Sari direct la conținut

Cinci milioane de euro pentru caratul gunoiului

Capital

Daca v-ati intrebat ce puteti face pentru a castiga bani si, in acelasi timp, sa scapati de mormanul de gunoi de la periferia orasului, raspunsul il puteti primi de la Administratia Fondului pentru Mediu.

Orice persoana juridica poate initia un proiect care sa aiba efecte pozitive in domeniul ecologic si sa primeasca, pentru asta, o suma frumusica de bani de la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Noul „ghid de operare” al programului de finantare desfasurat de institutie prevede o suma maxima, de doua ori mai mare decat in anii trecuti, care poate fi solicitata.

Astfel, proiectele pot primi, in total, pana la 20 milioane RON, adica peste cinci milioane de euro pentru controlul si reducerea poluarii si 300.000 RON pentru activitati de informare despre protectia mediului. Din cauza procedurilor greoaie din anii anteriori si a conditiilor de eligibilitate impuse, au fost finantate, pana in prezent, numai sase proiecte.

Unul dintre acestea apartine companiei Geani Conpes SRL din judetul Buzau si se refera la colectarea si prelucrarea deseurilor. Liviu Badiu, coordonatorul proiectului, spune ca activitatile s-au incheiat cu bine in luna octombrie si, ulterior, s-a mai depus un alt proiect pentru realizarea unui depozit ecologic. Pentru aceasta cerere de finantare se asteapta raspunsul comisiei de evaluare.

In acelasi timp, Geani Conpes primeste subventie de la AFM pentru colectarea PET-urilor. Din pacate, se plange Badiu, aceasta a scazut la mai putin de jumatate fata de anul trecut. Reducerea drastica a subventiilor are drept cauza o decizie a Ministerului Mediului.

O lege intrata in vigoare anul trecut modifica suma datorata Fondului pentru mediu de catre producatorii si importatorii de bunuri ambalate. In concluzie, in anul 2005 s-au modificat si veniturile AFM la acest capitol.

„Avand in vedere reducerea sumei datorate la Fondul pentru mediu, de la 1 leu/kg la 50 bani/kg de ambalaje introduse pe piata, veniturile incasate la Fond din aceasta sursa s-au diminuat”, transmite Ministerul Mediului. In consecinta, scad la jumatate si subventiile, ajungand la 40 de bani pe kilogram.

Acesta poate sa nu fie singura modificare in bugetul AFM. In functie de varianta finala aprobata de Parlament pentru bugetul de stat pe anul viitor, ar mai putea aparea surprize. „Suma totala disponibila o vom comunica, probabil, in zilele urmatoare. Dupa calculele noastre, ea se invarte in jurul valorii de 300 milioane RON”, explica Mihai Toti.

Citeste articolul integral in Capital

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro