Sari direct la conținut

China a început să acorde o lună de concediu de căsătorie plătit pentru a combate scăderea populației

HotNews.ro
Tineri casatoriti in China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Tineri casatoriti in China, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Unele provincii din China au început să le ofere tinerilor căsătoriți 30 de zile de concediu plătit în speranța de a încuraja mariajul și combate rata natalității în declin, relatează Reuters.

Vestea a fost anunțată marți cu surle și trâmbițe în Sănătatea Zilnică a Poporului, unul dintre ziarele Partidului Comunist Chinez. Aceasta vine în contextul în care din luna februarie guvernul de la Beijing a acordat autorităților regionale o autonomie mai mare de a decide în privința concediului de căsătorie plătit, care la nivel central este stabilit la un minimum de 3 zile.

Provincia Gansu din nord-vestul țării și Shanxi, o regiune cunoscută pentru producția sa de cărbune, au decis acum să extindă perioada la 30 de zile, în timp ce în Shanghai ea va fi de 10 zile, potrivit sursei citate.

„Extinderea concediului pentru mariaj este una dintre modalitățile eficace de a crește rata fertilității”, a declarat Yang Haiyang, decan al Universității Sud-Vest de Finanțe și Economie din cadrul Institutului pentru Cercetări de Dezvoltare Socială.

El a subliniat însă că măsura a fost adoptată deocamdată doar de provincii și orașe care au o dezvoltare economică relativ lentă, atenționând că există o nevoie „urgentă” de a extinde forța de muncă și stimula consumul.

Yang a mai spus că sunt necesare și alte politici de sprijin, printre care subvenții pentru locuințe și concediu de paternitate pentru bărbați.

Populația Chinei, în declin

Populația Chinei a înregistrat anul trecut o scădere pentru prima oară în ultimele șase decenii, experții așteptându-se însă ca acesta a fost un punct de cotitură care va marca o perioadă îndelungată de declin.

Tot anul trecut China a raportat cea mai scăzută rată a natalității sale, de 6,77 nașteri la 1.000 de persoane.

O bună parte a situației se datorează politicii „copilului unic” pe care guvernul comunist a impus-o între 1980 și 2015 și a creșterii vertiginoase a costurilor cu educația care i-a făcut pe mulți chinezi să renunțe la a face mai mult de un copil, sau să decidă chiar să nu facă niciunul.

ONU estimează că India va depăși China în ceea ce privește numărul total al populației în primăvara acestui an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro