit unor date provizorii anuntate de administratia pentru informatie in sectorul energetic din SUA.

In aceeasi luna, importurile nete ale Chinei – definite la fel, ca titei si produse rafinate – au urcat la 6,12 milioane de barili pe zi, potrivit autoritatilor vamale.

„China pare sa fi depasit SUA, devenind cel mai mare importator net de titei si produse din titei”, a declarat Eric Lee, analist la divizia din New York a Citigroup.

Importurile nete de petrol ale SUA au revenit semnificativ in ianuarie fata de decembrie in fiecare din ultimii zece ani, sugerand ca SUA ar putea pastra in continuare primul loc.

China a publicat deja date pentru ianuarie, luna in care importurile nete s-au situat la 6,3 milioane de barili de petrol pe zi.

In functie de nivelul anual, SUA raman cel mai mare importator net, insa diferenta fata de China s-a redus puternic. In 2012, SUA au inregistrat importuri nete de 7,14 milioane de barili pe zi, minimul ultimilor 20 de ani, in timp ce media importurilor nete ale Chinei a fost de 5,72 miloane de barili pe zi.

Analistii din industria petroliera considera ca si in cazul in care luna ianuarie readuce pe prima pozitie SUA, China va prelua postura de cel mai mare importator in acest an sau la inceputul anului urmator, intrucat cresterea productiei in Statele Unite, alimentata de exploatarea sisturilor bituminoase, reduce necesarul achizitiilor externe.

In acelasi timp, companiile americane cu activitati de rafinare, precum ExxonMobil si Phillips 66, exporta cantitati record de produse petroliere pentru a face fata cererii ridicate de benzina, motorina si kerosen din America Latina si Africa.

Productia de petrol a SUA a crescut anul trecut cu peste 800.000 de barili pe zi, cel mai puternic avans pentru Statele Unite in ultimii 150 de ani. Cresterea productiei interne a ajutat SUA sa-si reduca dependenta fata de tarile producatoare din OPEC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro