Chirițoiu: Vrem viteză în situații de criză și speculă. Când cumperi o mască cu 1 leu și o vinzi cu 10 lei, nu amenda de 1% te va speria. Ce sancțiuni vor fi în legea speculei
„Când cumperi o mască cu 1 leu și o vinzi cu 10 lei, nu amenda de 1% te va speria, ci faptul că putem să-ți interzicem activitatea și să-ți confiscăm marfa și profiturile făcute din această activitate ilicită, deci măsurile adiacente.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta a detaliat pârghiile pe care le vor primi Consiliul Concurenței și ANPC pentru a combate specula în situații de criză.
Guvernul a discutat miercuri în primă lectură o Ordonanță de urgență care va permite Consiliului Concurenței și Protecției Consumatorilor să intervină mai rapid în situații de criză, când au loc creșteri nejustificate de prețuri.
Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori ori concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de Protecția Consumatorilor când sunt afectați consumatorii și de Consiliul Concurenței când sunt afectate firmele.
La finalul ședinței de Guvern, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat de ce ar fi nevoie de acest act și ce noi sancțiuni apar.
- „În situații de criză, de speculă vrem reacții foarte rapide și atunci nu e un instrument bun legea concurenței, unde o investigație durează undeva la 2 ani, ci avem nevoie de intervenții mai rapide și atunci mergem pe legea concurenței neloiale.
- Amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri este nivelul pe care îl vrem în legea concurenței neloiale și cu același nivel mergem si la ANPC. Amenzile acestea nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă, dar impoortante sunt măsurile adiacente. ANPC poate să oprească funcționarea unei companii sau să dispună confiscări.
- Noi, Consiliul Concurenței, putem obliga companiile să-și reducă stocurile sau prețurile. Vedeți ansamblul. Nu ne interesează sancțiuni atât de mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele și de a impune măsuri companiilor care se pretează la acțiuni speculative.
- Când cumperi o mască cu 1 leu și o vinzi cu 10 lei, nu amenda de 1% te va speria, ci faptul că putem să-ți interzicem acitivitatea și să-și confiscăm marfa și profiturile făcute din această activitate ilicită, deci măsurile adiacente.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu.
Acesta a explicat și când s-a simțit nevoia unui astfel de act normativ.
- „Pandemia este exemplul cel mai clar. Acolo eu am simțit nevoia de a avea un instrument de genul ăsta. Pentru că am constatat la începutul pandemiei când au crescut prețurile de „N-sprezece” ori la măști, la dezinfectanți, când erau companii care încercau să strângă produsele astea să le crească prețurile după aceea pe platformele de comercializare online, de exemplu.
- Atunci nici noi, nici ANPC și nici Poliția Economică, pentru că am vorbit între noi la vremea aia, nu am avut pârghii eficace. Am făcut fiecare ce am putut.
- Deci când piața merge normal, lăsăm jocul pieței. Cine are prețuri mari va da faliment. Că nu-s oamenii proști să cumpere de la o firmă care are prețuri foarte mari dar avem nevoie de instrumentul ăsta pentru situații excepționale când avem o dereglere in funcționarea pieței.”, a mai spus Chirițoiu.
Acesta a explicat că în legea concurenței neloiale, investigațiile sunt mult simplificate, iar deciziile pot fi luate în câteva săptămâni, față de 2 ani potrivit legii Concurenței. De asemenea, sancțiunile și amenzile vor fi executorii și trebuie plătite, chiar dacă sunt contestate în instanță.
Potrivit proiectului de OUG, Guvernul va stabili, prin Hotărâre, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului.
Actul va detalia și procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități sau instituții publice competente pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii de Guvern.
Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate în Hotărârea de guvern vor fi interzise:
a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
b) limitarea producției sau a vânzărilor;
c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.