Sari direct la conținut

Ciucă, despre Ordonanța austerității: Oamenii nu au de ce să se sperie. Măsurile sunt de cumpătare. Ce spune despre posibila supraimpozitare și în privat

HotNews.ro
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a negat miercuri faptul că în Coaliție s-ar fi discutat despre o supraimpozitare și în mediul privat, precizând că în prezent se așteaptă analiza și propunerile de la Ministerul de Finanțe în baza cărora se va lua o decizie în Coaliție și apoi în Guvern.

  • „Este a nu știu câta oară când repet că această masură nu a cuprins și mediul privat atunci când au avut loc discuțiile.
  • De atunci până acum urmează să aibă loc analize la nivelul structurilor de specialitate și când vor veni cu propunerile și cu elementele de consecințe și efecte pe care le vor produce vom lua o decizie. Până acum nu avem datele.”, a declarat miercuri premierul Ciucă întrebat despre posibila supraimpozitare și a mediului privat.

Potrivit premierului, „măsurile avute în vedere atât cu chibzuirea cheltuielilor bugetare cât și cu creșterea gradului de colectare vizează tocmai încadrarea în ținta de deficit”.

  • „Nu am luat nicio decizie. Nu trebuie să venim cu anumite informații care nu au altă menire decât să sperie oamenii, ori oamenii nu au de ce să se sperie.
  • Suntem pe un trend ascendent, România are creștere economica previzionată si pentru anul acesta și măsurile sunt unele de cumpătare, nu de a-i afecta pe oamenii.
  • Măsurile urmează să fie prezentate de Ministerul Finanțelor, după le analizăm în Coaliție și apoi venim la aprobare în Guvern.”, a mai declarat Ciucă.

Un ministru UDMR a admis că în Coaliție s-a discutat și despre supraimpozitarea în mediul privat

Amintim că ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila, a admis miercuri la Guvern că au existat discuții în Coaliție privind supraimpozitarea în sistemul privat.

Întrebat de HotNews.ro dacă nu există deja o decizie de supraimpozitare doar în sistemul de stat, el a răspuns: „Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat”, subliniind că se așteaptă analiza Ministerului de Finanțe.

Trebuie să așteptăm această analiza a Ministerului de Finanțe. Poziția UDMR o veți afla când vom avea această analiză pe cifre.”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Întrebat de HotNews.ro dacă nu există deja o decizie de supraimpozitare doar în sistemul de stat, el a răspuns:

  • „Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat. Am avut o primă discuție în urma căreia ne-am ridicat cu ideea că se aduc niște documente, analize de la Ministerul de Finanțe, de la Ministerul Muncii, dacă trebuie. Pe baza cifrelor reluăm această discuție. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la această măsură.”, a răspuns ministrul.

Întrebat dacă au fost totuși discuții și cu privire la mediul privat acesta a spus:

  • „Da, sunt discuții evident cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare în România, din câte știu, și sistemul de impozitare este unic.”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Ordonanța austerității se amână pentru săptămâna viitoare. Ce măsuri au mai rămas pe lista Guvernului

Ordonanța de urgență prin care guvernul vrea să mai taie din cheltuielile din sistemul bugetar se amână pentru săptămâna viitoare, în ea neregăsindu-se însă supraimpozitarea mult discutată în ultima perioadă.

Pe lista de măsuri rămân: înghețarea salariilor și a angajărilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și interdicția de a face parte din mai multe consilii de administrație, potrivit unor surse guvernamentale.

Pentru supraimpozitarea veniturilor bugetarilor, care depășesc salariul președintelui, se va face o lege, însă orizontul de timp nu este clar.

În acest moment se așteaptă ca Ministerul Finanțelor să vină cu analiza privind impactul bugetar.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 26 aprilie, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor.

Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Despre discuţiile privind introducerea unui impozit între 15 şi 20%, premierul a spus:

”Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. (..) Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta funcţionează şi pe impozitul pe legea finanţelor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro