Sari direct la conținut

Cine sunt George Simion și Anamaria Gavrilă, cei doi politicieni din care se va alege candidatul partidelor de extremă dreapta

HotNews.ro
Anamaria Gavrilă și George Simion. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Profimedia
Anamaria Gavrilă și George Simion. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Profimedia

George Simion, liderul AUR, și Anamaria Gavrilă, președinta partidului POT, sunt posibilii candidați care-l vor înlocui pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai 2025. Au fost colegi de partid și i-au fost alături fostului candidat independent în ultimile luni.  

George Simion, în vârstă de 38 de ani, co-fondator al partidului AUR, alături de Claudiu Târziu, va candida la alegerile prezidențiale din mai, în locul lui Călin Georgescu, după ce judecătorii Curții Constituționale a României i-au respins acestuia definitiv candidatura. În perioada de după anularea alegerilor, George Simion a susținut în repetate rânduri, inclusiv marți seară, că nu va candida la scrutinul din luna mai. 

Liderul AUR, un lung șir de interdicții în Republica Moldova

În octombrie 2018, George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, pentru o perioadă de 5 ani.

În iunie 2022, George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, el încercând să meargă acolo ca parte a unei delegații a Parlamentului României pentru o ședință comună cu parlamentul moldovean. Simion a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova.

„Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”, spunea George Simion, într-o reacție pentru HotNews.ro, din februarie 2024. 

De altfel, cu o zi în urmă, fostul președinte al României Traian Băsescu spunea că nu crede că Simion va candida la alegeri, pentru că are în față un mare obstacol: este declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, până în 2029. „Cu o asemenea tinichea de gât nu te poți duce nici în fața Biroului Electoral, nici în fața Curții Constituționale”, a declarat marți seară Băsescu. 

Prima interdicție, în 2009 

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, sub acuzația că a încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”, altă dată se prezenta și ca membrul Asociației „Noii Golani”, a scris Europa Liberă.

George Simion, atunci lider al grupului de acțiune „Noii Golani”, depune două plângeri la Ambasada Republicii Moldova în București privind interzicerea accesului în țara vecină, 28 martie 2009. Foto: Radu Tuță / Agerpres

În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016, anulată.

În 2018, George Simion a primit din nou interdicție de a intra în Republica Moldova, tot pentru cinci ani. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate. 

Era perioada în care numeroși primari semnaseră declarații simbolice de unire, aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului erau lăsați ca la comandă să se „înfrățească”, iar Simion și confrații lui de idei, între care Vlad Bilețchi, Constantin Codreanu, spuneau că „unirea o va face Plahotniuc”, a mai scris Europa Liberă.

În 2023, Republica Moldova i-a prelungit din nou interdicția, pentru alți cinci ani. 

George Simion are interdicție și în Ucraina 

Liderul AUR a ajuns în cele din urmă să fie indezirabil și în Ucraina. Presa ucraineană relata în aprilie 2023 că liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra în Ucraina.

Deputatul român a fost acuzat că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

General-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, a declarat că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești, conform G4Media, care a preluat publicația ucraineană Obozrevatel.

Publicația scria, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021.

În luna noiembrie a anului trecut, înainte de alegeri, Guvernul României a făcut publică o scrisoare a autorităților din Ucraina care confirmau că liderul AUR are interdicție în Ucraina și explicau care au fost motivele care au dus la această măsură.

„Decizia a fost luată pe baza informațiilor disponibile privind activitățile anti-ucrainene sistematice ale acestui politician, care sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”, scrie în adresa Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU), datat în 29 februarie 2024. 

Ce studii are George Simion 

Liderul AUR, partid pe care l-a cofondat în 2019, s-a născut la Focșani, dar a crescut în București. Este absolvent al Colegiului „Gheorghe Lazăr” și e licențiat în Administrație și Afaceri la Universitatea din București. În anul 2010 a terminat și masteratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, susținând o lucrare cu tema „Crimele comunismului”, notează Recorder, care i-a făcut portretul politicianului.

Simion a ajuns în atenția opiniei publice în 2009, când i-a aprins lui Ion Iliescu lumânări în fața casei, în ziua în care fostul președinte împlinea 79 de ani. De asemenea, liderul AUR a lansat platforma „Acțiunea 2012” și a devenit unul dintre principalii promotori ai unirii cu Republica Moldova, potrivit sursei citate. 

Derapajele lui George Simion 

Liderul AUR a fost implicat în numeroase scandaluri publice, mai ales după intrarea în politică. El a fost acuzat în repetate rânduri de violență verbală, chiar în plenul Parlamentului. 

A făcut schimb de insulte cu fostul deputat PSD Alfred Simonis și l-a bruscat pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, chiar la tribuna Legislativului, amintește Europa Liberă. 

George Simion, în timpul incidentului cu Virgil Popescu. Inquam Photos / Ilona Andrei

În ianuarie 2022, George Simion a încercat să intre cu forța în sediul primăriei din Timișoara pentru a-i cere socoteală edilului Dominic Fritz. A fost nevoie de pază pentru a-l îndepărta pe Simion și din fața clădirii din care emite postul de știri Digi24, notează Recorder. 

Simion: „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică”

Cel mai recent derapaj al președintelui AUR a fost cu câteva zile în urmă. Duminică, 9 martie, George Simion a postat pe Facebook un mesaj video în care susține că autorii „loviturii de stat”, referire la respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la BEC, „ar trebui jupuiți în piața publică”.

„Asta e o lovitură de stat, trăim în plină dictatură! Nu putem accepta așa ceva (….) La cât de furioasă-i lumea, eu nu mai îmi pot asuma nimic pentru că cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce-au făcut”, a spus George Simion.

A doua zi, într-o conferință de presă, Simion a spus că se referea la „jupuiți de privilegii”, nuanțându-și declarația făcută duminică seară. „Autorii loviturii de stat trebuie pedepsiți exemplar. Trebuie jupuiți de privilegii, de pensii speciale și înlăturați de la conducerea statului pașnic și democratic. Apelul nostru este pentru manifestații pașnice și democratice”, a subliniat Simion.

El a fost criticat dur pentru afirmațiile sale de numeroase voci din societatea civilă. De altfel, declarațiile lui George Simion sunt vizate într-o plângere penală depusă luni de către conducerea partidului REPER.

Cine este Anamaria Gavrilă 

Anamaria Gavrilă, alături de alți parlamentari POT. Foto: Inquam Photos / George Călin
Anamaria Gavrilă, alături de alți parlamentari POT. Foto: Inquam Photos / George Călin

În vârstă de 41 de ani, Anamaria Gavrilă și-a anunțat miercuri intenția de a candida la alegerile prezidențiale din luna mai, având o înțelegere cu George Simion, după decizia CCR prin care i-a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu.

Ea a intrat în Parlament în anul 2020 pe listele AUR, dar a părăsit partidul și a înființat, în martie 2023, Partidul Oamenilor Tineri (POT), formațiune politică care l-a susținut pe Călin Georgescu. În activitatea sa din Parlament, a ținut 49 de discursuri politice, a avut 28 de propuneri legislative și 18 întrebări sau interpelări, conform site-ului Camerei Deputaților.

În prezent, Anamaria Gavrilă este deputat POT de Hunedoara (este născută în Deva în 1983) și face parte din comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, pentru afaceri europene, dar și pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe.

Controversele iscate de șefa POT 

Anamaria Gavrilă a catalogat Strategia Națională de Vaccinare drept „condamnarea românilor la mutilare” și s-a numărat printre parlamentarii extremiști care au contestat Legea prevenirii separării copilului de familie, scrie Digi24.  

Invitată la podcastul politic HotSpot, realizat de jurnalistul Laurențiu Ungureanu la HotNews, Anamaria Gavrilă a făcut mai multe declarații controversate. Întrebată ce este acela un „soroșist”, termen pe care l-a folosit în mai multe postări pe pagina oficială de Facebook, lidera POT a spus că „nu știe” ce înseamnă și că nu este de acord cu etichetările în societate.

Ea a vorbit și despre războiul din Ucraina, despre care a susținut că trebuie oprit, Rusia dorindu-și asta. Gavrilă a afirmat că Ucraina trebuie să renunțe la teritoriile ocupate de Rusia: „Teritoriile acelea, ne place, nu ne place, Rusia nu va ceda”.

„Capătul este până poți susține acest război. Ucraina nu mai poate susține acest război. Ucraina nu mai poate susține acest război. Trebuie să te oprești. Rusia a venit la negocieri de pace”, a declarat Gavrilă.

Despre integritatea teritorială a Ucrainei, Anamaria Gavrilă a spus că „aia nu mai e”.

Fake news despre trimiterea de trupe în Ucraina 

Lidera POT a insistat, în interviul din studioul HotNews, că președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România va trimite trupe militare în Ucraina, „în linie cu statele UE”, după întâlnirile cu liderii europeni la summiturile din Franța și Anglia pe tema unei posibile păci în Ucraina. 

„Ba da. Ilie Bolojan a spus asta”, a susținut Anamaria Gavrilă, deși, în realitate, președintele interimar nu a spus niciodată că România va trimite militari în Ucraina.

Acuzată de manipulare 

De asemenea, la un protest pentru susținerea lui Călin Georgescu, Anamaria Gavrilă a fost acuzată de manipulare, după ce s-a certat cu un jandarm,  însă pe rețelele sociale a transmis că forțele de ordine îi sunt alături în demersul suveraniștilor. 

Anamaria Gavrilă a postat pe pagina proprie de Facebook un colaj de fotografii însoțit de mesajul „Jandarmii, polițiștii, medicii, profesorii sunt cu noi. Împreună suntem România!”

Ce a făcut înainte să intre în politică 

Între 2007 și 2018, înainte să intre în politică, Anamaria Gavrilă a lucrat, potrivit CV-ului, în domeniul imobiliar, în Germania și Marea Britanie, scrie Digi24. Ea susține că a participat la vânzarea mai multor clădiri din Europa, estimate la zeci sau sute de milioane de euro. 

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro