Sari direct la conținut

Cochinescu si Zegrean, impotriva deciziei privind urmarirea penala a ministrilor-parlamentari

HotNews.ro

Doi judecatori de la Curtea Constitutionala, Nicolae Cochinescu si Augustin Zegrean, au avut opinie separata la decizia privind urmarirea penala a ministrilor-parlamentari. Ei considera ca presedintelui i se ingradesc atributiile prevazute de Constitutie si de o decizie anterioara a Curtii, prin faptul ca nu poate da aviz de urmarire penala pentru acestia. Judecatorii mai considera ca in situatia in care cererea de urmarire penala a fost facuta de presedinte, Parchetul nu este obligat sa sesizeze si Parlamentul.

Judecatorii Nicolae Cochinescu si Augustin Zegrean isi exprima dezacordul fata de solutia adoptata de Curtea Constitutionala referitoare la conflictul juridic dintre puterile statului legat de urmarirea penala a ministrilor care au si functia de parlamentari.” Nu putem adera la solutia adoptata cu majoritate de voturi, considerind ca aceasta se indeparteaza atit de textul Constitutiei cit si de jurisprudenta citata a Curtii Constitutionale”.

Judecatorii considera ca:

1. Ürmarirea penala pentru faptele savirsite de actualii sau fostii membri ai Guvernului in exercitiul functiei, poate fi ceruta de „oricare dintre cele trei autoritati-Camera Deputatilor, Senat SI Presedintele Romaniei, indiferent daca aceastia sint sau au fost membri ai Parlamentului”.

2.Presedintele poate sa adreseze direct Ministerului Public cererea de urmarire penala, fara intermedierea Ministerului Public sau a altei autoritati

3. In cazul in care urmarirea penala a fost facuta de presedinte, Ministerul Public nu are obligatia de a se sesiza Parlamentul si nici de a-i prezenta motivele sau probele pe care se bazeaza cererea, indiferent daca ministrii respectivi sint si parlamentari.

Cochinescu si Zagrean sustin ca decizia Curtii contravine art 109, al 2 din Constitutie si deciziei nr 1133/2007 a Curtii, deoarece sint „restrinse pina la anihilare drepturile Presedintelui”.

Augustin Zegrean a fost numit in 2007 la propunerea presedintelui si este fost deputat PD, iar Nicolae Cochinescu a fost prim-adjunct al procurorului general intre anii 1990-1993.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro