Sari direct la conținut

Cifra de afaceri a E.ON a scazut din cauza reducerii vanzarilor de gaze si energie electrica

HotNews.ro

Cifra de afaceri consolidata a E.ON Romania din 2013 s-a situat sub cea din 2012, in principal ca urmare a scaderii semnificative a volumelor de gaze si energie electrica comercializate, au anuntat reprezentantii companiei cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2013. Cifra de afaceri a scazut la 4,6 miliarde lei de la 5,2 miliarde lei in 2012. Volumele de gaze naturale si electricitate comercializate anul trecut s-au situat la 29,4 TWh, cu circa 13% sub nivelul consemnat in anul anterior. Pe de alta parte, E.ON anunta ca va creste volumul investitiilor in Romania.

Pentru 2014, E.ON a bugetat investitii de peste 406 milioane de lei, cele mai mari din ultimii noua ani, sumele fiind directionate catre proiectele de modernizare a retelelor de distributie. Companiile E.ON din Romania au investit, in total, anul trecut, circa 369 milioane de lei (83 milioane de euro) in special in modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice.

„Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambitios plan de investitii din ultimii noua ani. Desi exista unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe si recunoasterea unor costuri, in urma dialogului cu autoritatile am reusit sa identificam solutii de echilibru, astfel ca speram sa putem evita pe cat posibil un eventual risc de a reduce investitiile”, a declarat Frank Hajdinjak, Director General E.ON Romania.

Pe de alta parte, Frank Hajdinjak a anuntat ca E.ON a renuntat la proiectul termocentralei de la Braila, investitie estimata la 1,2 miliarde de euro. De altfel, acest proiect trena de multi ani. Compania germana urma sa participe la acest proiect alaturi de italienii de la Enel si de Termoelectrica.

Investitiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piata din Romania se ridica la circa 5,2 miliarde de lei, peste 1,1 miliarde de euro.

Pana la finele anului viitor E.ON va implementa la Cluj Napoca, Iasi si in alte localitati din Moldova trei proiecte de modernizare a retelelor de distributie gaze naturale si energie electrica, in valoare totala de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate atat din fonduri proprii, circa 67 milioane de euro, cat si din fonduri europene, circa 33 milioane de euro.

De asemenea, au fost realizate investitii in montarea de contoare inteligente la consumatori. La sfarsitul anului 2013, compania avea deja instalate aproximativ 36.900 contoare inteligente, urmand ca pana la finele lui 2015 sa fie montate circa 174.000 contoare, investitia fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

In urma unui acord cu Electrica S.A., E.ON a achizitionat, in luna februarie a acestui an, prin intermediul unei tranzactii in valoare de aproximativ 31,5 milioane euro, pachete de actiuni detinute de compania de stat la E.ON Energie Romania si E.ON Moldova Distributie. Dupa exercitarea acestei optiuni de cumparare, E.ON Romania detine 53,38% din actiunile E.ON Energie Romania, respectiv 68% din actiunile E.ON Moldova Distributie. Tranzactia s-a incheiat ca urmare a deciziei pronuntate la finele anului 2013 de Curtea de Arbitraj de la Paris in favoarea E.ON Romania.

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de crestere, in conditiile continuarii procesului de liberalizare a pietei. Se estimeaza ca volumele comercializate se vor mentine la nivelul din anul anterior, atat la gaze cat si la electricitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro