China detronează SUA și devine primul partener comercial al Europei
China a devenit în trimestrul trei primul partener comercial al Uniunii Europene, depășind Statele Unite, o consecință a pandemiei de Covid-19 și a relansării rapide a activității economice chineze, scrie AFP.
Pe primele nouă luni ale anului 2020, schimburile dintre UE și China au atins 425,5 miliarde euro, față de 412,5 miliarde euro între blocul comunitar și SUA, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Anul trecut, schimburile comerciale au fost de 413,4 miliarde euro și, respectiv, 461 miliarde euro, în aceeași perioadă a lui 2019.
„Aceste rezultate sunt datorate unei majorări a importurilor (+4,5%) în timp ce exporturile (spre China) au rămas neschimbate”, a arătat Eurostat, care a adăugat că „în aceeași perioadă de timp, comerțul cu Statele Unite a înregistrat o scădere semnificativă atât pentru importuri (-11,4%) cât și pentru exporturi (-10,0%)”.
În total, deficitul balanței comerciale dintre UE și China s-a adâncit la 135,9 miliarde euro în primele nouă luni din 2020, față de 123,9 miliarde în aceeași perioadă a anului 2019.
Dacă UE rămâne primul partener al Chinei din 2004 – când a depășit Japonia – este „prima oară” când China detronează SUA în ceea ce privește comerțul cu Europa, a subliniat institutul francez de statistică Insee.
După șocul epidemiei de Covid-19 și o criză economică foarte puternică în primul trimestru, China și-a revenit rapid iar consumul a depășit chiar în octombrie nivelul din urmă cu un an.
În trimestrul trei, această cerere interioară a stimulat importurile de produse europene în China, „în special în sectoarele auto și produse de lux, dar și în sectorul telecomunicațiilor” în urma sancțiunilor americane împotriva Huawei, a notat Insee.
Exporturile Chinei spre Europa au progresat și ele în timpul verii și la începutul toamnei, din cauza unei cereri puternice pentru echipamente medicale și produse electronice.
OMC sublinia în octombrie că Beijingul a exportat aproape 44% din echipamentele individuale de protecție comercializate în lume în primele șase luni din 2020.