Sari direct la conținut

Cine va deveni stapinul dosarelor Securitatii?  Guvernul vrea sa-si subordoneze arhiva CNSAS

HotNews.ro

Decizia Curtii Constitutionale de a declara intreaga lege CNSAS neconstitutionala duce autormat la suspendarea activitatii institutiei. Care sint solutiile pentru ca, totusi, deconspirarea Securitatii sa continue?

Membrii CNSAS atrag atentia ca lupta se va da pentru arhiva CNSAS, unde se afla acum peste 2 milioane de dosare, si pe controlul informatiilor.

Solutia avansata de Guvern: o Ordonanta de urgenta care sa transforme CNSAS intr-o anexa a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului inseamna trecerea arhivelor in subordinea executivului.

Cititorii Hotnews.ro sint invitati sa vina cu solutii si idei pentru ca deconspirarea Securitatii sa nu fie defintiv blocata.

Guvernul si parlamentul au la dispozitie 45 de zile pentru a impiedica desfiintarea definitiva a CNSAS. Aceasta inseamna elaborarea unei initiative legislative, fie ea un nou proiect de lege, fie o Ordonanta de urgenta. Intre timp, soarta milioanelor de dosare ramine incerta, la fel si cea a celor citeva sute de investigatori, istorici si cercetatori ai CNSAS.

1. Ordonanta de Guvern

Executivul si-a anuntat deja intentia, prin vocea consilierului pe probleme de securitate nationala al premierului, Marius Oprea, de a elabora o Odonanta de urgenta care sa asigure continuitatea Consiliului.

Acest lucru, a spus Oprea, ar insemna ‘preluarea personalului, bugetului si arhivei CNSAS la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului”, institutie pe care o conduce si se afla in subordinea Executivului. „Ma voi autopropune administrator general al Arhivelor CNSAS”, a declarat Oprea pentru un cotidian central.

Ordonanta isi va produce imediat efectele, dar trebuie aprobata ulterior de Parlament, unde poate suferi modificari de esenta.

Consecinte

-Institutul nu va putea da verdicte de politie politica, acest lucru fiind declarat neconstitutional de Curte.

-Nu va face verificarea din oficiu a candidatilor la alegeri.

– Intreaga arhiva a CNSAS, peste 2 milioane de dosare aflate la sediul din Popesti Leordeni si alte citeva milioane la arhivele judetene ale serviciilor secrete, vor trece automat in subordinea Guvernului si, implicit a PNL.

– Deconspirarea s-ar putea face prin publicarea dosarelor.

Neclaritati

-Cine va stabili care dosare se fac publice si care nu.

– Cum va fi prevenita scurgerea de informatii din dosare si folosirea acestora ca instrumente politice intr-un an electoral.

– Va mai fi posibila verificarea persoanelor care detineau functii publice in stat, de la presedinte, membrii guvernului, secretarii de stat, prefectii, primarii, directorii servicilor secrete si ai Ministerului de Interne, Garzii Financiare si institutiilor aflate in subordinea guvernului, sau personalul diplomatic, magistratii, sefii bancilor, ai partidelor politice, bisericii, televiziunii si radioului public.

– Informatiile privind eventuala colaborare cu Securitatea a tuturor acestor persoane vor mai fi aduse la cunostiinta opiniei publice si in ce forma.

– Ce se va intimpla cu accesul la propriul dosar si dreptul cetatenilor de a-si cunoaste turnatorii si tortionarii

Avantaje

Faciliteaza o rezolvare rapida a situatiei si poate asigura interimatul.

2. Proiect de lege

-Varianta Nicolae Serban

In momentul de fata exista deja o initiativa legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae, care elimina deciziile de politie politica si transforma institutia intr-un gestionar al arhivei cu dosare.

Nicolae, sustinut de Conservatori, PRM si PSD, propune ca dosarele unor politicieni sa fie publicate, dar cu acordul respectivului.

In acelasi timp, deciziile date pina acum ale Colegiu sau cele care se afla in diferite faze de contestare, vor fi anulate, cu exceptia cazului in care persoana doreste continuarea procesului. In vigoare ramin doar deciziile definitive si irevocabile ale instantelor.

Propunerea legislativa a lui Nicolae Serban seamana izbitor cu motivarea Curtii Constitutionale.

– Varianta Dancu

Liderul PSD, Vasile Dancu, a anuntat ca va propune constituirea unei comisii parlamentare care sa eleboreze un nou proiect de lege. Din comisie ar urma sa faca parte reprezentanti ai tuturor partidelor, iar Comisia ar trebui sa-si inceapa activitatea saptamina viitoare.

– Varianta unei initiative cetatenesti

Potrivit articolului 74 (al. 1) din Constitutie, cel putin 100.000 de ceteni au dreptul de a initia o lege, conditia fiind ca intr-un judet sa fie inregistrate minimum 5.000 de semnaturi. Desigur, si o asemenea inititiva s-ar izbi in final de votul parlamentarilor.

Ea ar avea insa avantajul unui proiect de lege alcatuit de societatea civila si care sa continue nu doar principiul deconspirarii Securitatii, ci sa institutie un organism scos de sub influenta politica.

In cursul acestui week-end, PNL si PSD au Delegatii Permanente unde se va discuta situatia CNSAS si a arhivei.

Cititorii HotNews. ro sint invitati sa vina cu solutii si idei pentru ca deconspirarea Securitatii sa nu fie definitiv blocata la 18 ani de la Revolutie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro