Cineastul francez Olivier Assayas vine in Romania, la Les Films de Cannes a Bucarest
Unul dintre cei mai renumiti cineasti francezi, Olivier Assayas, este celebrat la cea de-a saptea editie a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, care se va desfasura intre 14 si 23 octombrie. Regizorul se va intalni cu publicul din Romania la premiera noului sau film, Personal Shopper, premiat pentru regie la Cannes si va sustine un masterclass.
Joi, 20 octombrie, de la 20.45, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) va avea loc intalnirea publicului cu cineastul, iar vineri, 21 octombrie, de la ora 11 va sustine un masterclass cu intrare libera la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale pe 21 octombrie, de la ora 11.00.
In cadrul unui Focus Olivier Assayas, vor fi proiectate si trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: L’Eau froide (1994), thriller-ul high-tech Demonlover (2002) si L’Heure d’ete (2008), cu Juliette Binoche.
Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, pe care The Guardian il descrie drept „inclasabil” si in care Kristen Stewart joaca rolul unei tinere care se ocupa de garderoba unui model, asteptand in tot acest timp ca fratele ei geaman, recent decedat, sa-i dea un semn.
Olivier Assayas (61 de ani) este autorul a peste 15 filme de lungmetraj, proiecte ambitioase si eclectice realizate in trei decenii. Dupa studii literare si de arta, a regizat scurtmetraje, a scris scenarii si a publicat cronici in revista Cahiers du Cinema (1980-1985).
Cinefil pasionat, a scris despre filmul de gen si despre Hollywood si a fost unul dintre primii critici europeni care au atras atentia asupra noului cinema asiatic. Debutul sau, Desordre, premiat la Festivalul de la Venetia in 1986, il impune drept o voce importanta a generatiei sale. Ulterior, L’Eau froide (1994) si Irma Vep (1996), prezentate la Cannes, ii aduc notorietate internationala. In competitia de la Cannes au avut premiera si Les Destinees sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004), pentru care Maggie Cheung a castigat Premiul de interpretare feminina, si Sils Maria (2014). Succesul unor filme precum L’Heure d’ete (2008), Carlos (2010), Apres Mai (2012), recompensate cu numeroase premii internationale, il transforma intr-unul dintre cei mai celebrati regizori francezi.
Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade, si va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro.