Sari direct la conținut

Când a apărut prima ambulanță în București. Povestea Societății Salvarea, creația lui Nicolae Minovici

HotNews.ro
Serviciul de Salvare Bucuresti 1989, Foto: Agerpres
Serviciul de Salvare Bucuresti 1989, Foto: Agerpres

Nicolae Minovici este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante nume din istoria medicinei românești. Medic extraordinar, pedagog și pasionat de artă, Minovici a fost un vizionar care a pus bazele a două instituții esențiale: primul Spital de Urgență din țară, dar și primul serviciu de ambulanță, denumit Societatea Salvarea.

În 1906, la expoziția internațională care a serbat 4 decenii de domnie a regelui Carol I, a fost expusă o ambulanță care aparținea Societății de Salvare din Viena.

Nepotul lui Mina Minovici, inginerul Dumitru Furnică Minovici, avea să povestească impactul:

„La vederea acestei ambulanţe, el, ca un copil în faţa unei păpuşi extraordinare, a rămas încântat şi cu o dorinţă extraordinară de a avea şi el o astfel de ambulanţă, pentru a veni în ajutorul accidentaţilor. Cu greutate, numai prin subvenţii a putut, în fine, să construiască o ambulanţă la o firmă, Rieber, care era un celebru atelier de construcţii de trăsuri de lux… Şi acest Rieber a înţeles şi el să facă un preţ derizoriu şi, cu bani pe care îi strânsese de la diferiţi prieteni ai lui, adică prieteni care aveau situaţii importante, să poată să facă prima ambulanţă cu cai.”

Societatea Salvarea a luat naștere la 28 iulie 1906, din fondurile doctorului Nicolae Minovici. Fondurile nu erau de ajuns și pentru obținerea unui sediu, astfel că doamna Cazzavillan, soția lui Luigi Cazzavillan, directorul și fondatorul ziarului Universul, a pus la dispoziția lui Minovici azilul „Theodora L. Cazzavillan”, aflat pe malul Dâmboviței.

Citește, pe B365.ro, cum a reușit Nicolae Minovici să pună pe picioare societatea „Salvarea”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro