Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Nu ne intereseaza modalitatea tehnica, vrem doar ca arbitrul telecom sa fie independent

HotNews.ro

Ministerul Comunicatiilor a initiat un text de lege care sa precizeze clar atributiile si responsabilitatile autoritatii de reglementare in telecomunicatii, un document final urmand a fi gata in urmatoarele doua saptamani, dupa discutiile cu comisarul european Viviane Reding, a declarat vineri, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. In plus, Fabio Colasanti, director general in cadrul Comisiei Europene a tinut sa precizeze ca „importanta este respectarea principiului independetei autoritatii, nu modalitatea tehnica (ordonanta sau nu) prin care se va face acest lucru”.

„Marti vom avea discutia finala cu d-na Viviane Reding la Praga. Astazi in proportie de 90% am stabilit ceea ce avem de facut. Autoritatea trebuie sa treca sub controlul Parlamentului, care va desemna noul director al autoritatii. Decizia de numire a directorului ii apartine Parlamentului. Noi (n.r. ministerul Comunicatiilor) am initiat ordonanta de urgenta care sa stabileasca foarte clar de unde si pana unde incepe politica ministerului comunicatiilor si care vor fi atributiile si responsabilitatile autoritatii de reglementare. Am stabilit partea de reglementare unde guvernul si politica nu au acces sub nici o forma si am stabilit si zona de serviciu universal unde autoritatea este obligata sa implementeze politica si strategia nationala a guvernului. Stim clar care sunt delimitarile”, a declarat vineri, Gabriel Sandu.

„Vom pregati un document prin care se va clarifica situatia acestei autoritati, care va fi in subordinea Parlamentului. In functie de decizia guvernului acesta poate sa devina ordonanta de urgenta sau proiect de lege”, a mai explicat Sandu.

Ministrul a mai anuntat ca miercuri va face un comunicat cu decizia finala in urma discutiilor de marti cu doamna Reding si ca in doua saptamani textul de lege va fi gata.

Fabio Colasanti, Comisia Europeana: Pentru noi este important principiul independentei, nu modalitatea tehnica de punere in practica

Prezent la intalnire, Fabio Colasanti, directorul general al Directoratului pentru Societatea Informationala si Media din cadrul Comisiei Europene, a tinut sa mentioneaza ca executivul european este interesat de respectarea principiului independentei si mai putin de modalitatea tehnica.

„Pentru noi este important principiul independentei si nu maniera in care este pus in practica (n.r. ordonanta de urgenta sau nu). Nu ne intereseaza modalitatea tehnica ci ca acest principiu al independentei autoritatii de reglementare sa fie respectat”, a precizat Fabio Colasanti.

La sfarsitul lunii trecute, cand Comisia Europeana a lansat procedura de infringement, comisarul Viviane Reding atragea atentia ca „este crucial sa se evite o noua restructurare pripita a autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania”.

Motivul declansarii acestei proceduri a fost acela ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au reprezentat o grava nerespectare a independentei autoritatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro