Sari direct la conținut

Cine câștigă din COVID-19?

Contributors.ro
Bogdan Deleanu , Foto: Arhiva personala
Bogdan Deleanu , Foto: Arhiva personala

Sau mai bine zis, din minciunile despre COVID-19? Ca de obicei, titlurile mint.

Fraza ”sunt interese mari la mijloc” a ajuns, prin România sau grupurile de români din Diaspora, să fie folosită ca începutul unui alt basm modern. Sceptici și neîncrezători în autorități, românii se grăbesc să creadă în teoriile conspirative despre Coronavirus.

De data aceasta adevărul este că da, sunt interese mari la mijloc. Există o mare conspirație despre COVID-19. Când mai citiți o discuție despre cum totul este orchestrat de puteri obscure dați-le dreptate.

Apoi ziceți-le că puterile astea obscure sunt Rusia, China sau oportuniștii care n-au nici o problemă dacă oamenii mor din cauza dezinformării. Poate se mai gândesc de două ori înainte să aplaude în față la Kiseleff nr. 6.

Nici o rezistență la minciuni

Vorbim peste tot, deja de ani de zile, despre știrile false, #fakenews, troli și dezinformare. Vorbim așa de mult în bulele de internauți că a devenit ceva aproape filozofic și desprins de realitate.

Dar pe vreme de pandemie știrile false costă vieți. Minciunile despre purtatul măștii, despre COVID-19 sau despre măsurile de protecție în general ajung să fie crezute de oameni care apoi nu se protejează, sau nu ăi protejează pe cei din jur, se îmbolnăvesc și mor.

Avem ca societate o problemă mare în a face față dezinformării. Avem puțină încredere în politicieni și autorități și așadar puțină încredere în eforturile sau mesajele lor despre pandemie. Paradoxal este că frica de ”minciunile” oficiale îi împinge pe atât de mulți români în teorii mult mai absurde.

Suntem aproape incapabili să rezistăm în fața unei campanii ample, atât organizate dar și ad-hoc, de haos informațional. Minciuni, scoateri din context, conspirații, știri ”halucinante” despre iluminati, americani, reptilieni, soroși, evrei, germani, francezi și oricine mai vreți voi, despre bacterii, laboratoare, vibrații, cipuri, unde și alte bazaconii.

Nu o să le descriu aici – cred că au destul trafic deja, cu milioane de like-uri, shares si vizualizari. Toți le-am auzit, deseori de la rude sau oameni apropiați. La sfârșitul acestui articol aveți, dacă vreți, resurse despre ele.

La fel, nu are rost să repetăm contra-argumentele ștințiifice. Sunt peste tot, pentru oricine are câtuși de puțină răbdare să le citească. Până explicăm însă toate acestea românilor, minciuna a făcut înconjurul planetei.

O întrebare care poate ne-ar ajuta mai bine să îi convingem pe cei amăgiți de realitate este cine profită, de fapt, de pe urma (dezinformării despre) COVID-19?

Interese mari la mijloc

O mare parte din știri și conspirații vin dinspre Rusia. Multe alte născociri vin de la oportuniști, indivizi, companii sau organizații politice care profită de pe urma haosului și fricii.

Ce vrea Rusia? Sau mai bine spus, ce vor Vladimir Putin și oamenii din jurul său?

Să-și păstreze averile absolut fabuloase. Pentru asta, să păstreze un control absolut asupra Rusiei, resurselor sale naturale și afacerilor răspândite pe tot Globul. Pentru asta, să evite o destabilizare a situației din Rusia, să evite controale sau verificări și, mai ales, o strategie eficientă, coerentă și coordonată din partea Vestului de sancțiuni economice și alte mecanisme punitive. Mai precis, din partea acelui Vest dornic de democrație, transparență sau integritate.

Vestul, fie el Europa sau America, este extrem de capabil, economic și nu numai, să dăuneze acestor interese. Rusia nu li se poate opune direct pentru că nu are nici puterea financiară și (orice ar zice Facebook) nici militară. Așa că investește masiv din banii săi (comparativ mult mai puțini) pentru a se asigura că Vestul se bate singur.

Rusia are nevoie de o Uniune Europeană care nu se poate înțelege și chiar se destramă sau care este la cuțite cu SUA. Are nevoie ca marile puteri economice și militare mondiale să fie prea ocupate cu scandaluri interne, cu extremiștii și abuzatorii și rasiștii lor ca să își bată capul cu jurnaliștii (sau doctorii, mai nou) care au în Rusia speranțe de viață tot mai scăzute.

Pentru aceasta, investește inteligent în orice fel de destrămare. Plătește vorbitori de engleză, spaniolă, franceză, română, etc. să comenteze pe Facebook, Twitter sau YouTube, pe site-urile ziarelor și pe forumurile cele mai citite. Uneori sponsorizează politicieni extremiști (Nigel Farage, Matteo Salvini, Marine Le Pen), dar alteori îi ajută chiar pe cei care li se opun.

Atrag atenția la fiecare abuz sau violență sau problemă din societatea americană, promovează pozele cu bătăile între poliția pariziană și migranți sau cu taberele de refugiați din Grecia, uneori insistând pe drama reguiaților și de multe alte ori transformându-i pe toți în teroriști. Sparge sute de milioane de euro pe Russia Today, care este o sursă excelentă de știri despre metehnele Vestului.

Pe scurt – crează haos și conflict intern, îndreptate ușor ușor spre o versiune a realității în care Vestul este decadent (spiritual, moral, sexual) și Estul este sărac dar cinstit (și eventual cu frica lui Dumnezeu sau cel puțin heterosexual ). Și-au găsit aliați inconștienți puzderie, care fără să-și dea seama, le fac jocul. Un exemplu sunt conservatorii polonezi, pe care nimeni vreodată nu i-ar putea acuza că sunt pro-ruși, dar care promovează exact atitudinea anti-europeană, anti-drepturi și libertăți și anti, în general, pe care o plătește Rusia în Facebook adds.

Rusia și COVID-19

Iar pandemia a fost pentru ei o criză prea bună pentru a fi ratată. Deși chiar Rusia este pe locul patru în lume la numărul de cazuri, destabilizarea sistemelor de sănătate, dezastrele potențiale economice și sociale ale Europei ar fi utile lui Vladimir Putin. Haosul îi permite să dăinuie.

Nu e vorba doar de minciuni: ”nu există COVID-19”. E vorba de adevăruri scoase din context: ”Coronavirus exista și înainte” sau: ”am citit că era un laborator care făcea experimente cu coronaviruși de câțiva ani”, de jumătăți de adevăr: ”doar Rusia a trimis ajutoare în Italia” (a trimis, dar proaste și puține și doar UE a ajutat Italia substanțial) sau de practici de diversiune: ”dacă COVID-19 este adevărat, de ce vor acum să ne bage 5G??!” ( lucruri fără legătură între ele).

Este vorba de dezinformări menite doar să accentueze frica generală de conspirații, de elite, de guverne, de sistem: ”e făcut în laborator, fac experimente pe noi că suntem prea mulți”.

Așadar în spațiul public românesc circulă dinspre Rusia informații diverse, chiar contradictorii, despre COVID-19, toate cu un singur scop – să contrazică orice știre oficială. Să producă suferință, cheltuială, victime și haos. O Românie, la fel ca o Moldova sau o Polonie sau o Bulgarie etc. slabe, cu victime numeroase și, mai ales, falimentare politic sau social, nu sunt capabile nici să critice cum trebuie Estul, ca să nu mai vorbim despre aplicarea sancțiunilor.

La fel se întâmplă și în Germania, Franța, Italia sau Spania, unde Rusia însă cheltuie mult mai mulți bani decât într-o Românie prea vulnerabilă în fața dezinformării.

O ”mențiune onorabilă” ar putea primi și China aici, care însă nu poate fi acuzată cu adevărat că promovează altceva decât dezinformare pozitivă față de sine înseși. Preocupați obsesiv cu imaginea proprie, liderii comuniști investesc poate mai mulți bani decât Rusia pentru a combate narativul lansat de ruși (preluat apoi de Donald Trump) cu COVID-19 = ”virusul chinez”. Sau investesc pentru a ascunde întârzierea lor în a recunoaște amploarea problemei la începutul lui 2020, o întârziere care probabil a înrăutățit serios lucrurile. Dar nu-i putem acuza, ca pe ruși, că promovează, de exemplu, datul măștii jos.

Oportuniștii

O problemă cu dezinformarea este că nu poate fi combătută fără discernământ. Este nevoie de atenție și capacitatea (formată în timp) de a face diferența. Pentru că minciunile bune, cu adevărat periculoase, pot fi și 90% adevăr, ceilalți care profită de pe urma COVID-19 sunt cei care s-au obișnuit să-și facă veacul în acest spațiu public incert.

La fel, nu o să-i numesc, dar îi voi descrie.

O parte sunt, hai să fim sinceri dar politicoși, oameni care au o privire ”alternativă” față de realitate. Persoane publice, influencers, experți în tot felul de domenii cu diplome incerte (comunicare, mediere, self-improvement), s-au trezit acum că pot face bani plasându-se împotriva curentului.

Dacă înainte țineau prelegeri sau scriau cărți despre pericolele medicinei moderne, ale vaccinelor, ale unor diverse substanțe, alimente, ideologii politice (ca liberalismul), libertăți individuale (la orientare religioasă sau sexuală) sau concepte moderne (ca egalitatea de gen), acum s-au trezit că în marea de frică față de COVID-19, vocea lor se face mai ușor auzită.

Pentru a-și face trafic pe site, pe canalele de YouTube sau a-și promova profilul public, vorbesc conspirativ despre ”covrig-19” și lansează inclusiv evenimente de dat jos masca în public. O parte sunt chiar distractivi prin ridicolul sau absurdul lor – și își iau distribuiri masive, inclusiv în grupurile de români din afară. Nu mai vând cristale cu bioenergie, vând ”curaj” împotriva companiilor de medicamente pe care le acuză că plătesc medicii să inventeze COVID-19. Și așa își iau click-ul de la noi și apoi onorariul.

Alți profitori sunt cei care, prin organizația din care fac parte sau prin ideologia la care aderă, se trezesc ușor în opoziție față de orice este ”normal” sau față de ce vine din partea guvernelor. Fie ei extremiști, anarhiști, fanatici religioși, cumva le este ușoră să se poziționeze împotriva autorităților care cer purtatul măștii sau măsuri de protecție. Mai puțin în România, dar cu argumente vizibile în alte state din UE (și preluate de românii de acolo și exportate în țară) sunt politicienii de extremă dreaptă, care, nu neagă existența COVID-19, dar au nevoie să atace partidele politice convenționale și atunci nu au scrupule în a promova mesaje ca ”masca nu ajută”.

În România în schimb abundă, din păcate, grupuri de persoane cu păreri religioase extreme. Ori, dacă ei consideră că totul poate fi explicat și orânduit după un singur set de valori, după o singură sursă, nu prea mai rămâne loc să creadă în altceva. Dacă până recent au dus un război de gherilă pe internet împotriva cipurilor, 5G și a orice altă tehnologie pe care nu o înțeleg dar nici nu o suportă, au reușit acum să adauge COVID-19 pe lista de presupuse minciuni.

Iar dacă nu au încredere în lucruri ca și transfuziile de sânge, din motive religioase, ajung să nu creadă nici în măsurile propuse de a se proteja împotriva pandemiei. Cel mai trist este atunci când nu cred în virus și nici în tratamente, chiar dacă sunt diagnosticați cu COVID-19 și chiar ajung să moară din propria ignoranță.

Pentru că așa cum ziceam la început, dezinformarea costă vieți.

Li se adaugă și alătură la proteste politicieni ratați, vedete dispărute din prim plan sau chiar consilieri de europarlamentari penibili. Toți ar face orice să iasă din conul de umbră în care au ajuns. Dacă și-au dat integritatea, reputația, dacă au trecut prin închisoare, ce mai este mișcare de negare a unei pandemii mondiale pentru ei?

Sigur, lista poate continua. Sunt multe bijuterii ale logicii circulare, ale auto-amăgirii sau ale deconectării de realitate în spațiul public românesc. Nici nu mai știu unde i-aș putea cataloga pe cei reușesc să îmbine dezinformarea despre COVID-19 cu o obsesie apropiată de fetiș cu dacii antici.

Cert este că sunt mulți care ajung să profite din această perioadă de suferință. Rusia o face activ și coordonat. Alții o fac pentru că le este la îndemână. Și fiecare share nechibzuit duce mai departe minciuni pe care apoi este aproape imposibil să le mai desfacem.

Haideți să ne uităm la surse. Și să încercăm, dacă nu merge altfel, să ne convingem rudele, colegii sau amicii, dar și dușmanii de pe Facebook, cu argumentele lor. Da, SUNT interese mari la mjiloc! Așa că faceți bine și purtați mască!

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro