Sari direct la conținut

Ciucu: Sectorul 6 va avea 886 de puncte pentru colectarea selectivă a deșeurilor până la finalul lui 2023

HotNews.ro
Blocuri din Sectorul 6, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Blocuri din Sectorul 6, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Sectorul 6 va avea 886 de puncte pentru colectarea selectivă a deșeurilor până la finalul lui 2023, promite primarul Ciprian Ciucu. Această infrastructură se va face în mare parte pe fonduri europene, contractul de finanțare fiind semnat vineri de Ioan Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Valoarea proiectului este de 130 milioane lei, din care 86 milioane lei finanțarea nerambursabilă, iar restul de la bugetul local.

Cele 886 de puncte de colectare separată vor fi în proximitatea tuturor blocurilor din Sectorul 6. 143 sunt supraterane și 743 sunt îngropate. Fiecare punct va avea patru pubele: pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton, pentru deșeurile bio (frunze, plante, resturi de legume și fructe) și pentru deșeuri reziduale.

”Firma de salubritate are acces automatizat la deșeuri, grație unui sistem modern de ridicare a capacului. Alte 8.645 pubele cu o capacitate de 120 litri vor fi adăugate din zonele de case. Sticla va fi colectată în alte 12 centre zonale separate, având în vedere că este compusă în principal din sticlă de ambalaj, care își va reduce mult cantitatea, în cursul anului viitor, odată cu implementarea sistemului garanție – returnare”, a anunțat Primăria Sectorului 6.

Colectarea deșeurilor se va realiza după un program stabilit: salubristul vine într-o zi să ridice plasticul, în altă zi sticla, în alta gunoiul menajer.

Cele 886 de puncte pentru colectarea selectivă a deșeurilor trebuie amenajate și date în folosință până la finalul anului viitor.

„În Sectorul 6, se va începe efectiv colectarea separată de la populație, pe patru fracții. A fost o perioadă extrem de agitată, o muncă formidabilă: identificarea terenurilor, astfel încât să nu treacă pe dedesubt rețele de utilități, s-au făcut studii geotehnice, topografice, autorizații de mediu, autorizații de construire, totul ca să smulgem acești bani de la UE, bani care puteau fi accesați încă de acum zece ani. Banii obținuți trebuie să fie cheltuiți până la finalul anului 2023”, a declarat primarul Ciprian Ciucu în conferința de presă susținută după semnarea contractului de finanțare.

În Sectorul 6, se produc anual 120.000 de tone de deșeuri. Prin creșterea cantității de deșeuri colectate selectiv, mediul este protejat dar se fac și economii la bugetul local deoarece pentru fiecare tonă de gunoi depus la groapă se plătește.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro