Sari direct la conținut

City Managerul Bucureștiului, Sorin Chiriţă: Numărul de autoturisme în București este în continuă creștere, una din cauze fiind lipsa unei taxe de poluare. La noi e moca să poluezi

HotNews.ro
Trafic infernal, Foto: Cotidianul
Trafic infernal, Foto: Cotidianul

Numărul de autoturisme în București este în continuă creștere, iar una din cauze este și lipsa unei taxe de poluare, la noi fiind „moca să poluezi”a declarat Sorin Chiriță, City Managerul Municipiului Bucureşti, joi, în cadrul unei conferinţe pe tema mobilităţii urbane, potrivit Mediafax.

„Măsurile luate de alte capitale europene au fost îmbunătățirea transportului public, măsuri de reducere a accesului cu autoturismul în zonele centrale, piste de biciclete și nu în ultimul rând, încurajarea populației pentru o mobilitate, utilizând tansprotul public, bicicleta, și pe distanțe scurte mersul pe jos. Numărul de autoturisme în Municipiul București este în continuă creștere, iar una din cauze este și lipsa unei taxe de poluare. Am mai spus-o, la noi e moca să poluezi, este moca să arunci deșeuri la grămadă”, a spus Chiriță în cadrul conferinței „Viitorul Mobilității Urbane în România”.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de prima înmatriculare se calcula în funcție de trei variabile: vechimea mașinii, tipul de catalizator (euro) și capacitatea cilindrică a mașinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reinmatricularea mașinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât și pentru cei care aduceau mașini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a mașinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017, printr-o lege inițiată de șeful PSD, Liviu Dragnea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro