Sari direct la conținut

Comisia Europeana cere din nou Frantei reforme structurale indraznete

HotNews.ro

Comisia Europeana a cerut din nou Frantei, marti, reforme structurale „indraznete” pentru imbunatatirea competitivitatii, scrie AFP.

Comisarul insarcinat cu Afaceri economice, Olli Rehn, care a intervenit intr-o dezbatere la Bruxelles dedicata aprofundarii uniunii economice si monetare, a reamintit ca executivul european a acordat vineri Frantei doi ani suplimentari, pana in 2015, pentru a-si aduce deficitul sub nivelul de 3% din PIB.

El a notat ca Parisul a facut eforturi de consolidare bugetara de ordinul a 1% din PIB pe an, de trei sau patru ani. Dar, a subliniat acesta, tara a inregistrat o pierdere de competitivitate in cursul ultimilor zece ani.

Din acest motiv, Franta trebuie sa faca „reforme structurale de o importanta cel putin la fel de mare” ca si eforturile bugetare, a subliniat Rehn. „Am incredere ca guvernul francez va efectua reforme structurale de mare amploare. Este important pentru insasi Franta, pentru francezi, pentru ca Franta sa-si poata debloca potentialul de crestere, pentru a crea locuri de munca”, a inistat el.

„Este de asemenea important pentru ansamblul UE, deoarece Franta este o tara centrala in zona euro”, a adaugat comisarul.

Inca de vineri Rehn ceruse Frantei reforme „substantiale in materie de piata muncii, sistemul de pensii si deschiderea pietelor”.

„Relativa acalmie a pietelor nu trebuie sa conduca la relaxarea eforturilor noastre. Este ca la fotbal, in prelungiri: nu este momentul sa mergem in vestiare, ci sa marcam un gol”, a spus si presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat saptamanalului francez l’Express.

„Tot ce permite reducerea rigiditatii pietelor in Franta, spre exemplu deschiderea sectoarelor protejate pentru concurenta, este un lucru bun”, a adaugat acesta.

Barroso nu crede insa ca Franta va fi viitorul „bolnav” al Europei: Este „o boala imaginara. Capacitatea sa de autocritica este extrema (…) Si totusi, contrar a ceea ce se crede, Franta nu este rau plasata in procesul de mondializare”.

Marti, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut si el Frantei sa reformeze in profunzime economia. „Obiectivele in cifre sunt mai putin importante decat eforturile structurale”, a spus acesta, intr-o vizita in Suedia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro