Comisia Europeana a aprobat temporar un ajutor de stat de 167 de milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara
Comisia Europeana a aprobat pentru o perioada de sase luni un ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este in concordanta cu normele UE privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate). El este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice in urmatoarele sase luni si pentru plata creditorilor.
In plus, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare, dupa cele sase luni. Daca acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare.
CE Hunedoara este un producator de energie electrica si termica din Romania, cu sediul la Petrosani, in judetul Hunedoara. Compania detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica si are aproximativ 6.500 de angajati, fiind cea mai mare intreprindere din judet. CE Hunedoara are obligatia, ca serviciu de utilitate publica, de a furniza energie termica gospodariilor din orasul Deva si din orasele situate in zona Vaii Jiului.
Banii din ajutorul de stat vot fi folositi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de sase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achizitionarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.
In termen de 6 luni de la momentul acordarii ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui sa prezinte un plan de restructurare care sa-i asigure viabilitatea pe termen lung si care va fi notificat Comisiei Europene in vederea autorizarii. In situatia in care producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare pana la data scadentei imprumutului, este obligat sa achite imprumutul si dobanzile la scadenta.
Daca producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligatia sa prezinte un plan de lichidare, potrivit notei de fundamentare a proiectului privind ajutorul de stat.
In nota de fundamentare se spune ca, in situatia lichidarii companiei, va fi afectata atat capacitatea acesteia de finalizare a unor investitii finantate prin imprumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, precum si capacitatea de rambursare a obligatiilor de plata aferente imprumuturilor.
Compania are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garantia statului, destinat finantarii reabilitarii si modernizarii, precum si 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garantia statului, in vederea finantarii reabilitatii grupului 4 al termocentralei Paroseni.
De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subimprumutat de Ministerul Finantelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investitii de mediu, din care mai sunt trageri ramase de efectuat de 7,03 milioane de euro.
Totodata, pana la data scadentei imprumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligatia de a prezenta Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana, iar in baza acesui plan poate fi prelungita perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda.
Reamintim ca CE Hunedoara se confrunta cu a patra cerere din acest an de intrare insolventa. Pana la aceasta noua cerere, au mai fost deschise alte trei dosare de insolventa, insa creditorii au renuntat procese inca de la primele infatisari. Practic, prin deschiderea acestor procese, creditorii au gasit solutia de a-si recupera sumele datorate de Complexul Energetic Hunedoara.