Sari direct la conținut

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Germaniei

HotNews.ro
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a declanșat procedura de infringement împotriva Germaniei, pentru un „precedent grav”, după ce Curtea Constituțională federală a respins aplicarea unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, CE a decis astăzi să trimită o scrisoare de punere în întârziere Germaniei pentru încălcarea unor principii fundamentale ale dreptului UE, și anume principiile autonomiei, preeminenței, eficacității și aplicării uniforme a dreptului Uniunii, precum și respectarea jurisdicției Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În mai 2020, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au hotărât că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene contravine, parţial, constituţiei Germaniei. Această decizie riscă să pună în pericol ordinea juridică a Uniunii Europene, în condiţiile în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a validat încă de la finele lui 2018 programul de relaxare cantitativă al BCE.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Ce spune Comisia Europeană:

  • „În data de 5 mai 2020, Curtea Constituțională Federală a Germaniei și-a pronunțat hotărârea cu privire la programul de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (PSPP) al Băncii Centrale Europene (BCE) și a declarat că este „ultra vires”, depășindu-și competențele.
  • În aceeași hotărâre, Curtea Constituțională a Germaniei a declarat o hotărâre a Curții de Justiție („Heinrich Weiss și alții”) ca fiind „ultra vires”, fără a retrimite speța în fața Curții de Justiție. În consecință, Curtea germană a privat o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene de efectele sale juridice în Germania, încălcând principiul preeminenței dreptului UE. Acesta este motivul declanșării prezentei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Prin ordonanța din 29 aprilie 2021, Curtea Constituțională a Germaniei a respins două solicitări care vizau executarea hotărârii din 5 mai 2020.
  • Cu toate acestea, ordonanța Curții Constituționale a Germaniei din 29 aprilie 2021 nu anulează încălcările principiului preeminenței dreptului UE.
  • Comisia consideră că hotărârea Curții Constituționale a Germaniei constituie un precedent grav, atât pentru practica viitoare a Curții Constituționale germane în sine, cât și pentru tribunalele și curțile supreme și constituționale din alte state membre. Germania are la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro