China si Rusia fac uz de dreptul de veto si resping o rezolutie care condamna represiunile regimului sirian. SUA: Prefera sa vanda arme Siriei
China si Rusia au facut uz marti de dreptul de veto, anuland astfel sansele de reusita ale unui proiect de rezolutie inaintat de tarile occidentale in Consiliul de Securitate si care ameninta regimul sirian cu „masuri tintite” pentru represiunea sangeroasa a manifestantilor, relateaza AFP.
Noua tari au votat pentru rezolutie, Rusia si China, doi membri permanenti ai consiliului, au facut uz de dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia si Libanul s-au abtinut.
„Statele Unite sunt furioase din cauza ca acest Consiliu a esuat complet” in tentativa sa de a rezolva „o sfidare morala si o amenintare in crestere pentru pacea regionala”, a declarat ambasadoarea americana Susan Rice.
Aceasta a condamnat implicit Moscova si Beijingul care, spunea ea, „prefera sa vanda arme regimului sirian”.
„Sa fie limpede: Statele Unite cred ca este marele moment ca acest Consiliul sa isi asume responsabilitati si sa impuna masuri tintite dure si un embargou asupra armelor impotriva regimului (presedintelui sirian Bachar Al-) Assad”, a declarat Susan Rice.
Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a declarat ca doua filosofii s-au confruntat in timpul discutiilor din Consiliul de Securitate, tarile occidentale incercand sa o impuna pe cea a „confruntarii”. „Amenintarea cu sanctiuni este inacceptabila”, a spus acesta, dupa vot.
Omologul sau chinez Li Baodong a insistat asupra faptului ca intreaga comunitate internationala trebuie sa „respecte deplin suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Siriei”.
In cursul zilei de ieri, Rusia considerase „inacceptabila” ultima versiune a proiectului de rezolutie, in ciuda retragerii referirilor directe la sanctiuni.
In acest proiect de rezolutie, Marea Britanie, Franta, Germania si Portugalia au preferat sa vorbeasca despre „masuri tintite” in loc de „sanctiuni”.
Moscova, aliat al Damascului care blocheaza de saptamani orice proiect de sanctiuni, a propus propriul sau proiect, care pune accent pe necesitatea dialogului politic in Siria si pune presiune atat pe opozitie, cat si pe regimul presedintelui sirian.
Intre timp, represiunea, care s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 2.700 de morti de la jumatatea lunii martie, continua: 11 noi victime au fost inregistrate marti, la Homs (centru) si doi in nord-vestul tarii, a raportat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).