„China trebuie să aibă încredere să vorbească cu noi”, spune președintele ales al Taiwanului, într-un moment de maximă tensiune cu Beijingul
Președintele ales al Taiwanului Lai Ching-te, care tocmai și-a numit noua echipă de securitate națională și diplomație, a îndemnat Beijingul la dialog, într-un moment despre care chiar el a admis că este unul al provocărilor fără precedent, scrie Reuters.
China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, în ciuda obiecțiilor oficialilor și populației insulei, a intensificat presiunea militară și politică împotriva Taipeiului în ultimii patru ani, insistând asupra revendicărilor de suveranitate.
Lai, care își va prelua funcția pe 20 mai, este antipatizat la Beijing, care îl consideră un separatist periculos, scrie Reuters. Președintele ales s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, dar a fost respins.
Provocarea cu care se confruntă noua echipă de securitate națională este fără precedent, având în vedere ascensiunea autoritarismului, iar China este tot mai aproape, a declarat Lai.
„Aștept cu nerăbdare ca China să aibă încrederea de a discuta cu guvernul ales și legitim pe care poporul taiwanez l-a mandatat. Aceasta este calea corectă pentru schimburile dintre cele două maluri ale strâmtorii”, a declarat el.
Lai a mai spus că Beijingul nu va obține sprijinul publicului taiwanez dacă va fi dispus să se angajeze cu opoziția din Taiwan doar cu „precondiții politice”, într-o referire voalată la partidul de opoziție Kuomintang (KMT), ai cărui lideri de rang înalt au făcut vizite frecvente în China în ultimele luni.
Beijingul a declarat în repetate rânduri că orice discuții pot avea loc numai dacă guvernul taiwanez acceptă că ambele părți ale Strâmtorii Taiwanului fac parte dintr-o „singură Chină”, o variantă respinsă de Lai și de președinta actuală, Tsai Ing-wen.
Taiwanul, decis să descurajeze „orice aventurism chinezesc”
Secretarul general al Consiliului Național de Securitate, Wellington Koo, avocat de profesie, va prelua funcția de ministru al apărării de la Chiu Kuo-cheng, un fost comandant al armatei, a declarat Lai.
Koo a declarat că este hotărât să descurajeze orice aventurism chinezesc asupra Taiwanului prin „acțiuni coordonate” cu aliații din regiune și să arate lumii determinarea Taiwanului de a se apăra prin consolidarea capacităților sale de luptă.
„Scopul nostru principal este de a complica calculele celeilalte părți a strâmtorii pentru a face un calendar pentru posibile acțiuni pripite”, a spus el, stând pe scenă alături de Lai și de alți miniștri din viitorul cabinet.
Koo va fi succedat la conducerea Consiliului de Securitate Națională de actualul ministru de externe Joseph Wu, în timp ce Lin Chia-lung, secretar general în funcție la Biroul prezidențial, va deveni noul ministru de externe, a declarat Lai.
Postul de șef al celui mai important organism de elaborare a politicilor privind China, Consiliul pentru Afaceri Continentale, a revenit lui Chiu Chui-cheng, un fost adjunct al consiliului cu ani de experiență în politica privind China.
Șeful serviciilor de informații, Tsai Ming-yen, rămâne la conducerea Biroului Național de Securitate.