Sari direct la conținut

China refuza rolul de salvator al economiei mondiale, inaintea reuniunii G20: Este imposibil sa purtam povara lumii intregi pe umerii nostri

HotNews.ro
China refuza rolul de salvator al economiei mondiale, inaintea reuniunii G20: Este imposibil sa purtam povara lumii intregi pe umerii nostri

China a avertizat vineri ca nu va putea, de una singura, sa absoarba turbulentele legate de Brexit si de incetinirea economiei mondiale, inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din G20 sub spectrul efectelor votului britanic, scrie AFP.

„Este imposibil sa purtam povara lumii intregi pe umerii nostri”, a spus premierul chinez Li Keqiang, inaintea unei reuniuni, sambata si duminica, la Chengdu (sud-vestul Chinei) a ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din cele mai puternice 20 de economii ale lumii.

In urma deciziei Marii Britanii de a iesi din UE, lumea nu trebuie sa se bazeze doar pe eforturile de relansare ale Beijingului, a insistat Li, chiar daca a doua putere economica mondiala, in ciuda unei incetiniri sensibile, ramane un motor esential al cresterii planetare.

Proaspat numit, ministrul britanic de Finante Philip Hammond va fi prezent la Chengdu iar Brexitul va fi pe toate buzele, desi nu figureaza pe agenda oficiala.

Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, afirma ca este „imposibil” sa fie evaluate consecintele Brexitului dar „a augumenta de maniera inportuna si irationala” riscurile plecarii Regatului din UE „ar fi o eroare”.

„Incertitudinea este daunatoare din punct de vedere economica”, a precizat el, cerand din nou Londrei sa notifice „cat mai rapid posibil” retragerea din UE.

FMI prevede un viitor mai gri in epoca post-Brexit, scazand marti previziunile de crestere economica mondiala la 3,1% in 2016 si 3,4% in 2017.

Relansarea economica, haotica si inegala

G20 va analiza, de maniera generala, relansarea economica mondiala, in continuare inegala si haotica.

Marile banci centrale sunt intr-un concurs de sustinere a activitatii, prin muntii de bani lichizi aruncati pe piete si reducerea dobanzilor, dar „politica monetara nu poate face totul”, dupa cum spunea Michel Sapin.

Este necesar ca „tarile care au marja bugetara sa o foloseasca, in special pentru a sustine investitiile (…) Este ceea ce reafirmam, chiar daca pune o problema pentru anumite tari”, a adaugat el, referindu-se la austeritatea germana.

FMI este alarmat si de conjunctura precara din China: „Daca nu este gestionata corect”, tranzitia dificila a Chinei spre un model economic mai durabil „va spori volatilitatea mondiala”.

Beijingul conduce o tranzitie spre consum intern, inovatie si servicii, in detrimentul industriilor grele, indatorate si afectate de supracapacitati colosale.

Dar „utilizarea continua a creditului pentru sustinerea activitatii (prin intermediul cheltuielilor pentru infrastructura si a creditelor pentru companiile publice) creste riscul de ajustare dezordonata”, potrivit Fondului. Datoria nationala a Chinei depaseste in prezent 250% din PIB.

China si-a sporit masurile de relansare – avand ca efect stabilizarea cresterii in trimestrul doi – reducand si interventiile pe pietele valutare.

„Avand in vedere fluctuatiile rezultate din Brexit, China va intensifica reformele sistemului de schimb” pentru a-l pune in concordanta cu pietele, a afirmat vineri Li Keqiang. „Nu vom intra in niciun fel de razboi comercial sau valutar”, a adaugat el.

Aceste afirmatii nu conving insa pe multi, in conditiile in care Beijingul este implicat intr-un puternic conflict comercial cu UE, care acuza China de dumping si de taxe excesive care urmaresc sa restranga exporturile de materii prime.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro