Sari direct la conținut

China: Manifestații fără precedent în Beijing, Shanghai, Wuhan și alte mari orașe – VIDEO / Presa de stat chineză nu zice nimic de "protestele foii albe" / Care au fost factorii declanșatori ai revoltei

HotNews.ro
Proteste în Beijing contra regimului Xi Jinping a politicii sale de Zero Covid, Foto: Koki Kataoka / AP / Profimedia
Proteste în Beijing contra regimului Xi Jinping a politicii sale de Zero Covid, Foto: Koki Kataoka / AP / Profimedia

China a raportat al cincilea record zilnic consecutiv de 40.347 de noi infecții cu COVID-19 la 27 noiembrie, dintre care 3.822 au fost simptomatice și 36.525 asimptomatice, noul bilanț record venind în contextul unor proteste tot mai extinse în mai multe orașe, inclusiv în capitala Beijing și în marele centru financiar Shanghai, transmit Reuters și AFP.

Cele mai importante informații de luni despre protestele și situația Covid din China, LIVETEXT pe HotNews.ro:

22:26 Biden „urmărește îndeaproape” protestele din China, spune Casa Albă

Președintele american Joe Biden „este la curent cu ceea ce se întâmplă, urmărește îndeaproape”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în legătură cu protestele din China.

21:39Shanghai se află sub supravegherea intensă a poliției după un weekend de proteste

Șiruri de mașini de poliție cu girofarurile aprinse, sute de ofițeri în patrulare: străzile din Shanghai au fost supravegheate intens luni seară, după un weekend de proteste împotriva strategiei „zero covid” impusă de autorități, potrivit unui reportaj AFP.

19:15Un purtător de cuvânt al ONU avertizează China să nu rețină persoane pentru că au participat la proteste pașnice, în timp ce Beijingul încearcă să limiteze demonstrațiile la nivel național împotriva măsurilor stricte împotriva Covid, scrie BBC, citând AFP.

„Solicităm autorităților să răspundă protestelor în conformitate cu legile și standardele internaționale privind drepturile omului. Nimeni nu ar trebui să fie reținut în mod arbitrar pentru că și-a exprimat în mod pașnic opiniile”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Drepturile Omului al ONU, Jeremy Laurence.

18:15Nemulțumirile populare au început să răbufnească în China în urmă cu multe luni de zile, culminând în weekendul trecut cu un val de proteste fără precedent împotriva politicii draconice a Beijingului zero-covid ce durează de aproape patru ani, notează AFP.

16:21Guvernul chinez ar trebui „să țină seama” de protestele împotriva politicii sale stricte zero COVID și a restricțiilor asupra libertăților, a declarat luni ministrul britanic de externe James Cleverly, conform Reuters.

„Protestele împotriva guvernului chinez sunt rare și, atunci când se întâmplă, cred că lumea ar trebui să țină seama și cred că guvernul chinez ar trebui să le ia în serios”, a spus Cleverly.

15:59 Mașini de poliție, patrule vizibile și o rețea de camere de supraveghere: ajutate de vremea rece, cu vânt puternic autoritățile de la Beijing au reușit luni să descurajeze orice alte demonstrații împotriva restricțiilor anti-covid, transmite AFP:

Duminică seara, sute de persoane, în principal tineri între 18 și 35 de ani, au organizat o demonstrație – foarte neobișnuită în Beijing – pe malul canalului Liangma.

Acum, pe ambele maluri ale râului, polițiștii patrulează câte doi-trei, la fiecare câteva minute. Alte patrule sunt postate la intrarea pe străzile adiacente. În apropiere, aproximativ 20 de vehicule sau dube ale poliției sunt parcate, unele echipate cu camere de luat vederi, ceea ce face aproape imposibilă orice adunare.

15:38 Statele Unite susțin dreptul oamenilor de a protesta pașnic, inclusiv în China, a declarat luni un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a protesta pașnic, aici în Statele Unite și în întreaga lume. Acest lucru include și în RPC (Republica Populară Chineză)”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând: „Credem că va fi foarte dificil pentru Republica Populară Chineză să poată stăpâni acest virus prin intermediul strategiei lor zero-covid.”

15:07„Proteste de o asemenea amploare în mai multe orașe sunt foarte rare în China”, a declarat Victor Gao, fost diplomat cu mare experiență, loial Partidului Comunist Chinez, în cadrul emisiunii Today Programme de la BBC Radio 4.

Gao, analist la Centrul pentru China și Globalizare, cu sediul la Beijing, a declarat că „nemulțumirile exprimate trebuie să fie luate în considerare” și că protestele au oferit o „ocazie rară” pentru China de a reflecta asupra politicilor sale Covid.

El a spus că acest lucru include luarea în considerare a „modului în care China poate veni cu o politică mai ușor de utilizat, care să reducă la minimum decesele și infecțiile, pe de o parte, dar și să realizeze raporturi mai prietenoase cu dezvoltarea economică, standardele de viață și mijloacele de subzistență ale populației”.

14:28 În ultimii trei ani, răbdarea unui miliard de oameni din China a fost pusă la încercare, devenind tot mai puțină cu fiecare carantină și rundă de teste Covid în masă. Acum, această răbdare s-a terminat, notează BBC.

În timp ce mii de oameni ies în stradă în orașe pentru a protesta împotriva restricțiilor, o națiune epuizată se întreabă acum cât timp mai trebuie să suporte politica zero-Covid a lui Xi Jinping.

Într-unul dintre cele mai mari teste politice ale președintelui Xi de până acum, Partidul Comunist Chinez trebuie acum să gestioneze atât furia tot mai mare, cât și o teamă adânc înrădăcinată de Covid, în timp ce țara își croiește drum spre ieșirea din pandemie.

13:12 O informație interesantă: Măsuri incredibile în China – De ce imaginile de la Mondialul din Qatar apar cu o întârziere de zeci de secunde

13:01 Regiunea Xinjiang din vestul Chinei a relaxat unele restricții Covid în capitala sa, Urumqi, unde un incendiu mortal în oraș, atribuit măsurilor anticoronavirus, a provocat protestele din întreaga țară.

Zece persoane au murit în incendiul de joi. Urumqi se află sub restricții stricte din august, iar oamenii au fost închiși în casele lor săptămâni întregi.

12:20 Întrebat despre furia pe scară largă față de politica chineză de zero-covid, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat presei: „Ceea ce ați menționat nu reflectă ceea ce s-a întâmplat de fapt.”

„Credem că lupta noastră împotriva COVID-19, dusă de liderii Partidului Comunist Chinez cu cooperarea poporului chinez, va avea succes”, a adăugat acesta. (Reuters)

Yuanul se depreciază

12:02 Producătorul de hârtie Shanghai M&G Stationary a negat zvonurile conform cărora ar fi retras toate foile A4 de pe rafturi din motive de securitate națională.

Foile de hârtie goale au devenit un simbol al sfidării pentru protestatarii din China, în special în rândul studenților din universități. Este o formă de protest tăcut, dar și o modalitate pentru ei de a evita cenzura sau de a fi arestați.

Luni, compania a postat un anunț de urgență la Bursa de Valori din Shanghai, spunând că un document fals circulă online. (BBC)

11:46 Yuanul chinezesc a încheiat sesiunea internă cu aproximativ 0,5% mai jos, la 7,199 pentru un dolar, cea mai mică valoare de după 10 noiembrie.

„Ne uităm cu atenție la reacția guvernului la ceea ce se întâmplă… răspunsul guvernului este atât de imprevizibil și, bineînțeles, asta înseamnă doar o reducere a riscurilor”, a declarat Chris Weston, șeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

11:37 Protestele față de politica „zero-covid” și față de restricțiile privind libertățile s-au extins în cel puțin o duzină de orașe din întreaga lume, în semn de solidaritate cu rarele manifestații China din weekend.

În orașe din Europa, Asia și America de Nord, printre care Londra, Paris, Tokyo și Sydney, au avut loc demonstrații și proteste la scară mică, organizate de disidenți și studenți expatriați, potrivit unei centralizări Reuters.

La majoritatea protestelor au participat câteva zeci de persoane, iar la câteva dintre ele au participat peste 100 de persoane, potrivit numărătorii. Acestea sunt un caz rar de unificare a manifestațiilor chinezilor din țară și din străinătate. (Reuters)

Presa de stat nu zice nimic de protestele „foii albe”

11:09 Manifestațiile din China sunt supranumite „protestele foii albe” deoarece oamenii ies în stradă ținând foi albe, fără un mesaj. Lipsa unui slogan nu a oprit însă forțele de ordine să intervină și să facă arestări.

10:40 Luni, China a acuzat „forțe cu motive ascunse” că au făcut legătura între restricțiile sanitare și un incendiu mortal, declanșând un val de furie fără precedent în întreaga țară.

Zece persoane au murit într-un incendiu izbucnit într-o clădire din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang din nord-vestul țării, decese pe care internauții le-au pus pe seama restricțiilor anti-coronavirus care au împiedicat accesul pompierilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că „pe rețelele de socializare, există forțe cu motive ascunse care leagă acest incendiu de răspunsul local la Covid-19″. (AFP)

10:28 Mass-media de stat – o portavoce a Partidului Comunist Chinez aflat la putere – nu a spune nimic despre proteste. Cu toate acestea, ediția în limba engleză a cotidianului Global Times a publicat un articol în care se reproșează presei occidentale că ar fi stârnit nemulțumirea în legătură cu politica de „zero-covid”.

Citând un profesor universitar de la Universitatea Fudan, acesta scrie: „Din cauza diferențelor ideologice, a devenit aproape un instinct al țărilor și al mass-mediei occidentale să critice guvernele comuniste cu scopul de a le submina prin revoluții colorate”.

Dar, în ceea ce unii ar putea interpreta drept un răspuns indirect la proteste, scrie, de asemenea, că măsurile anti-covid ale țării „nu sunt niciodată statice” și „sunt în continuă ajustare”.

Care au fost factorii declanșatori ai protestelor

10:23 Acțiunile europene au scăzut luni de la maximele ultimelor trei luni, cu corecții înregistrate la acțiunile din energie, retail și minerit, în condițiile în care protestele de amploare din China au declanșat un val de vânzări pe piețele globale.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu circa 0,5% în jurul orei 10:00 din România, în urma scăderilor puternice înregistrate de acțiunile asiatice.

10:03 Un incendiu soldat cu morți din Urumqi – un oraș din vestul regiunii Xinjiang care se află sub restricții Covid din august – a fost declanșatorul protestelor din weekend, notează BBC. Dar furia față de consecințele Covid zero se acumulase deja de mai multe luni, în urma altor decese și incidente, potrivit multor chinezi, ar fi putut fi evitate:

  • La începutul acestei luni, o familie din Zhengzhou a declarat că bebelușul lor a murit pentru că ambulanța a fost întârziată din cauza restricțiilor Covid.
  • În septembrie, locuitorilor din Chengdu li s-a interzis să își părăsească locuințele în timpul unui cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade care a ucis 65 de persoane.
  • Tot în acea lună, în Guizhou, un autobuz care transporta locuitori către un centru de carantină obligatorie s-a prăbușit, ucigând 27 de pasageri.
  • În octombrie, o fată în vârstă de 14 ani din Henan, obligată să intre în carantină, a murit după ce a făcut febră și nu a putut primi tratament în centru.

09:44 VIDEO Poliția l-a arestat și bătut pe corespondentul BBC care relata de la protestele din Shanghai / Explicația halucinantă dată de autoritățile chineze pentru incident

08:51China: Fermierii își distrug recoltele pe care nu le pot vinde din cauza restricțiilor anti-covid

––––––

Duminică autoritățile raportaseră 39.791 de cazuri noi – 3.709 infecții simptomatice și 36.082 asimptomatice (pe care China le numără separat). Nu s-a înregistrat niciun deces, față de unul în ziua precedentă, menținând numărul deceselor la 5.233. Până la 27 noiembrie, China continentală a confirmat 311.624 de cazuri cu simptome.

Numărul infecțiilor a crescut în timp ce sute de manifestanți și poliția s-au ciocnit duminică seară la Shanghai, în contextul în care protestele față de restricțiile stricte ale Chinei privind COVID s-au extins în mai multe orașe.

Proteste în Shanghai, Beijing, Wuhan și alte orașe

Poliția a arestat luni două persoane la Shanghai, unde manifestanții s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricțiilor de sănătate legate de Covid și pentru a cere mai multe libertăți, a constatat un reporter AFP.

Întrebat de ce au fost arestați, un ofițer de poliție a declarat că una dintre cele două persoane „nu s-a supus ordinelor noastre”. Ofițerii îi îndepărtau și pe alții de la locul faptei și le ordonau să șteargă imaginile de pe telefoanele lor, potrivit unui reporter AFP.

Demonstranții s-au adunat duminică într-un cartier din Shanghai pentru a protesta față de politica strictă a Chinei, care este în vigoare de aproape trei ani, dar și pentru a cere mai multă libertate politică.

Au izbucnit ciocniri cu poliția și numeroase persoane au fost arestate. Poliția din Shanghai nu a precizat încă numărul de rețineri din timpul weekendului.

Străzile închise duminică seară după proteste au fost redeschise luni dimineață, cu o prezență mai redusă a poliției, dar au fost ridicate garduri albastre de-a lungul trotuarelor pentru a împiedica orice alte adunări.

Duminică, mulțimi de protestatari, răspunzând apelurilor de pe rețelele de socializare, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989.

Mii de cazuri de Covid în capitală

Mega-orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, încă se luptă să controleze focarele, în timp ce sute de infecții au fost înregistrate duminică în mai multe orașe din țară.

Capitala Chinei, Beijing, a raportat 840 de cazuri simptomatice și 3.048 de cazuri asimptomatice duminică, comparativ cu 747 de cazuri simptomatice și 3.560 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, potrivit datelor guvernului local.

Centrul financiar Shanghai a raportat 16 cazuri simptomatice și 128 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 11 cazuri simptomatice și 119 cazuri asimptomatice cu o zi înainte, a raportat autoritatea locală de sănătate.

Guangzhou, un oraș din sud cu aproape 19 milioane de locuitori, a raportat 199 de noi cazuri simptomatice transmise local și 7.166 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 146 de cazuri simptomatice și 7.266 de cazuri asimptomatice cu o zi înainte, au precizat autoritățile locale.

Chongqing a raportat 238 de noi infecții simptomatice transmise local cu COVID-19 și 9.447 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 194 de cazuri simptomatice și 8.667 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, au precizat autoritățile guvernamentale locale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro