Cine vrea să combată discriminarea în România: un fost polițist trimis în Parlament de Dan Diaconescu, un fost prefect PSD cu probleme la gramatică și un preot pentru care homosexualitatea aduce „prejudicii plenitudinii omului”
Un fost polițist, acum senator PSD, care a votat interzicerea referirilor la identitatea de gen în școli, un inginer mecanic, fost prefect de Covasna, cunoscut pentru pozițiile anti-maghiare, și un consilier patriarhal se află printre cei 26 de candidațipentru un loc în Colegiul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care vor fi audiați luni în Parlament și votați marți.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este autoritatea de stat autonomă, sub control parlamentar, care își desfasoară activitatea în domeniul discriminării. Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință pe baza criteriilor prevăzute de legislația în vigoare. Criteriile stabilite de legislația românească sunt: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenența la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are că scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor și libertăților.
Diaconu: Identitatea de gen e o discutie mult prea filosofică
Diaconu Andrei Nicolae este senator PSD și vizează un loc în Colegiul CNCD. El este fost polițist, anchetat 15 ani de zile într-un dosar privind trafic de mașini și achitat prin prescriere. „A fost o prostie cap coadă”, comentează el, dând vina pe procuror, același care „a soluționat cu ghilimele și dosarul Revoluției”.
Diaconu a ajuns în Parlament în 2012 pe listele PP-DD-ului lui Dan Diaconescu, pe care l-a părăsit peste doi ani pentru UNPR, ca să ajungă peste alți doi ani în PSD.
Diaconu a fost până de curând favorit pentru șefia CNCD, însă în ultimele zile acesta si-ar fi pierdut susținerea, urmând a fi simplu membru.
Senatorul PSD a votat în senat pentru interzicerea oricăror referiri la identitatea de gen în școli. Întrebat de HotNews.ro de ce a votat astfel, Diaconu a confundat inițial proiectul cu cel referitor la educația sexuală, insistând că „este bine să prindem din urmă Europa dar sunt o grămadă de alte domenii în care suntem în urmă și unde ar trebui să facem pași mai mari”.
Ulterior, el și-a justificat votul susținând că „probabil fiind o societate mai tradiționalistă, nu suntem încă pregătiți pentru schimbări bruște de atitudine față de anumite subiecte și eu zic că mai trebuiesc depuse eforturi din partea celor interesați ca să convingă majoritatea că diavolul nu este ascuns după astfel de mici deschideri”.
Întrebat ce este identitatea de gen din punctul său de vedere, Diaconu a răspuns că „e o discutie mult prea filosofică inclusiv pentru cei care și-o doresc ca să o tranșăm noi acum în două fraze”. „Părerea mea este, nu stiu, poți avea incertidutine cu privirea la ceea ce esti…ești bărbat în corp de femeie, dar pașii ăștia s-au depășit demult. Acum se fac operații, căsătorii, se fac pași câștigați demult. Nu cred eu că mai sunt astfel de probleme”.
El a adăugat că din punctul său de vedere „se face prea mare tam-tam despre acest lucru (identitatea de gen-n.r.) de parcă ar fi lipsă de alte subiecte și că nu trebuie să ajungem înspre discriminări pozitive, înspre minoritatea care să dicteze majorității”.
Grama are probleme cu limba română
Un alt politician care râvnește un post în CNCD este pesedistul Horia Grama, inginer de meserie, fost prefect de Covasna (2001-2005). Grama a fost deputat în perioada 2008 – 2016, iar înainte de a fi parlamentar a fost directorul SC Tuşnad SA, prefect al judeţului Covasna, director de vânzări la Bibco SA Biborţeni şi directorul general Perla Covasnei – Biborţeni. Înainte de 1989, a lucrat doi ani ca inginer stagiar la Întreprinderea minieră Căpeni. Ulterior, el a fost șef al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive. El a fost demis de Guvernul Orban în decembrie anul trecut.
Horia Grama a avut luări de poziție anti-maghiare de-a lungul timpului.
Scrisoarea de candidatură depusă la Parlament este plină de greșeli gramaticale. Grama a scris „î-mi depun”, în loc de „îmi depun”, a despărțit greșit în silabe substantivul „apartenența”, a scris „judicial” în loc de „judiciar”(ulterior a corectat).
Mavrichi, scrisoare către CNCD în 2013: „Homosexualitatea ignoră rânduiala firii, fapt ce aduce importante prejudicii plenitudinii omului”
PMP l-a propus în CNCD pe consilierul partriarhal, Ionuț Mavrichi. Acesta este un cunoscut teolog ortodox cu doctorat în sociologie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. A fost reprezentantul Patriarhiei Române în cadrul Grupului de Rugăciune din Parlament timp de doi ani (2018/2019).
În 2013, Mavrichi a semnat, alături de alte 254 de persoane, o scrisoare de susținere a liberalului Puiu Hașotti și a pictorului Sorin Dumitrescu care făcuseră declarații homofobe.
„De asemenea, ne exprimăm convingerea că homosexualitatea ignoră rânduiala firii, fapt ce aduce importante prejudicii plenitudinii omului. O facem pentru solidarizare cu dl. senator Puiu Hașotti care a fost de curând în atenția Consiliului. Minoritatea homosexualilor din România este tolerată, însă va trebui, la rândul său, să învețe să prețuiască acest respect precum și valorile tradiționale ale românilor”, se arată în scrisoarea transmisă CNCD și smnată și de Ionuț Mavrichi.
26 de persoane şi-au depus candidatura, la Parlament, pentru cele şapte locuri vacante din Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Printre candidaţi se numără actualul preşedinte al CNCD, Asztalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR. Pe listă se mai află şi actualii membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.
Candidează, de asemenea, fostul secretar de stat în Guvernul Dăncilă Doru Frunzulică,Marta-Iozefina Bencze, Florin Danciu (consilier parlamentar la Comisia pentru sănătate şi familie de la Camera Deputaţilor), Ioana Enache, Horia Grama (consilier la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor), Noni-Emil Iordache (consilier în Guvern), Radu Potcoavă (regizor), Luminiţa Gabriela Pruteanu, Valentina Filofteia Şerban (solistă de muzică populară), Daniela Ştefănescu (consilier superior în corpul de control al prim-ministrului), Dan Tănasă (fost jurnalist independent), Laurenţiu Tănase (fost membru al Colegiului CNSAS, fost secretar de stat în Ministerul Culturii), Mădălina Tomescu, Daniela Tontsch (membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului), Andrei Bursucă, Lavrin-Ioan Covaci.