CNA a aprobat prelungirea cu inca 9 ani a licentei audiovizuale prin satelit, pentru postul Realitatea TV. Vezi in text ce promit reprezentantii RTV si cine a votat impotriva
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat joi prelungirea cu inca noua ani a licentei audiovizuale prin satelit, pentru postul Realitatea TV, dupa ce sase membri au votat favorabil. Doi dintre membrii CNA care au votat impotriva au spus ca vor sesiza Parlamentul, printr-o scrisoare deschisa, de faptul ca CNA ca institutie are o problema in respectarea legii.
Cei trei membri CNA care au votat impotriva prelungirii licentei Realitatea TV au fost Narcisa Iorga (fost director comunicare PDL, propusa in CNA de presedintie), Dan Grigore (reprezentantul Guvernului) si Ioan Onisei (propus in CNA de PDL). Ceilalti sase membri ai Consiliului, prezenti in sedinta de joi si care au votat pentru prelungirea licentei pentru acest post TV au fost: Mihai Malaimare (fost deputat PNL), Constantin Dutu (fost deputat PRM), Cristina Trepcea (propusa de PSD), Rasvan Popescu (propus de PNL), Szasz Attila (fost consilier UDMR) si Gelu Trandafir (propus de presedintie in 2006).
Decizia a venit dupa mai bine de doua ore de discutii aprinse si chiar certuri intre membrii CNA. Sedinta a inceput cu audierea lui Stelian Tanase, cel care va fi director general al postului de la 1 noiembrie si care a prezentat inca o data elementele principale ale strategiei editoriale perioada 2010 – 2012.
Stelian Tanase, promisiuni si probleme legate de noul „ton” al Realitatii TV
Promisiuni:
- Pozitia pe care a castigat-o Realitatea in ultimul un an si jumatate, v-am dat cifrele in proiect sunt masuratori oficiale, arata ca in fiecare trimestru ne-am situat pe locul trei la audiente. Pentru un post de nisa (…) sa depaseasca de pilda in audiente Televiziunea Publica si sa o faca sistematic zic eu ca este o performanta care arata un anumit nivel de profesionalism”.
- Din punct de vedere editorial intentionam o schimbare de orientare destul de pronuntata. Proiectul porneste prin a parafraza normele BBC, pentru ca eu cred ca aceasta idee ca 2+2 fac 4 vinerea si 2+2 fac 5 joia face rau tuturor. Trebuie sa aplicam niste norme clare, vizibile si usor de masurat. „2+2 fac 4” se va aplica in toate situatiile indiferent de in ce zona politica sociala sau economica se intampla un anumit eveniment si nu ne vom plia dupa interesele de moment in peisajul politic economic si social. Perioada care vine va fi foarte tulbure si daca nu vom avea niste norme foarte clare pe care sa le aplicam in toate situatiile vom avea probleme, mai ales de credibilitate. Cei care nu le respecta pleaca.
- Publicul va observa schimbarea in grila de programe, de tip occidental, neutra din punct de vedere politic si vom reduce numarul programelor politice. Vom ramane un post de stiri dar stirile vor fi pe arii mult mai largi din societatea romaneasca.
- va fi o schimbare majora in privinta grilei de weekend in care vom introduce multe programe care tin de istorie. Cultura va fi foarte prezenta.
Probleme:
- Sunt mai multe probleme pe care ni le punem. Este o televiziune privata, cineva a investit si evident ca nu vrea sa arunce banii pe fereastra si vrea macar sa-si scoata banii investiti. Trebuie sa ne intrebam daca publicul romanesc asa cum este el in perioada 2010-2012 va accepta limbajul sobru si neutru pe care vrem sa-l impunem.
- Vom diminua proportia emisiunilor de comentarii si opinii. Toata lumea are opinii, dar foarte putini si numai jurnalistii aduc o informatie verificata. Vom incerca sa facem acest lucru desi informatia este din ce in ce mai scumpa. Este ieftin sa inviti doi oameni, chiar competenti, sa discute o situatie si este extrem de scump sa trimiti doi reporteri intr-un oras din Romania sau undeva in Europa sa-ti vorbeasca despre un anumit eveniment. Si atunci problema este daca statia poate suporta asemenea cheltuieli.
- Din 2008 suntem intr-o cadere vertiginoasa a pietei mass-media, a pietei de publicitate, care a avut un impact brutal si care ne-a luat pe nepregatite. In contextul reducerii bugetelor de publicitate, odata cu 45%, inca o data cu 35%, si 2011 se anunta la fel de dramatic o scadere evaluata intre 25-30%, ne punem intrebarea cum va fi posibil sa imbunatatim actul de jurnalism, dand mai multa informatie care este mai scumpa. Imi pun intrebarea in mod real in ce masura publicul va accepta tonul pe care Realitatea il va folosi incepand cu noua grila de programe, (cateva schimbari vor aparea si in apropierea Craciunului si Anului Nou – emisiuni si realizatori noi).
- Avem si probleme ce tin de tehnica. Daca nu ne innoim echipamentele, nu facem o investitie serioasa si nu trecem la formatul High Definition (HD), in contextul acestor schimbari tehnologice care vin peste noi mai repede decat am crezut, nu vom rezista in aceasta competitie. Avem un proiect, discutiile sunt avansate, banii sunt alocati, noi speram ca in toamna viitoare sa lansam aceasta noua televiziune, dar dupa ultimele socoteli va fi gata abia in primava anului 2012.
Despre problema invitatilor Realitatea TV si promisiunea de a anunta pe post cand se incearca o imixtiune
Dupa ce acesta si-a incheiat prezentarea, unul din membrii CNA, Mihai Malaimare, a ridicat problemea invitatilor si a telefoanelor de presiune editoriala.
Mihai Malaimare:
- Salut schimbarile cu care ati venit, ma numar printre cei care va cred. Problema este ca ne propuneti aceasta noua fata de la Craciun incolo. Ce ne facem pana atunci, pentru ca dupa ce plecati noi avem de dezbatut un raport de 63 de pagini privitor la Realitatea si o emisiune de aici. Ce veti face cu invitatii care si-au faurit un ideal din a nu respecta principiile pe care dumneavoastra le semnalati drept punctul forte de aici incolo?
- veti avea curajul sa dezvaluiti pe post orice incercare de imixtiune, orice telefon de la orice culoare politica?
Stelian Tanase:
- In legatura cu invitatii. Se va tine cont de doua lucruri: primul este audienta si al doilea este ca daca depasesc regulile de joc ar trebui sa nu mai fie invitati a doua oara. Frecventa cu care apar, nevoia de echilibru in opiniile exprimate va fi prima reglementare in legatura cu invitatii.
- In legatura cu telefoanele de presiune, personal daca cineva va indrazni sa ma sune sa-mi spuna ceva despre ce se intampla in post in sensul amestecului editorial, in urmatoarea ora sau in primul program la care am acces voi comunica acest lucru, indiferent ca este sef de partid, presedinte, premier sau un mare om de afaceri. Nu am sa admit asa ceva. N-am venit aici dupa atatia ani de cariera sa ma compromit.
Rasvan Popescu, presedintele CNA, acuzat ca legifereaza santajul si ultrajul
Dupa plecarea lui Stelian Tanase, discutiile intre membrii CNA s-au aprins pana la certuri. Astfel Narcisa Iorga a avertizat ca licenta se acorda pe 9 ani unui radiodifuzor si nu unui director care face niste promisiuni.
Narcisa Iorga, catre Rasvan Popescu, presedintele CNA:
- De ce am mai ascultat inca o data prezentarea proiectului? Pentru ca data trecuta am convenit sa discutam intre noi pe baza strategiei puse la dispozitie anterior. Am pierdut trei sferturi de ora ascultand aceleasi lucruri. Inseamna ca dumneavoastra luati deciziile singur. (…) Intr-adevar sunt propuneri frumoase mai ample, pe 20 de pagini de data asta, nu pe 4 ca data trecuta, dar aceleasi.
- Cat despre cum a evoluat audienta Realitatea TV nu e vorba de profesionalism ci de lipsa de profesionalism care este direct proportionala cu audienta. Domnul Tanase a spus ca daca nu se va indeplini aceasta strategie va pleca acasa. Si noi ce vom face? Acordam o licenta pentru noua ani pentru un radiodifuzor, nu pentru un director care pleaca acasa daca primeste un telefon pe care il percepe ca ingerinta in politica editoiala.
- Imi mentin pozitia de a avea in vedere ca o statie timp de 9 ani a avut un anumit comportament pe piata audiovizuala si trebuie sa tinem cont si de greselile CNA pentru ca orice radiodifuzor care isi permite sa faca abateri de la lege trebuie sanctionat. Daca nu se intampla asta inseamna ca autoritatea de control are o problema.
Ioan Onisei, despre actionariatul Realitatea TV si Asesoft:
Ioan Onisei a ridicat problema actionariatului Realitatea TV si a preluarii managementului postului de catre Asesoft.
- Intai de toate vreau sa spun ca nu-mi este deloc clar ce este cu actionariatul acestui radiodifuzor si cu conducerea lui. Avem prevederi clare in lege, ar trebui sa cunoastem actionariatul pana la ultima persoana fizica. De asemenea va marturisesc ca nu inteleg cum poate un om de afaceri sa investeasca o suma importanta in managementul postului pentru a munci. (n.r. referire la acordul incheiat recent prin care Asesoft a preluat managementul Realitatea Media si a promis si investitii de 70 milioane euro, fara a cumpara actiuni).
- Problema actionariatului ridica si o problema la fel de importanta si anume: cine opereaza de fapt serviciul. Sunt intrebari la care cred ca in acest moment nu putem sau nu stim raspunsul. (n.r Rasvan Popescu, presedintele CNA i-a spus lui Onisei ca ar fi trebui sa intrebe la serviciile institutiei sau pe reprezentantii Realitatea TV)
- Nu pun la indoiala onestitatea si calitatea morala a domnului Tanase. Ma intreb insa: Dar daca domnul Stelian Tanase nu corespunde intereselor de business si maine-poimaine isi da demisia?
Rasvan Popescu, despre publicul cucerit de Realitatea TV:
- Nu cred ca trebuie sa stam asa cu bulgarele de sare deasupra capului. Cred ca perspectiva noastra trebuie sa fie cea stabilita de lege si anume de aparatorii interesului public in audiovizual. Acest post si-a dobandit un loc important pe piata media in 9 ani de functionare, este de doi ani de zile pe locul trei in audiente si cred ca aceasta trebuie sa fie principala noastra perspectiva. A cucerit un public si este primul lucru la care trebuie sa ne gandim. Cand au aparut abateri de la lege, CNA le-a sanctionat.
In acest moment, spiritele s-au aprins si Dan Grigore si Narcisa Iorga au avertizat ca CNA nu a sanctionat corespunzator Realitatea TV.
Dan Grigore: A dobandit o pozitie dar este si o raspundere. Cum s-a achitat de ea? Cam palid a sanctionat CNA. Ca dovada ca ultimele reactii ale Realitatea TV au continut amenintari penale la adresa noastra. Asta este simtomatic pentru slabiciunea de care dam dovada in aceasta piata. (n.r. Rasvan Popescu a precizat ca este dreptul oricarui om si operator sa se apere in instanta)
Narcisa Iorga, fata de atitudinea lui Rasvan Popescu: Sa te dea in judecata dar sa nu te ameninte pe post ca te da la Parchet. Legiferati santajul si ultrajul. Amenintarea pe post ca te da in judecata inseamna santaj si ultraj din cate stiu eu.
Parlamentul va fi sesizat privind faptul ca CNA are o problema in respectarea legii audiovizualului
Narcisa Iorga a atentionat asupra lipsei de interventie a CNA si a spus ca va atentiona Parlamentul cu privire la faptul ca CNA ca institutie are o problema in respectarea legislatiei.
Narcisa Iorga:
- Din punctul meu de vedere, CNA nu si-a indeplinit sarcina de garant al interesului public. Pot sa va spun ca in ultimii ani a devenit un spectator pasiv la degradarea mediului audiovizual, ca a intervenit cu dubla masura pentru a aplica sanctiuni in cazuri aproape similare, ca nu a avut nici o reactie cand a fost vadita interventia in politica editoriala a unor posturi si nu-si respecta propriile decizii – spre exemplu decizia privind codul de reglementare in audiovizual.
- consider ca va trebui sa ne adresam Parlamentului pentru a lamuri ce se intampla cu acest Consiliu care in anumite situatii este chiar avocatul radiodifuzorilor. CNA sub conducerea domneavoastra, domnule presedinte, a incurajat atitudinea agresiva, vulgara si in deradere fata de lege a audiovizualului de astazi.
Presedintele CNA:
- Aveti dreptul la punctul dumneavoastra de vedere asa cum si radiodifuzorii au dreptul de actiona in instanta. Intr-o societate civilizata cele mai multe conflicte, daca nu toate, se traseaza in justitie. Orice autoritate poate gresi, abuza. Tocmai de aceea exista justitia.
Demersul Narcisei Iorga va fi sprijinit cel putin de Dan Grigore. Iorga i-a mai cerut explicatii presedintelui CNA in legatura cu o adresa de la Comisiile parlamentare de cultura primita recent si despre care membrii institutiei nu au aflat inca.
Rasvan Popescu, despre solicitarea parlamentarilor:
- Am primit o adresa, am trimis-o la juridic si urmeaza circuitul obisnuit. Ni se solicita punctul de vedere in legatura cu evetuale ingerinte in activitatea editoriala la Realitatea. Abia ieri a venit adresa si membrii vor fi instiintati cand va intra ca orice document in dezbaterea Consiliului.
CNA ar fi putut retrage licenta Realitatea TV, pentru informatiile false privind actiunile detinute de Sorin Ovidiu Vantu in companie
Inainte de a se vota prelungirea licentei pentru Realitatea TV, Narcisa Iorga a avertizat asupra informatiilor false transmise catre CNA privind actionariatul in cadrul Realitatea TV, motiv pentru care Consiliul ar fi putut retrage licenta Realitatea TV.
Narcisa Iorga:
- Pe 23.09.2010 s-a facut o schimbare de actionariat. La Bluelink Comunicazione s-a schimbat catre Vantu Ioana: 45,45% din actiuni, Vantu Ionut Codrin 45,45% si Vitalie Dobanda: 9,09%. Domnul Vitalie Dobanda avea la 22.02.2001, daca nu ma insel, 90 si…ma ajutati?
A intervenit un reprezentant de la directia de inspectie a CNA care a spus:
- Nu, deci..in septembrie anul asta Bluelink Comunicazione care detinea 99% si care avea actionar 100% pe domnul Dobanda a cedat 30% din actiuni.
Nota redactiei: este greu de verificat ce participatii si actionariat a avut Bluelink Comunicazione, in conditiile in care aceasta este o societate cu sediul in Cipru.
Narcisa Iorga, a revenit:
- Asta voiam sa spun, deci domnul Vitalie Dobanda era actionar unic la Bluelink Comunicazione pana la 23.09 2010.
- Aceasta situatie in care s-a gasit Realitatea TV de a comunica un actionar unic, 99-100%, Vitalie Dobanda, cand de fapt patron era domnul Sorin Ovidiu Vantu era motiv de retragere a licentei. Am facut lucrul asta? Nu, (…) desi puteam. Am avut ocazia noi ca institutie, conform legii.
- Au fost informatii eronate, domnul Sorin Ovidiu Vantu a afirmat de nenumarate ori public, inainte de data de 23.09.2010 ca este patronul postului Realitatea TV in timp ce la noi nu figura pe nicaieri. Atunci puteam sa spunem, dar din pacate eu, imi asum singura aceasta vina, nu m-am interesat sa vad. Poate ca si la toate celelalte posturi avem probleme de actionariat si s-ar putea intr-adevar retrage licenta.
Actionariatul Realitatea Media, potrivit notei cu privire la solicitarea prelungirii licentei audiovizuale prin satelit pentru Realitatea TV:
1. Bluelink Comunicazione (Cypus) Limited – 66,547235618%
– Vintu Ioana: 45,45455%
– Vintu Ionut Codrin: 45,45455%
– Vitalie Dobanda: 9,0909%
2. PSV Company SA: 18,742296709%
– Elbahold Limited (Cipru): 54,3556%
– Asociatia salariatilor din SNP Petrom SA: 25%
– PSV Company SA: 9,9973%
– Actionari persoane fizice (8577): 10,6471%
3.Federatia Sindicatelor Libere si Independente „Petrom”: 13,452839273%
4. Global Video Media SRL: 1,257627365% (PSV Company SA: 99,999904%, Negrutzi Bogdan Radu: 0,000093%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe cu cate 0,000001%)
5. Luca Liviu: 0,000000345%
6. Toroipan Gheorghe Cristian: 0,000000345%
7. Luha Eugen Gheorghe: 0,000000345%.