China îl șterge din înregistrările oficiale pe fostul său ministru de externe după dispariția misterioasă a acestuia
Miercuri, China încă nu dăduse nicio explicație pentru demiterea răsunătoare cu o zi înainte a fostului său ministru de externe, Qin Gang, deja șters de pe site-ul fostului său minister, relatează La Libre Belgique, citat de Rador.
Numit în funcție la sfârșitul lunii decembrie 2022, Qin Gang nu mai avusese o apariție publică de mai bine de o lună și a fost demis oficial de către Parlament, marți, după puțin peste 200 de zile ca șef al diplomației chineze.
Această decizie vine după câteva săptămâni de incertitudini și zvonuri despre soarta acestui fost ambasador în Statele Unite (2021-2022), în vârstă de 57 de ani și cunoscut ca un apropiat al președintelui Xi Jinping.
Până miercuri dimineață, orice referință la Qin Gang pe site-ul Ministerului de Externe a fost eliminată. O căutare a numelui său nu dă rezultate și link-uri către articole care discutau despre activitățile sale diplomatice returnează acum un mesaj că pagina „nu există sau a fost ștearsă”.
Mass-media din China nu a oferit niciun motiv pentru înlocuirea ministrului de externe
Qin Gang nu a fost șters deocamdată de pe restul internetului, iar numele și fotografiile sale rămân accesibile pe rețelele de socializare, articole de știri și alte site-uri web oficiale, cum ar fi cel al guvernului central.
Ministerul Afacerilor Externe justificase absența ministrului la începutul lunii iulie cu „motive de sănătate”, înainte ca, în săptămânile care au urmat, să refuze să ofere mai multe informații despre situația sa.
Marţi, presa de stat nu a oferit nicio justificare pentru înlăturarea lui Qin Gang.
Potrivit unui analist, ștergerea oricărei referințe de pe site-ul ministerului, totuși, pare să indice că acesta căzuse în dizgraţie.
„Dacă ar fi fost vorba despre un coleg respectat care tocmai s-a îmbolnăvit, nu cred că ar face asta”, a scris sinologul Bill Bishop în buletinul său informativ Sinocism. Qin Gang nu a mai fost văzut în public din 25 iunie, când s-a întâlnit în special la Beijing cu adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko.
Pe rețelele de socializare au circulat zvonuri în absența lui, inclusiv despre o aventură adulteră cu o prezentatoare TV din Hong Kong care l-ar fi costat poziţia.
„Oamenii din afara sistemului habar nu au ce se întâmplă și acest episod demonstrează că politica chineză devine din ce în ce mai imprevizibilă și instabilă, chiar dacă aparent este calmă”, a declarat pentru AFP Ho-fung Hung, specialist în China la Universitatea Johns-Hopkins (SUA).
Cine este Qin Gang, ajuns șef al diplomației chineze datorită apropierii de președintele Xi
Diplomat de carieră, Qin Gang a devenit apropiat de Xi Jinping când era șef de protocol (2014-2018) și l-a însoțit în special pe președinte în călătoriile sale.
Potrivit unor analişti, această apropiere de șeful statului i-a permis să se ridice poate mai repede decât alți colegi și să devină viceministru, ambasador în Statele Unite, apoi ministru. Dar demiterea lui Qin Gang pare să arate că niciun diplomat nu este imun la vicisitudinile politicii chineze, opinează un analist.
„Cred că principalele consecințe (ale acestui caz) vor fi pentru înalți oficiali chinezi, cu ideea că nimeni nu este imun, indiferent de rang sau de sprijinul de care se bucură din partea Xi Jinping”, a declarat pentru AFP Neysun Mahboubi, specialist în dreptul chinez.
Qin Gang a fost înlocuit ca ministru de externe cu dirijorul diplomației chineze, Wang Yi, un diplomat experimentat care a fost predecesorul său în această funcție între 2013 și decembrie 2022.