Comisia Europeana cere Ungariei sa-si respecte angajamentul de a livra gaze Ucrainei
Comisia Europeana a cerut vineri Ungariei sa-si respecte angajamentul de a aprovizionare Ucraina cu gaze, reactionand la decizia operatorului ungar de a suspenda livrarile, asa cum a cerut Rusia, scrie AFP.
„Mesajul nostru este foarte limpede: asteptam ca toate statele sa faciliteze fluxurile inverse” care permit UE sa revanda Ucrainei gazul cumparat din Rusia, a declarat un purator de cuvant al Comisiei, Helen Kearns. „Acest lucru a fost convenit de Consiliul european pentru a garanta o securitate energetica comuna”, precizeaza executivul european.
„Nimic nu impiedica societatile europene sa dispuna liber de gazul cumparat de la Gazprom (…) inclusiv prin revanzarea catre tari terte, printre care si Ucraina”, subliniaza Comisia, dupa ce Gazprom a avertizat UE fata de aceste operatiuni de revanzare considerate de gigantul rus ilegale.
Guvernul ungar a justificat vineri suspendarea livrarilor catre Ucraina, intervenita joi seara, prin necesitatea de a-si majora rezervele de gaz, un alt angajament pe care Bruxellesul il cere respectat de cele 28 de tari membre.
Livrarile din Ungaria au fost suspendate cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre Viktor Orban si presedintele Gazprom, Alexei Miller.
Aceste divergente intervin cu cateva ore inaintea unei reuniuni UE-Rusia-Ucraina la Berlin, in incercarea de a regla conflictul gazeifer dintre Moscova si Kiev si de a garanta ca UE poate conta in aceasta iarna pe gazele rusesti. Rusia furnizeaza circa 30% din importul UE de gaz, jumatate din acest volum tranzitand Ucraina.
In contextul crizei ucrainene, Rusia a stopat in iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat o crestere de preturi impusa de Gazprom si are, potrivit Moscovei, datorii de 5,3 miliarde de dolari.
Ucraina, sustinuta de UE, a incercat din acel moment sa gaseasca solutii, in special cumparand gaze de la operatorii privati din Europa.
„Contractele in vigoare” intre Gazprom si europeni „nu prevad nicio operatiune de re-exportare”, a afirmat ministrul rus al Energiei, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, cerand tarilor din blocul comunitar sa respecte contractele. „Doar acest lucru poate garanta livrari fara intrerupere catre consumatorii europeni”, a amenintat acesta.