Când vor ajunge în Ucraina primele tancuri moderne oferite de Occident: Cel mai probabil Challenger 2 va intra primul pe front
Tancurile moderne promise de Occident pentru a întări capacitatea de apărare a Ucrainei și care ar putea schimba ritmul pe front ar urma să ajungă începând cu luna martie, potrivit declarațiilor oficialilor germani și britanici.
Astfel, Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 pe care le furnizează Ucrainei vor ajunge în țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi ministrul Departamentului Apărării, Alex Chalk.
La începutul acestei luni, Marea Britanie a declarat că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă împreună cu sprijin suplimentar de artilerie în Ucraina.
„Intenția este ca acesta să fie la sfârșitul lunii martie”, a spus el parlamentului ca răspuns la o întrebare privind data la care vor ajunge tancurile în Ucraina.
El a spus că de acum până atunci, forțele ucrainene vor fi instruite intens cu privire la modul de operare și întreținere a vehiculelor.
Alte națiuni, inclusiv Statele Unite și Germania, s-au angajat săptămâna aceasta să furnizeze tancuri într-o mișcare care a bucurat Kievul, iar autoritățile ucrainene au salutat-o ca pe un potențial punct de cotitură în lupta sa de respingere a invaziei Rusiei.
Când vor veni tancurile germane Leopard 2
Astfel, după lungi dezbateri și presiuni, Germania a confirmat oficial miercuri că va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, un vehicul principal de luptă care ar putea juca un rol vital în războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin.
Cât despre când ar putea ele să ajungă în Ucraina, Germania a spus că ”la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”.
Formarea militarilor ucraineni în utilizarea blindatelor uşoare de tip Marder urmează să înceapă ”până la sfârşitul lui ianuarie”, în Germania.
Formarea militarilor ucraineni în utilizarea tancurilor de tip Leoprad urmează să aibă loc ”un pic mai târziu”, a anunţat ministrul german, Boris Pistorius.
Berlinul urmează să furnizeze Kievului 14 tancuri de tip Leopard 2A6, din stocul Bundeswehr (armata germană), şi a decis să-şi autorizeze aliaţii din Occident care dispun de aceste tancuri de fabricaţie germană să facă la fel.
Polonia şi Norvegia s-au declarat pregătite să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2.
Presa scrie că dintr-o coaliţie de ţări pregătite să livreze aceste blindate fac parte Danemarca şi Olanda, dar şi Finlanda.
Spania a confirmat că este ”dispusă” să livreze Ucrainei, la rândul său, acest tip de tanc.
Potrivit Guvernului german, obiectivul este constituirea – împreună cu ţările partenere – a ”două batalioane de tancuri, echipate cu tancuri de tip Leopard 2, pentru Ucraina”.
Este vorba despre 80-90 de tancuri.
Mai multe luni pentru tancurile de tip Abrams
Casa Albă a declarat miercuri că ar putea dura multe luni pentru ca puternicele tancuri americane Abrams, pe care președintele Joe Biden le-a promis miercuri Kievului, să ajungă în Ucraina.
SUA au așteptat de asemenea mult să ia această hotărâre, de a trimite tancuri Abrams. Președintele SUA, Joe Biden, chiar a fost întrebat în conferința de presă dacă a fost forțat de Germania să ia decizia de a trimite tancurile Abrams în Ucraina.
Asta, în condițiile în care, anterior, au existat rapoarte din presă că Germania ar permite livrarea de tancuri Leopard în Ucraina dacă SUA ar furniza tancuri Abrams la Kiev, o informație negată de germani.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus că decizia de astăzi a fost pregătită „de câteva săptămâni”.
Cu toate că decizia a fost cântărită „câteva săptămâni”, Kirby a mai spus că probabil va dura „săptămâni, nu luni” pentru a finaliza un plan de antrenament pe tancurile M1 Abrams, deși a subliniat din nou că procurarea tancurilor și finalizarea unui astfel de antrenament va dura luni de zile.
Astfel, primele tancuri care vor ajunge în Ucraina, vor fi cel mai probabil tancurile Challenger 2, britanicii afișând un calendar mai apropiat, atât pentru pregătirea militarilor ucraineni, cât și pentru intrarea armelor grele în luptă.
Caracteristicile tancului Leopard 2
Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm;
Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie;
Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri;
El beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu;
Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.
Caracteristicile tancului Abrams
Tancul M1 Abrams a fost intrat în dotarea armatei americane în anul 1980, fiind succesorul modelului M60. M1 Abrams este în prezent tancul principal de luptă al Forțelor Armate și al Infanteriei Marine americane, al armatelor Egiptului, Kuweitului, Arabiei Saudite, Australiei și Irakului (din 2010). Tancul a fost conceput pentru a fi folosit până în anii 2050, cu o durată de exploatare de aproape 70 de ani.
Trei versiuni ale tancului M1 Abrams au fost dezvoltate: M1 (modelul original), M1A1 și M1A2. În prezent, o versiune îmbunătățită, denumită M1A3, este în faza de proiectare.
Joi, spre seară, Pentagonul a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei varianta mai modernă a tancului Abrams, respectiv M1A2.
M1A2 are o armură compozită întărită cu uraniu sărăcit, un tun principal cu țeava lisă L/44 M256A1 calibrul 120 mm (42 proiectile).
Are o viteză maximă de 67 km/h pe șosea și 40 km/h off-road și un motor cu turbină cu gaze Honeywell AGT1500C.
Tancul Challenger 2
Echipajul este format din 4 persoane. Dotare: un tun L30A1 de 120 mm cu 47 de proiectile și, ca armament secundar, o mitralieră coaxială L94A1 EX-34 de 7,62 mm și o mitralieră L37A2 calibrul 7,62 mm amplasată la trapa din dreptul operatorului de încărcare tun.
Tunul L30 este fabricat din oțel rafinat electro-zgură (ESR) și este izolat cu un manșon termic.
Turela este capabilă să se rotească la 360°.
Are o autonomie de 550 km și o viteză maximă pe șosea de 59 km/h.
Surse: Reuters, News.ro, HotNews, Wikipedia, army-technology.com, defencedb.com
Citește și: